SALARIZARE 2016 – 2017. Parlamentul a dat votul final, luni, pe cresterea salariilor in Sanatate si Invatamant. Astfel in urma votului pentru cresterea salariilor, salariul de baza in invatamant va fi mai mare cu 15% incepand cu 1 ianuarie 2017, iar salariul de baza de incadrare, pentru personalul Casei de Asigurari de Sanatate, ar urma sa creasca cu 25% chiar din luna decembrie 2016. Amintim ca aceste cresteri de salarii au fost aprobate, pe 1 noiembrie, in comisiile de specialitate din Camera Deputatilor. Presedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Ciolos si membrii Guvernului au adus critici dure la cresterea de salarii operata e parlamentari.
Proiectul adoptat de parlamentari prevede ca salariul de baza in invatamant va creste la 15% incepand cu 1 ianuarie 2017, in timp ce salariul de baza de incadrare, pentru personalul Casei de Asigurari de Sanatate, va creste cu 25% chiar din luna decembrie 2016. Totodata, plata sporurilor pentru personalul medical s-ar putea face la nivelul acestui an, si nu la nivelul din 2009. Iar de mariri cu 15 la suta vor avea parte si angajatii din sistemul de asistenta sociala.
Masurile de crestere a salariilor au fost adoptate cu 184 de voturi pentru si un vot neexprimat. In sala de plen au fost prezenti 184 de deputati, astfel ca cvorumul a fost intrunit.
UPDATE ORA 19.00: Liberalii sustin ca masurile adoptate astazi de crestere a salariilor prin Legea de aprobare a OUG 20/2016 nu au fost adoptate legal, deoarece nu a existat cvorum la sedinta de vot final din Camera Deputatilor.
News.ro scrie ca au fost sub numarul de 177 de parlamentari, cat ar fi trebuit pentru cvorum, conform unei asa-zise probe video. Conform sursei citate, au fost doar 168 de parlamentari in plen, astfel ca legea nu ar fi fost adoptata legal.
Subiectul orei: Ministerul Muncii, dupa vot: De fapt cresc salariile mari! Contabilii au cresteri de 60%, directorii de scoli de 50%, farmacistii de 53%
SALARIZARE 2016 – 2017. Guvernul si specialistii din mediul bancar au atras, insa, atentia ca masura de majorare a salariilor, luata mai mult din ratiuni electorale, va avea un impact negativ asupra bugetului din 2017. Cel mai probabil, Guvernul va ataca documentul la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR). PNL a boicotat sedinta din Parlament, neparticipand la vot. Proiectul a fost votat de de PSD, UDMR, ALDE si de minoritati.
SALARIZARE 2016 – 2017. MINISTERUL MUNCII: LASATI ORDONANTA CUM ERA!
Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a tras un semnal de alarma in plenul Parlamentului si a cerut ca ordonanta de urgenta sa fie lasata in formula initiala, pentru ca altfel oamenii vor primi doar iluzii. „Ce va rog este sa lasati ordonanta de urgenta asa cum era. (…) Sunt banii oamenilor din aceasta tara. Lor le vindem aceasta iluzie”. In replica, presedintele PSD Liviu Dragnea a acuzat Guvernul ca minte si a afirmat ca Legea responsabilitatii interzice Guvernului sa creasca venituri, dar nu si Parlamentului.
Stiri recomandate: SALARIZARE 2016 – 2017. Salarii majorate pentru angajatii din invatamant si sanatate. Ce cresteri salariale si sporuri prevad amendamentele la OUG privind salarizarea
SALARIZARE 2016. Ce salarii prevede OUG 20/2016 pentru militari, politisti si functionarii publici cu statut special
„Ce va rog e sa lasati ordonanta de urgenta asa cum era. Sunt niste mariri care nu erau in discutie in spatiul public. Daca vom avea aceasta abordare astazi ne vom restrictiona in a aplica proiectul Guvernului care era sustenabil. Unii dintre dvs ma intrebau de ce ma lupt cu atat de mare convingere in comisie. Spunea un deputat: ‘Parca ar fi banii dvs’. Raspunsul e acelasi: Pentru ca sunt banii oamenilor din aceasta tara. Lor le vindem aceasta iluzie”, a declarat ministrul Muncii, Dragos Pislaru, adaugand ca adoptarea acestor cresteri este ilegala.
SALARIZARE 2016 – 2017. „Se scoate in evidenta o problema de echitate. Este importanta pentru ca in spatele unui raport avem de fapt lucruri care sunt ascunse in grile. In spatele unui raport al comisiei care ne arata ca salariile cresc cu 5-15%, in grilele de salarizare la farmacistii primari salariile cresc cu 53%; similar, contabilii – cresteri de 60%, la directori de scoli salariile cresc cu peste 50%.
