14.2 C
România
25 februarie 2021
Economie

SALARIZARE IN VARIANTA NOUA. Ministerul Finantelor a anuntat ca salariile brute vor fi inghetate

SALARIZARE IN VARIANTA NOUA. Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a declarat ca Guvernul intentionează să ”inghete” salariile brute pentru o perioada, in timp ce asigurarile sociale vor fi transferate din sarcina angajatorului in cea a angajatului. In tot acest timp, la Guvern s-au purtat discutii, miercuri, despre salariile romanilor. Discutiile s-au derulat pe parcursul a cateva ore intre reprezentantii Ministerului Muncii, Ministerului Finantelor si a sindicatelor.

Sindicalistii s-au declarat nemultumiti de declaratiile ministrului de Finante, Ionut Misa, si spun ca salariile angajatilor vor scadea semnificativ. Si analistii sustin ca daca angajatorii nu vor mari salariile din 2018, atunci salariile romanilor vor scadea.

Ministrul de Finante sustine ca va da o ordonanta prin care salariilor vor fi inghetate

”Va fi o lege prin care aceste contribuţii vor fi transferate angajatului, iar angajatorul va trebui să păstreze un anumit nivel al salariului brut (…) Am făcut menţiunea că şi astăzi angajatorul din mediul privat poate decide să modifice contractul de muncă şi să diminueze sau să crească, după propria negociere cu angajatul această valoare salarială. Totodată, am făcut menţiunea că, după ce se va realiza această măsură legislativă, va fi introdusă şi o măsură tranzitorie care va obliga, practic, angajatorul, chiar şi cel din mediul privat, să menţină un anumit nivel al salariului brut”, a declarat Ionuţ Mişa, după audierea sa în cadrul Comisiei economice a Senatului.

Întrebat cum poate fi obligat un agent privat să menţină nivelul salariului brut, el a mai spus că va fi o dispoziţie legislativă prin care se va stabili ce va include salariul brut, inclusiv că va cuprinde celelalte sarcini fiscale pe care le plăteşte în prezent un angajator pentru un angajat.

”Vreau să fac menţiunea foarte clară că nu îi va creşte (angajatorului – n.red) costul cu forţa de muncă absolut deloc. Deci pentru toţi angajatorii, atât din sectorul privat, cât şi din cel de stat, sarcina fiscală practic costul pe care el îl are cu un angajat în relaţia cu statul va fi exact aceeaşi. Va fi o decizie a lui ulterioară dacă, aşa cum am mai spus, poate să renegocieze contractul şi să decidă să dea mai puţin sau mai mult. Angajatorul nu va plăti niciun leu în plus pentru un angajat”, a adăugat ministrul Finanţelor.

De la 1 ianuarie 2018, contribuţiile de asigurări sociale (CAS) „vor fi datorate de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului”, potrivit unui comunicat remis de Ministerul Finanţelor, la sfârşitul lunii iulie.

„Nivelul contribuţiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeaşi dată de 1 ianuarie 2018, se are în vedere şi reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. Aceste contribuţii vor fi datorate de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului”, preciza Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

 

Stiri pe aceeasi tema

O noua politie va opera in Romania! Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate se va ocupa de recuperarea prejudiciilor

Cristiana Petrariu Bota

Omul Gazprom al carui nume apare in telegramele WikiLeaks din 2008, trimis sa apere interesele energetice ale Romaniei

Cristiana Petrariu Bota

Ryanair zboara cu avioanele goale si anunta ca isi va reduce din nou capacitatea in octombrie

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult