Romania va intra in criza economica in perioada urmatoare. Rata inflatiei a explodat, creste gradul de saracie, avertizeaza presedintele Comisiei economice din Senat
Breaking News

SALARIZARE. Noua lege a salarizarii va ajunge in Parlament in decembrie. Ministerul Muncii: Angajatii cu salarii mici vor avea salarii majorate cu pana la 70%

SALARIZARE. Noua lege a salarizarii bugetarilor va ajunge in Parlament la inceputul lunii decembrie, a anuntat ministrul Muncii, Dragos Pislaru, care a mai precizat ca angajatii cu salarii mici vor avea salarii majorate cu pana la 70%. Potrivit proiectului de lege privind salarizarea bugetarilor, salariul mediu brut al angajatilor de la stat va ajunge, pana in anul 2021, la 4.000 de lei.

Proiectul privind legea salarizarii bugetarilor va fi finalizat de Guvern in perioada imediat urmatoare, ca mai apoi sa fie trimis in Parlament la inceputul lunii decembrie. Ministrul Muncii a explicat, intr-o interventie la Antena 3, ca proiectul prevede ca salariile angajatilor statului vor creste, in medie, cu o treime, in urmatorii patru ani.

SALARIZARE. Propunem o lege de salarizare unitara care sa poata sa fie aplicata. In doua saptamani avem proiectul legii salarizarii, la inceputul lunii decembrie depunem legea„, a precizat ministrul Pislaru.

Daca noua lege a salarizarii va fi adoptata, atunci angajatii statului cu salarii mici vor beneficia de o majorare de pana la 60-70%. Totodata, „salariul mediu brut va fi in jur de 4.000 de lei, in 2021. 4.000 de lei, de la 2.800 de lei, cat e azi„, a mai spus ministrul Muncii.

Aici gasesti cele mai noi informatii privind noua lege a salarizarii

Intr-un interviu acordat la inceputul lunii noiembrie de ministrul Muncii pentru ziare.com, acesta declara ca legea salarizarii bugetarilor ar trebui sa fie gata in decembrie si sa prevada o crestere medie cu 30% a salariilor, cu un raport de 1 la 13 intre minimum si maximum.

In interviul mentionat, Dragos Pislaru a precizat ca proiectul legii salarizarii nu a fost o prioritate in programul de guvernare, dar a devenit pentru ca fostul ministru Ana Costea l-a introdus in agenda, iar ulterior premierul i-a dat unda verde. Numai ca, in opinia actulului ministru al Muncii, Ana Costea a preluat „un mar otravit”.

Proiectul legii de salarizare unitara nu a fost o prioritate in programul de guvernare. A aparut pentru ca dna Costea l-a introdus in agenda dumneaei si apoi, da, a fost agreat si de prim-ministru. Dar ceea ce s-a intamplat este ca dna Costea a preluat un mar otravit. A plecat de la ideea ca in 2015 se lucrase la un proiect de lege de salarizare, condus de fostul ministru Plumb, care, ca nivel de salarizare, nu era neaparat rea. Era o suma de deziderate frumoase, dar impactul pe net era de 42 de miliarde de lei. Masa salariala totala la momentul in care discutam de acea lege era de 56 de miliarde de lei. Dna Costea a prezentat o varianta care costa 28 de miliarde de lei.

A urmat blocajul, o lipsa de comunicare intre Finante si Munca. Atunci cand am venit am constatat ca toate discutiile se purtau pe familii ocupationale si institutii pe totalul cheltuielilor salariale in domeniu. Nu era o discutie in care eu sa stiu salariile in plata la momentul respectiv, ca sa stiu la ce le cresc si care e modul in care rezolv inechitatile din sistem.

Grilele erau facute atat de sus incat sa fie sigur ca sunt mai mari decat varfurile din sistemul haotic. Am gasit 330 de mii de salarii despre care stiam cum se formeaza de la salariul de baza cu gradatii, cu sporuri din 1,2 milioane de salarii. Am reusit sa strang cu o echipa de soc salariile din educatie si sanatate si am mai adaugat inca aproape 400 de mii„, a declarat Dragos Pislaru pentru ziare.com.

Decizia de majorare a salariilor ar putea arunca in aer economia Romaniei

Ministrul a explicat ca angajatii din administratie care au ramas cu salarii mici vor primi mai mult, iar cei care deja au crescut, stagneaza. Important e bugetul pe care se poate miza, a adaugat Pislaru.

In educatie am renuntat la legea speciala si am implementat o grila care sa niveleze sistemul, iar la sanatate unde era un haos total am lucrat cot la cot cu sindicatele, dintre care cel mai fericit a fost chiar Sanitas. Pentru mine au fost lectii importante: sa nu incep constructia unei legi de salarizare fara sa stiu care e bugetul. Am aflat ca putem miza pe 14 miliarde de lei pana in 2021.

30% crestere in medie este decenta. Asta inseamna ca oamenii din administratie care au ramas mai jos vor primi mai mult, cei care deja au crescut raman acolo. Este o reasezare a sistemului. Raportul intre minim si maxim va fi de 1 la 15, fata de 1 la 17 acum. Dar va pot anunta ca ne apropiem de 1 la 13.

In acest moment strangem ultimele date publice cu privire la salarii si vom avea un sistem in care varfurile vor fi ingropate. Cei care au varfurile vor stagna si, daca totusi vor fi varfuri si peste cresterea de 30%, in ultimul an in care se vor face incadrarile succesive, 2021, sa luam in calcul pentru echitate sa nivelam complet si restul piramidei„, a declarat Dragos Pislaru.

Ministerul Muncii a creat un soft care genereaza tot sistemul de salarizare la introducerea grilei de coeficienti si salarii in plata, ceea ce reprezinta o schimbare importanta si deosebit de utila.

La cum stam in Parlament ore in sir ca sa facem apararea pe alte proiecte, am fost intarziati. Eu spun ca pana la sfarsitul lunii noiembrie vom avea toate datele care ne trebuie.  Noi am creat un soft in care daca introducem grila de coeficienti si salariile in plata ne genereaza tot sistemul de salarizare. E o diferenta enorma fata de scribaria care era. Creionul era de baza„, a completat ministrul. Interviul integral al ministrului Muncii pe tema salarizarii poate fi ascultat integral pe site-ul ziare.com.

Daca te-a interesat acest articol, poti citi si: NOUA GRILA DE SALARIZARE 2016 – 2017. Contabilii au cresteri de 60%, directorii de scoli de 50%, farmacistii de 53%

Parlamentul a votat cresterea salariilor! Salariul de baza in invatamant, mai mare cu 15% incepand cu 1 ianuarie 2017

Articole asemănătoare

Alexis Tsipras distruge si ultima farama de incredere a Europei

Lucy Ionesco

Cod Rosu de canicula in vestul si sud-vestul tarii, vineri si sambata vor fi 42 de grade. Restrictii de circulatie pe drumurile nationale si autostrazi

Delia Ion

IMPOZITUL PROGRESIV ar putea fi reintrodus, pe fondul unei fiscalitati care favorizeaza capitalul si impovareaza salariatii

Lucy Ionesco