Saptamana filmului romanesc la Paris prezinta in saptamana 6 - 12 decembrie noi ecranizari ale cinematografiei contemporane romanesti
Filme

Saptamana filmului romanesc la Paris prezinta in saptamana 6 – 12 decembrie noi ecranizari ale cinematografiei contemporane romanesti

Între 6 şi 12 decembrie, publicul parizian are ocazia să descopere noile propuneri ale cinematografiei contemporane româneşti, caracterizată în Franţa drept crudă, socială, amuzantă uneori şi chiar provocatoare. Săptămâna filmului românesc este organizata de ICR Paris cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.

Cu ajutorul producătorului Dan Burlac, selecţionerul Săptămânii filmului românesc la Paris, Institutul Cultural Român de la Paris prezintă nu mai puţin de 16 lungmetraje, dintre care 14 filme artistice şi două documentare – excelentă ocazie pentru ca publicul să descopere întreaga bogăţie a filmului românesc recent. Proiectiile vor avea loc la cinematograful le Lincoln de la Paris, la doi paşi de Bulevardul ChampsElysées.

Săptămâna filmului românesc se va deschide miercuri, 6 decembrie, cu proiecţia în premieră franceză a filmului Octav de Serge Ioan Celebidachi, în prezenţa regizorului, a maestrului Vladimir Cosma, care a semnat coloana sonoră şi a co-scenaristului James Olivier.

Pe lângă filmele pe care Institutul Cultural Român de la Paris le prezintă pentru o săptămână la cinematograful le Lincoln, ICR invită pentru dezbateri şi dialog cu publicul importanţi membri ai echipelor de film, cum sunt Dan Chişu, Mădălina Constantin, Frederic Fisbach, Vlad Ivanov, Dan Piţa, Mircea Diaconu, Igor Cobileanski, Paul Negoescu, Nae Caranfil sau Tudor Istodor.

Este important de menţionat faptul că 11 dintre filme se vor afla pentru prima dată pe ecranele de proiecţie din Franţa.

Cu o identitate vizuală remarcabilă realizată de graficianul Dan Dulău şi cu o comunicare profesionistă asigurată de criticul de film Stanislas Baudry, care este ataşatul de presă al Săptămânii filmului românesc din acest an, cronicile din presa franceză nu au întârziat să apară: criticul Frederic Mignard vede în acest eveniment organizat de ICR Paris un important proiect european, care promovează în spaţiul francez diversitatea culturală.

Articole asemănătoare

Invitatie la teatru! Gala 5 licee – 5 teatre la Teatrul National din Bucuresti

Lucy Ionesco

TRADAREA EPISODUL 65, 27 IANUARIE 2015. Berrin pierde custodia fetitei!

Bogdan

Premiile GOPO 2018. Peste 20 de filme sunt eligibile pentru Cel mai bun film romanesc

Ioana Badulescu