Parlamentul European da cu Romania de pamant. Rezolutia adoptata la Strasbourg critica Guvernul roman privind functionarea justitiei si independenta presei
Breaking News

Sapte ambasadori din UE, avertisment catre coalitia de guvernare: Sa ceara avizul Comisiei de la Venetia pentru a pastra independenta justitiei

Sapte ambasadori din Uniunea Europeana (UE) au lansat un avertisment dur pentru coalitia de guvernare PSD-ALDE si ii solicita sa evite orice actiune care ar putea duce la slabirea independentei sistemului judiciar si a luptei impotriva coruptiei si sa ceara cat mai repede avizul Comisiei de la Venetia pe Legile Justitiei.

Apelul este semnat de ambasadorii din Franta, Germania, Belgia, Danemarca, Finlanda, Olanda și Suedia. Acestia fac apel la reprezentantii coalitie de guvernare „să evite orice acțiune care ar putea duce la slăbirea independenței sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției și să ceară, fără întârziere, avizul necesar al Comisiei de la Veneția, pentru a menține astfel independența sistemului judiciar și a păstra intact procesul de reformă în general”.

„Convingerea noastră este că legile adoptate recent privind reforma justiției, în forma lor actuală, precum și recentele amendamente propuse la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, riscă să pună în pericol aceste progrese (din Justitie -n.red.)”, se mai arata in scrisoarea comuna a celor sase ambasadori.

Apelul celor sapte ambasadori este cea mai dura replica la adresa coalitiei conduse de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu dupa avertismentul lansat de Departamentul de Stat al SUA din 27 noiembrie. Este pentru a doua oara cand ambasadorii mai multor state membre UE fac un apel comun, dupa momentul OUG 13, cand – alaturi de SUA si Canada – patru tari din UE au avertizat Guvernul Grindeanu sa nu distruga Justitia.

Comunicatul comun al Ambasadelor Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Olandei și Suediei în România:

« Noi, reprezentanți ai țărilor partenere din Uniunea Europeană, dorim să ne reafirmăm apartenența la destinul nostru comun împreună cu România, bazat pe valori comune și în special pe statul de drept.

Recunoaștem că România a făcut, în ultimul deceniu, progrese semnificative în ceea ce privește construirea unui parcurs și aplicarea unor reforme credibile în domeniul justiției. Cu toate acestea, convingerea noastră este că legile adoptate recent privind reforma justiției, în forma lor actuală, precum și recentele amendamente propuse la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, riscă să pună în pericol aceste progrese.

La reuniunea Consiliului din 12 decembrie, Uniunea Europeană a adoptat concluzii pe tema Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) cu privire la reforma sistemului judiciar și lupta împotriva corupției în România. Concluziile subliniază, în special, „necesitatea predictibilității, a transparenței depline și a consultărilor incluzive” în ceea ce privește reforma justiției, în conformitate cu prevederile raportului Comisiei Europene din cadrul MCV. În plus, Consiliul solicită României să evite orice pas înapoi.

În acest context, facem apel la părțile implicate în proiectul de reformă a justiției să evite orice acțiune care ar putea duce la slăbirea independenței sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției și să ceară, fără întârziere, avizul necesar al Comisiei de la Veneția, pentru a menține astfel independența sistemului judiciar și a păstra intact procesul de reformă în general.

Avem încredere că toți actorii politici implicați vor acorda atenția cuvenită acestor preocupări legitime, în concordanță cu angajamentul nostru european comun, și vom fi în continuare gata să sprijinim România în eforturile ei de a reafirma acest angajament».

Stiri pe aceeasi tema

Rusia a atacat trei nave ucrainene in Marea Neagra, Consiliul de Securitate al ONU se intruneste de urgenta

Ioana Badulescu

Romania raporteaza aproape 10.000 de cazuri de coronavirus si 121 de morti, situatia este grava si la ATI

Teodora Badescu

Motiunea de cenzura a PNL a fost respinsa, Guvernul Ponta ramane in picioare. UPDATE

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult