SALARIZARE. Noua lege a salarizarii unitare va fi adoptata la 1 iulie 2017 si asumata de Guvern. Veniturile vor fi impartite in doua categorii
Breaking News

SALARIZARE. Noua lege a salarizarii unitare va fi adoptata la 1 iulie 2017 si asumata de coalitie. Indemnizatiile vor fi separate de salarii

SALARIZARE. Ministerul Muncii a anuntat, joi, ca noua Lege a salarizarii unitare ar putea fi trimisa direct Parlamentului si asumata de coalitia guvernamentala, termenul de adoptare fiind 1 iulie 2017. Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat, intr-un interviu acordat Agerpres, ca legea salarizarii unitare va separa salariile de indemnizatii si se are in vedere trimiterea documentului direct in Parlament si asumarea acestuia de catre coalitia guvernamentala.

„Exista varianta sa se transmita direct Parlamentului, printr-un proiect de lege al parlamentarilor, adica ea sa fie asumata de coalitia majoritara. Deocamdata nu am luat in discutie acest lucru, dar este foarte clar ca trebuie mai mult timp pentru dezbaterea in Parlamentul Romaniei. Cert este ca termenul de adoptare va trebui sa fie 1 iulie”, a declarat Lia Olguta Vasilescu.

SALARIZARE. In noua lege a salarizarii bugetarilor, veniturile vor fi impartite in doua categorii, respectiv salarii si indemnizatii, a precizat ministrul Muncii. In opinia sa, este foarte bine sa fie separate, asa cum se intampla si in alte tari, indemnizatiile de salarii. Lia Olguta Vasilescu a adaugat ca Ministerul Muncii are in plan introducerea unui alt criteriu, respectiv sa lege indemnizatia de salariul mediu pe economie.

Ultimele stiri despre noua Lege a salarizarii sunt aici

„In primul rand, daca luam exemplul autoritatilor publice locale, nu o sa avem nicio primarie din Romania, sau niciun consiliu judetean, care sa aiba acelasi nivel de salarizare. In fiecare astfel de institutie exista cifre diferite atunci cand ceri statul de plata. Foarte multe dintre aceste lucruri s-au intamplat din cauza indemnizatiilor, care au fost incluse in salarii pana acum, desi nicaieri in lume indemnizatiile nu sunt in acelasi loc cu salariile, pentru ca la indemnizatie nu poti nici macar sa pui sporul de vechime, nu mai vorbesc de sporuri de fonduri europene si asa mai departe, iar atunci se ajungea in situatia in care seful institutiei, ordonatorul principal de credite, care are si cea mai mare responsabilitate, nu avea cel mai mare salariu din institutie, fiind undeva pe la jumatate. In aceste conditii ne-am gandit ca este foarte bine sa separam, exact cum se intampla si in alte tari, indemnizatiile de salarii si in al doilea rand ne-am gandit sa mai introducem un criteriu, sa legam indemnizatia de salariul mediu pe economie”, a explicat Lia Olguta Vasilescu.

Citeste si: Salarii mai mari la stat! Noul proiect de salarizare al Guvernului Grindeanu, total diferit de proiectul lui Ciolos

Ministrul Muncii a explicat ca, in cazul in care creste economia, atunci se majoreaza si indemnizatia demnitarilor, primarilor, viceprimarilor, presedintilor de consilii judetene, vicepresedintilor, iar daca economia scade, le scade si lor indemnizatia.

„Pana la urma sunt persoanele cele mai interesate de bunul mers al unei societati, iar atunci trebuie sa se reflecte si in salarizarea lor mersul societatii”, a declarat Vasilescu.

Potrivit proiectului de lege a salarizarii unitare, se va utiliza salariul mediu pe economie si nu cel pe judet pentru ca acesta trebuie sa aiba o valoare unitara.

„Ideea este, ca daca se numeste „Legea salarizarii unitare a bugetarilor”, e clar ca si primarul de la Cluj si primarul de la Craiova trebuie sa aiba acelasi salariu, atat timp cat reprezinta o localitate cu peste 200.000 de locuitori. De altfel, se porneste de la primari si viceprimari, cu localitati sub 1.500 de locuitori, apoi este un alt nivel de salarizare pentru cei care au localitati de 3.000 de locuitori, 5.000, 10.000, vor ajunge la primarul general al Capitalei”, a explicat Lia Olguta Vasilescu.

Noul proiect de salarizare la care lucreaza Guvernul Grindeanu aduce o surpriza de proportii pentru bugetari. Documentul pregateste salarii mai mari pentru angajatii de la stat, fata de cele din mediul privat. Noul proiect privind salarizarea unitara a bugetarilor este total diferit de proiectul elaborat de Guvernul Ciolos, dar si de cel pregatit de Guvernul Ponta.

Astfel, principala modificare din noul proiect privind salarizarea unitara este introducerea unui salariu minim mai mare pentru bugetari fata de salariul minim din mediul privat, noteaza profit.ro. Ministerul Muncii vrea sa fixeze salariu minim la 1.750 de lei inca din 2018, insa numai pentru sectorul public, pentru a nu-i afecta financiar pe angajatorii din domeniul privat.

Citeste si: Guvernul adopta OUG privind salariile din invatamantul preuniversitar. Cat va fi salariul minim pe economie pentru personalul nedidactic

Legea salarizarii unice, in discutii la Ministerul Muncii. De cand va fi aplicata si care sunt etapele de majorare

SALARIZARE 2017. Marirea salariului mediu impinge grila salariala mai sus, anunta premierul

Ultimele noutati despre noua Lege a salarizarii sunt aici

Articole asemănătoare

Consiliul Fiscal considera ca amanarea unor reduceri de taxe va atenua impacul bugetar provocat de masurile populiste adoptate de Parlament

Lucy Ionesco

Presedintele Iohannis cere o ancheta cu privire la modul in care au actionat jandarmii la protestul diasporei din Piata Victoriei

Ioana Badulescu

Cine va fi noul premier al Romaniei. Modul in care se desfasoara consultarile ar trebui sa puna STRADA in garda

Lucy Ionesco