Ceea ce vreau sa va rog este sa intelegeti ca modul in care s-a facut raportul va creste salariile celor care au salariile mai mari. Nu este firesc sa am crestere de peste 50% la cadre de conducere, in conditiile in care problema noastra este invatatorul de la sat.
O alta lectie este aceea legata de faptul ca daca vom insista pe doua sectoare, uitand alte sectoare, vom lua niste resurse de la o marire potentiala pe care am putea sa o aplicam si celorlalte sectoare. Cei din administratia locala vor fi nevoiti sa stea pe loc”, a mai spus ministrul.
„O lege este buna doar daca poate fi sustinuta financiar. Calculele facute impreuna cu Ministerul Finantelor publice ne arata ca pentru cresterea de masa salariala avem la dispozitie 14 miliarde lei pana in 2021. Acest lucru inseamna o crestere in medie de 30% pentru oamenii din sectorul public. Ei bine, este in mod evident mult mai mare fata de ceea ce se discuta astazi in raportul comisiei. O lege este buna doar daca poate fi sustinuta financiara”, a mai spus Pislaru.
Ulterior, ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a anuntat ca Guvernul va analiza cum poate ataca proiectul la CCR.
SALARIZARE 2016 – 2017. PSD: NU MAI TINETI OAMENII CU SALARII MICI. PARLAMENTUL NU POATE FI OPRIT SA ADOPTE O LEGE
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a venit imediat cu un drept la replica la declaratiile facute de ministrul Muncii. Dragnea a afirmat ca Guvernul nu trebuie sa mai tina banii necheltuiti si romanii cu salarii foarte mici, deoarece exista suficiente fonduri. „Nu va mai opuneti, pentru ca aceste majorari financiare sunt necesare. Medicii si profesorii nu sunt pomanagii, nici trantori”, a spus Dragnea.
Citeste si: Salariile la stat, mult mai mari decat la privat. Patronii au aplicat legea si atat, dar au fost zgarciti cu salariile angajatilor
OUG privind SALARIZAREA asigura cresterea salariilor in ministere, dar in Sanatate sunt probleme. Diferente mari intre salariile de la spitalele neclinice si cele clinice
„Am ascultat o interventie din partea Guvernul in care ni s-au predat niste lectii. O lectie pe care trebuie sa o invete toti membrii Guvernului si nu numai ar fi ca nu e bine sa minti si sa dezinformezi pentru ca in articolul 404 din Codul penal se prevede ca Comunicarea sau raspandirea, prin orice mijloace, de stiri, date sau informatii false ori de documente falsificate, cunoscand caracterul fals al acestora, daca prin aceasta se pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani. Nu e o amenintare. S-au dezbatut doua teme importante intr-un mod mincinos. Prima tema ca nu putem reduce salariile nici nu putem creste salariile facandu-se referire la legea responsabilitatii.
Parlamentul adopta legi. Parlamentul nu poate fi oprit sa adopte o lege. Legea responsabilitatii se refera la interzicerea Guvernului de a creste venituri, nu la Parlament. Noi discutam de o ordonanta venita de la Guvern in Parlament. S-a spus ca s-a pus ordine in sistem, sindicatele au reactionat ca le era rau”, a spus liderul PSD.
„Sa vorbim de o mare minciuna: ca nu sunt bani. Lucram cu materialul clientului cu datele de la Ministerul Finantelor. Guvernelor si-a asumat prin legea bugetului de stat ca va cheltui 255 de mld de lei. (…) Daca am merge pe media cheltuielilor din media pe luna. Ar mai ramane bani necheltuiti 29 de mld de lei. Este o minciuna faptul ca impactul net este de 4,6 sau 4,8 sau 5 mld lei. Oricine stie ca aproape jumatate din acesti bani se intorc la bugetul de stat. Si daca e sa vorbim cinstit nici macar nu pleaca. Impactul net este la 1,6 – 1,8 mld de lei. Atat va fi suportat de bugetul de stat.
Treziti-va. Nu mai tineti banii necheltuiti si oamenii cu salarii foarte mici. Exista suficiente fonduri. Nu va mai opuneti, pentru ca aceste majorari financiare sunt necesare. Medicii si profesorii nu sunt pomanagii, nici trantori. Sunt oameni care unii ne salveaza vietile si altii ne educa copiii”, a completat Liviu Dragnea.