Scandal intre ANAF si proprietarii de site-uri .ro: Protectia Datelor anunta o investigatie din oficiu! In ce conditii pot fi transmise datele cu caracter personal
IT/Stiinta

Scandal intre ANAF si proprietarii de site-uri .ro: Protectia Datelor anunta o investigatie din oficiu! In ce conditii pot fi transmise datele cu caracter personal

Scandal intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si proprietarii de site-uri .ro, dupa ce institutia a anuntat ca vrea sa obtina datele de identificare ale detinatorilor de domenii de internet .ro pentru a preveni evaziunea fiscala, in acest sens lansand in consultare publica un proiect de ordin.

Autoritatea Nationala pentru  Protectia Datelor (ANSPDCP) anunta, intr-un punct de vedere tranmis HotNews.ro, o investigatie din oficiu, precizand ca o decizie data de Curtea Europeana de Justitie prevede ca nu pot fi transmise datele cu caracter personal fara ca persoanele vizate sa fie informate in prealabil.

„O decizie a Curtii Europene de Justitie interzice transmiterea datelor personale intre autoritati ale administratiei publice fara ca persoanele vizate sa fie informate in prealabil, avertizeaza autoritatea. Autoritatea, care formuleaza recomandari si avize pe teme legate de protectia datelor personale, nu a primit o solicitare in acest caz, motiv pentru care va demara o investigatie din oficiu.

Redam mai jos punctul de vedere transmis de Autoritatea Nationala pentru Protectia Datelor, la solicitarea HotNews.ro:

„Legea nr. 677/2001 stabileste conditiile in care datele cu caracter personal pot fi prelucrate. Potrivit dispozitiilor acestei legi, regula generala ce guverneaza prelucrarea datelor personale este consimtamantul persoanei in cauza, dat in mod expres si neechivoc.

In mod exceptional insa, datele cu caracter personal pot fi prelucrate (inclusiv dezvaluite) de catre un operator, fara consimtamantul persoanei vizate, in mai multe situatii de exceptie, de stricta interpretare si aplicare, reglementate de art. 5 alin. (2) din Legea nr. 677/2001.

Poti citi si: ANAF vrea sa obtina datele de identificare ale detinatorilor de domenii de internet .ro pentru a preveni evaziunea fiscala

In plus, Legea nr. 677/2001 stabileste in sarcina operatorilor de date cu caracter personal anumite obligatii, printre care cea de efectuare a prelucrarilor in conditii de legitimitate, de respectare a drepturilor persoanelor fizice ale caror date le prelucreaza, precum si de asigurare a confidentialitatii si securitatii prelucrarii datelor.

In contextul expus, subliniem ca prin hotararea din Cauza Smaranda Bara si altii (C-201/14), Curtea de Justitiei a Uniunii Europene a statuat faptul ca articolele 10, 11 si 13 din Directiva 95/46/CE trebuie interpretate in sensul ca se opun unor masuri nationale, care permit unei autoritati a administratiei publice a unui stat membru sa transmita date personale unei alte autoritati a administratiei publice si prelucrarea lor ulterioara, fara ca persoanele vizate sa fi fost informate despre aceasta transmitere sau despre aceasta prelucrare.

Asadar, cerinta prelucrarii corecte a datelor personale prevazuta la art. 12 din Legea nr. 677/2001 ce implementeaza art. 6 din Directiva 95/46 obliga o autoritate a administratiei publice sa informeze persoanele vizate despre transmiterea acestor date unei alte autoritati a administratiei publice in vederea prelucrarii de catre aceasta din urma in calitate de destinatar al datelor mentionate.

Raportat la acest aspect, Autoritatea nationala de supraveghere subliniaza faptul ca dreptul garantat de art. 12 din Legea nr. 677/2001 trebuie respectat de catre toti operatorii de date cu caracter personal (inclusiv de ANAF si ICI), indiferent de conditiile de legitimitate a prelucrarii datelor, respectiv la consimtamant sau in baza unor exceptii.

Autoritatea nationala de supraveghere atrage atentia asupra necesitatii respectarii dreptului la informare al persoanei vizate, atat sub aspectul informatiilor ce trebuie, in mod obligatoriu, facute cunoscute acesteia, cat si al exercitarii ulterioare a celorlalte drepturi de catre persoana vizata, precum dreptul de acces la date, de interventie asupra datelor, de opozitie, pentru a da posibilitatea persoanei respective sa reactioneze in consecinta.

Totodata, mentionam ca, prin hotararea pronuntata in Cauza Smaranda Bara si altii, instanta Uniunii Europene a constatat ca informatiile transmise intre autoritati publice, precum si modalitatile de efectuare a transmiterii acestora au fost stabilite nu prin intermediul unei masuri legislative, ci prin intermediul unui protocol, care nu a facut obiectul unei publicari oficiale.

De asemenea, precizam ca, potrivit art. 21 alin. (3) lit. j) din Legea nr. 677/2001 Autoritatea nationala de supraveghere formuleaza recomandari si avize asupra oricarei chestiuni legate de protectia drepturilor si libertatilor fundamentale in privinta prelucrarii datelor cu caracter personal, la cererea oricarei persoane, inclusiv a autoritatilor publice si a organelor administratiei publice.

In acest context, mentionam ca la Autoritatea nationala de supraveghere nu a fost inregistrata o solicitare, in sensul formularii unui aviz referitor la situatia expusa de dumneavoastra. Fata de cele semnalate, precizam ca acestea au fost retinute in vederea efectuarii unei investigatii din oficiu”.

Detalii despre scandalul ANAD – detinatorii de site-uri .ro puteti citi pe HotNews.ro

 

Stiri pe aceeasi tema

Asteroidul 2014RC va trece duminica aproape de Pamant

Bogdan

Primii bebelusi modificati genetic din lume – Cercetatorul He Jiankui a anuntat ca va face o pauza in cercetarile sale

Ioana Badulescu

Parcul de joaca EnergyGround, conceput de elevi din Romania si Norvegia, produce energie in urma activitatilor sportive

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult