-6.8 C
România
18 ianuarie 2021
Greva in Sanatate - Federatia Sanitas a anuntat ca a strans semnaturile necesare pentru a fi declansata legal greva generala in sistemul de sanatate
Social

Sanitas: Sunt spitale foarte mari unde sporul de la UPU va cobori de la 100% la 80%

Sindicaliștii din Sănătate au avut, luni, prima întâlnire cu ministrul Sănătății pentru a discuta regulamentul de sporuri, precizând că trebui negociate niște aspecte, în special, pentru spitale, acolo unde sporurile cumulate nu trebuie să depășească plafonul de 30% stipulat în lege.

„Regulamentul de sporuri este pioritar pentru că este important și avem ca termen foarte apropiat 1 martie. Legea 153 ne-a creat ceva probleme, mai ales în teritoriu, pentru că acolo oamenii au fost mai prost reprezentanți în ceea ce privește salarizarea. Sunt spitale foarte mari, județene, centre universitare, unde, de exemplu, sporul de la UPU va coborâ de la 100% la 80%. În același spital, mai există și secție de infecțiose, psihiatrie, deci, vă dați seama că toate aceste sporuri coroborate depășesc plafonul de 30% din articolul 38”, a declarat președintele Federației Sanitas.

Concret, conform noii legi, spitalele nu trebuie să depășească un plafon de 30%, chiar dacă unele secții primesc sporuri foarte mari, de până la 100%. De asemenea, sindicaliștii din sistemul de ambulanță spun că vor să negocieze un spor unitar, cu un procent fix.

„Aș vrea să liniștesc personalul din ambulanță, care s-a agitat foarte mult în aceste zile în care s-a vorbit despre tăieri de salarii, să-i asigur că după ce am discutat cu doamna ministru, nu se pune problema unor scăderi. Proiectul care ni s-a pus la dispoziție este unul pozitiv. Dar trebuie să stabilim pentru serviciile de ambulanță un procent fix, adică unitar în toată România. Nu putem lăsa să fie între două sporuri, va trebui să stabilim, de comun acord, un procent pentru condițiile deosebit de periculoase, să nu mai fie interpretabil de la un județ la altul. Noi suntem raționali și ne dorim să păstrăm cele 75% pe care le-am avut până în prezent”, a explicat, președintele Federației Sindicale Ambulanța, Gheorghe Chiș.

Marți, sindicatele se vor întâlni, din nou, cu ministrul Sănătății, Sorina Pintea, pentru a discuta detaliile noului regulamet de sporuri.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, joi, că personalul medical din sistemul de sănătate va avea creşteri de la 70 la 170%, astfel un medic primar va ajunge să câştige net, de la 1 martie, peste 9.000 de lei, în timp ce medicii legişti vor primi chiar şi 4.000 de euro.

De asemenea, vor fi și scăderi pentru 3% dintre angajații din sistem, fiind vorba despre cei care lucrează în aparatul central.

Stiri pe aceeasi tema

EXPLOZIE LA BRASOV LA FABRICA VEL PITAR, 5 RANITI, UNUL IN STARE GRAVA

Cristiana Petrariu Bota

Ieri a fost cea mai rece zi de 16 iunie din ultimii 50 de ani: temperaturile au scăzut şi cu peste 14 grade

Teodora Badescu

MCV, publicat cu doua luni inainte de presedintia romana a UE. Rapoartele pentru Romania si Bulgaria sunt asteptate pe 13 noiembrie

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult