Stiri locale

Sarbatorile Iasului 2017. Programul evenimentelor care se vor desfasura la Iasi intre 9 si 15 octombrie. De Sf. Parascheva sunt asteptati sute de mii de pelerini

SARBATORILE IASULUI 2017 – PROGRAM. Sărbătorile Iaşului vor aduce în capitala Moldovei oaspeţi din toate colţurile ţării: pelerini, oameni de afaceri, personalităţi publice, invitaţi din diverse categorii sociale şi din diverse domenii de activitate”. Ediţia 2017 a „Sărbătorilor Iaşului” va suferi unele modificări faţă de anii precedenţi. Principala schimbare vizează neincluderea în calendarul evenimentelor a tuturor manifestărilor din oraş ale diverselor instituţii, programate oricum în perioada respectivă. Potrivit calendarului oficial anunţat anterior doar 12 evenimente fac parte din „Sărbătorile Iaşului”. 

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au anunţat că, in 2017, pelerinii care vin să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor putea să se închine şi la moastele Sfintei Mari Muceniţe Tecla de la Mănăstirea Neamţ. Evenimentele religioase vor fi separate de cele laice, editia din 2017 venind cu o serie de schimbari importante in organizarea sarbatorilor.

SARBATORILE IASULUI 2017 – PROGRAM. O modificare importantă vizează renunţarea la Parcul de distracţii. În 2016, acest eveniment a fost organizat la Ştrand, dar veniturile firmelor prezente au fost mult sub aşteptări. Potrivit purtătorului de cuvânt al municipalităţii, dorinţa companiilor consta în organizarea parcului pe str. Sarmizegetusa. „La fel ca anul trecut, organizarea evenimentelor nu va determina închiderea de străzi”, a declarat Sebastian Buraga. În schimb, municipalitatea va păstra Târgul de Toamnă (Hala Centrală, Costache Negri – Aleea cu castani, b-dul Ştefan cel Mare), programat pentru intervalul 9 – 15 octombrie, perioadă în care vor avea loc toate evenimentele din cadrul „Sărbătorilor Iaşului”.

SARBATORILE IASULUI 2017 – PROGRAM. Pe lângă evenimente precum concertul din 15 octombrie, festivalul culinar şi târgul de toamnă, municipalitatea din Iasi a mai inclus manifestări ce ţin de sărbătoarea religioasă din octombrie („Ghidul pentru pelerini”, „Prim Ajutor «Pelerinajul Sfânta Parascheva»”, „Ceaiul Pelerinilor”), două spectacole folclorice în cartiere (Nicolina şi Alexandru cel Bun), „Seara Valorilor”, competiţia „Ia Şi Marchează”, concursul „Copii în sărbătoare” şi chiar sfinţirea unei biserici (Sfântul Nectarie).

In cursul saptamanii viitoare la Iasi vor avea loc manifestarile prilejuite de sarbatoarea orasului, dar si cele privind hramul Cuvioasei Parascheva. Sute de forte de ordine vor fi prezente in municipiu intre 9 si 15 octombrie pentru a asigura ordinea publica.

Jandarmi, politisti, politisti locali si nu numai vor fi in dreptul targului de toamna ce se va desfasura la Hala Centrala, pe stada Costache Negri, Bulevardul Stefan cel Mare, Piata Unirii si strada Lapusneanu, dar si la spectacolul folcloric din cartierul Alexandru cel Bun – Piata Voievozilor, 12 octombrie 2017, si Nicolina din 13 octombrie.

Manifestarile mai cuprind si Seara Valorilor – 14 octombrie, concertul din Piata Palatului din 15 octombrie, dar si sfintirea Bisericii Sfântul Nectarie. Pentru perioada in care se vor derula Sarbatorile Iasului, municipalitatea a estimat venituri de peste 275 mii de lei.

Au fost eliberate 40 de avize pentru comercializarea de haine de piele si blana, de pe urma caruia municipalitatea va incasa circa 155 mii lei. Alte 8 avize au fost eliberate pentru comercializarea de caciuli, de unde primaria va incasa 21 mii lei. Alte 32 de avize pentru comercializarea produselor de artizanat vor aduce in bugetul local 27 mii lei. 23 avize au fost eliberate pentru comercializarea produselor de alimentatie publica, taxa totala fiind de peste 7 mii lei.

SARBATORILE IASULUI 2017 – PROGRAM. Cotabita si Carla’s Dreams sunt cap de afis

Municipalitatea din Iasi a explicat de ce nu se vor mai organzia unele evenimente din anii anteriori. „Nu am mai inclus sub umbrela Sarbatorilor Iasului toate evenimentele din octombrie a caror organizare este sustinuta financiar si logistic de Primarie. Si din acest motiv bugetul Sarbatorilor Iasului este mult mai mic fata de anii precedenti, 1.285.000 lei. Targul de pe strada Palat va fi mutat pe pietonalul Stefan cel Mare. Raman insa Sarbatoarea Vinului la Hala Centrala si Targul de blanuri de pe strada Costache Negri. Parcul de distractii organizat in trecut pe strada Sarmizegetusa sau in incinta Strandului Municipal nu va mai avea loc. Anul trecut, poate si din cauza vremii nefavorabile, a fost un insucces. Cand s-a desfasurat pe strada Sarmizegetusa manifestarile au fost o sursa de mizerie si de disconfort pentru locatarii din zona”, a mentionat primarul Mihai Chirica.

SARBATORILE IASULUI 2017 – PROGRAM. Varful evenimentelor va avea loc in seara de 15 octombrie in fata Palatului Culturii. La concertul de muzica usoara vor fi prezenti Carla’s Dreams, Gabriel Cotabita, Alina Eremia, What’s Up, Keo si Alexandra Ungureanu, dar si artisti locali. Costurile privind organizarea acestui concert se ridica la circa 500.000 lei.

„La acestea se adauga doua concerte in cartierele Alexandru cel Bun si Nicolina sustinute de artisti locali, printre care Alexandru Bradatan, Olimpia Nistor, Stefan Pintilie, Laura Lavric, Stefan Deaconita, Maria Costioaia, Vasilica Tataru, Claudia Martinica, Beatrice Duca, Nina Cuciuc si altii”, a adaugat edilul Iasului.

Stiri pe aceeasi tema

Drumuri blocate si scoli inchise in Tulcea. Un utilaj de deszapezire s-a blocat in nameti

Cristiana Petrariu Bota

Iulian Munteanu, seful Politiei Rutiere Vaslui, a fost suspendat din functie

Cristiana Petrariu Bota

Radu Mazare este cercetat de DNA si pentru fals in declaratii

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult