8.8 C
România
30 octombrie 2020
Social

Salveaza ciocarlia! Apelul societatii civile fata de noua lege a vanatorii. VIDEO

Ciocarlia este in pericol pe taram romanesc. Societatea Ornitologică Română şi Federaţia Coaliţia Natura 2000 România a lansat campania „Opreşte barbaria, salvează ciocârlia!”, ca reactie a societăţii civile la masacrul păsărilor ce poate fi declanşat de noua formă propusă a legii vânătorii, aprobată de Camera Deputaţilor la sfârşitul lunii februarie. La sfarsitul acestui material puteti viziona un video pentru opri masacrul care ucide in masa ciocarlia de camp. Atentie, insa, clipul conţine imagini ce pot afecta emoţional unele persoane.

Vânătoarea pe terenurile proprietate privată fără acordul proprietarilor, majorarea perioadei de vânătoare pentru anumite specii de păsări cu până la trei luni şi deschiderea vânătorii de păsări în rândul străinilor sunt principalele modificări aduse de proiectul de lege.

Iniţiatorii campaniei „Opreşte barbaria, salvează ciocârlia!” au lansat şi o petiţie pentru oprirea proiectului de lege în forma propusă.

Ciocârlia de câmp se mai vânează doar în şase ţări din UE: Grecia, Italia, Franţa, Cipru, Malta şi România. În restul ţărilor este interzisă vânarea speciei, din cauza declinului puternic generat de intensificarea agriculturii din ultimii 25 ani, numărul acestor păsări reducându-se cu 50%, conform BBC Nature.

Un alt motiv pentru declinul speciei este braconajul în scopuri comerciale, limbile acestor păsări fiind considerate delicatese şi vândute astfel restaurantelor din Europa, potrivit unui comunicat de presă al iniţiatorilor campaniei.

Păsările cântătoare au fost întotdeauna valoroase şi datorită inspiraţiei pe care au oferit-o marilor artişti ai lumii. De exemplu, Mozart, care a avut timp de trei ani un graur, i-a introdus cântecul în opera sa, Concertul pentru Pian nr. 17. O altă piesă celebră a lui Mozart, „Gluma muzicală” imită cântecul specific al graurului, se arată în comunicat.

De asemenea, păsările cântătoare au fost adevărate simboluri sociale şi surse de inspiraţie pentru cultura contemporană. Ciocârlia de câmp a fost simbolul rezistenţei soldaţilor britanici din Primul Război Mondial, cântecul acesteia dându-le speranţă în tranşee.

Graurul este singura pasăre din istorie care a reuşit să oprească ceasul Big Ben din Londra. În 1946, acul minutar al ceasului nu s-a mai putut mişca, pentru că un număr mare de grauri s-a aşezat pe el.

Sturzul cântător este pasărea care era folosită ca mesager de piticii din cartea „The Hobbit”.

Proiectul de modificare şi completare a Legii nr.407/2006 – Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic fusese respins de Senat în septembrie 2013.

Stiri pe aceeasi tema

Legea care le ofera romanilor subventii si ajutoare daca aleg sa se mute la munte a intrat in vigoare

Ioana Badulescu

Legea RCA va fi modificata, ASF vrea reconstruirea asigurarilor auto. Transportatorii cer un articol care sa protejeze cetateanul de preturile exagerate

Bogdan

Rugaciunea parintelui Arsenie Boca

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult