Sanctiunile SUA impotriva Iranului au intrat in vigoare in aceasta dimineata. UE a anuntat ca va lua toate masurile pentru a proteja companiile europene afectate
Breaking NewsExterne

Sanctiunile SUA impotriva Iranului au intrat in vigoare in aceasta dimineata. UE a anuntat ca va lua toate masurile pentru a proteja companiile europene afectate

Marți dimneață (ora 7.00), au intrat în vigoare sancţiunile economice americane împotriva Iranului. Teheranul a respins până în ultimul moment oferta preşedintelui Statelor Unite de a negocia un nou acord nuclear, apreciind drept incorectă oferta Casei Albe. La scurt timp, Donald Trump a avertizat că statele care vor menține anumite relații economice cu Iranul vor trebui să suporte consecințele.

Între timp,Uniunea Europeană, care vrea să mențină acordul din 2015, a anunţat că va lua toate măsurile pentru protejarea companiilor europene care ar putea fi afectate de sancțiunile impuse de americani Iranului.

Primul set de sancţiuni declanșate de SUA vizează sistemul financiar iranian, informează agenția DPA preluată de Agerpres. Astfel, sunt interzise achiziţiile de dolari de către guvernul de la Teheran şi vânzarea de titluri de stat iraniene. Peste încă trei luni se vor activa şi măsuri împotriva băncii centrale a Iranului.
Vor fi afectate şi industria auto şi exporturile de covoare şi mărfuri alimentare din Iran, precum şi importurile de grafit, aluminiu, oţel, cărbune şi unele aplicaţii software. De asemenea, Iranului i se interzice achiziţionarea anumitor avioane.

În noiembrie vor fi reintroduse şi sancţiunile împotriva sectorului energetic, iar SUA încearcă să convingă alte ţări să îşi reducă importurile de ţiţei iranian.

Să amintim că aceste sancţiuni au fost în vigoare în timpul mandatului preşedintelui Barack Obama, înainte de a se ajunge la acordul cu Iranul din 2015, care a acceptat să îşi sisteze programul de înarmare nucleară, în schimbul suspendării restricţiilor internaţionale. După ce a preluat preşedinţia, Trump a retras Statele Unite din acord, care este însă susţinut în continuare de Franţa, Germania şi Marea Britanie, ţări europene care au semnat și ele înţelegerea din 2015.

Ieri, Trump a reafirmat că Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (denumirea oficială a acordului) este „o înţelegere oribilă, unilaterală, care nu a reuşit să atingă obiectivul fundamental de a bloca toate căile către o bombă nucleară iraniană”, reaminteşte DPA. Washingtonul insistă că nu doreşte răsturnarea regimului de la Teheran, ci doar schimbarea atitudinii acestuia. ”În timp ce menţinem presiunea economică maximă asupra regimului iranian, eu rămân deschis unui acord mai global care să se refere la ansamblul activităţilor sale nefaste, inclusiv programul său balistic şi sprijinul său faţă de terorism”, a indicat preşedintele american într-un comunicat citat de AFP.

UE şi-a menţinut însă dezaprobarea faţă de decizia Statelor Unite. „Regretăm profund reintroducerea de sancţiuni de către SUA, ca urmare a retragerii acesteia din urmă din acordul cu Iranul”, au declarat miniştrii de externe francez, german şi britanic, într-o declaraţie comună, alături de şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini. Măsurile americane au implicaţii şi asupra companiilor europene. Acestea riscă să fie sancţionate la rândul lor dacă nu încetează afacerile cu Iranul. Uniunea Europeană a subliniat că va lua toate măsurile pentru protejarea companiilor europene.

Între timp, preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a respins ieri apelul Statelor Unite la un nou dialog, ca unică modalitate de evitare a sancţiunilor. Într-un discurs televizat preluat de Reuters, liderul de la Teheran a afirmat că nu sunt posibile negocieri câtă vreme Washingtonul nu mai recunoaşte înţelegerea din 2015. „Suntem întotdeauna favorabili diplomaţiei şi discuţiilor (…) dar pentru discuţii este nevoie de onestitate. (…) Apelul lui Trump la un dialog direct este numai pentru uzul intern al Americii înainte de alegeri (…) şi pentru a crea haos în Iran”, a spus el. „Va exista o presiune din cauza sancţiunilor, dar vom trece peste asta prin unitate”, a declarat Rouhani.

Articole asemănătoare

Salariul mediu in Romania, un sfert cat in Uniunea Europeana. Intre sperante si promisiuni, reducerea decalajelor s-ar putea face doar daca scapam de industria “low cost”

Ioana Badulescu

O bucata din coada avionului Airbus A320-200 a fost scoasa din apa la doua saptamani dupa prabusirea aeronavei

Bogdan

GALA BUTE: DNA cere aviz pentru urmarirea penala a fostilor ministri Elena Udrea si Ion Ariton

Lucy Ionesco