Sedinta de Guvern de joi, 2 martie - Proiecte de acte normatice incluse pe agenda Executivului
Social

Posibila scapare in noua ordonanta care abroga OUG 13. Judecator: Noua OUG este partial neconstitutionala

Posibila „scapare” in noua ordonanta care abroga OUG 13 de modificare a Codului penal, care a scos oamenii in strada sase zile la rand. Potrivit Digi 24, judecatorii sustin ca noua ordonanta adoptata duminica de premierul Sorin Grindeanu este partial neconstitutionala.

Potrivit sursei citate, este vorba de un text care nu corespunde unei decizii apartinand Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR). Judecatorul Cristi Danilet a explicat, insa, ca acest lucru nu ar fi in masura sa influnteze deciziile care se vor lua in anumite dosare. Abrogarea OUG 14 (data astazi de S. Grindeanu) a dus la eliminarea tuturor efectelor pe care le-ar fi avut prevederile OUG 13.

„Prin OUG 14 se inlatura efectivele negative ale OUG 13. Nu sunt afectate dosarele aflate in curs de solutionare. Ne-am intors, practic, la ziua de marti cand avean Codurile penale in forma deja cunoscuta. OUG trebuie sa mearga in Parlamet pentru a fi aprobata de legislativ. Dealtfel, premierul a spus ca se vor trimite si alte notificari in Parlament.”, a declarat Cristi Danilet la Digi 24.

Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 14, adoptata astazi de Guvern, a fost publicata in Monitorul Oficial. Astfel, se abroga in intregime OUG 13/2017 de marti noaptea si se ajusteaza doua texte din Codul de procedura penala exact asa cum a spus CCR in deciziile nr. 586/2016 si nr. 614/2016.

In urma noii OUG, ne intoarcem la situatia juridica dinainte de marti noapte, nefiind afectat niciun dosar penal aflat in curs de solutionare. Si totusi este o problema, potrivit Digi 24.

Eroarea se refera la articolul 25 al Codului de procedura penala. Articolul din OUG 14 spune ca, in caz de achitare a inculpatului sau de incetare a procesului penal, instanta lasa nesolutionata actiunea civila. Procesul penal poate fi incheiat in mai multe feluri, care sunt explicitate in articolul 16. La litera f) a acestui articol, sunt incluse şi „amnistia sau prescriptia, decesul suspectului ori al inculpatului persoana fizica” sau radierea persoanei juridice.

„Art. 25 alin 5 C.proc.pen. a respectat cerinta impusa de CCR prin decizia 586/2047 in OUG aparut marti noaptea, dar azi nu mai respecta aceasta cerinta in OUG 14/2017, care o inlocuieste. As vrea sa cred ca este o eroare a Guvernului. Oricum, ea va putea fi corectata de Parlament in procedura de aprobare a OUG”, afirma judecatorul Cristi Danilet la Digi 24.

Vezi si: Presedintie: Guvernul a gresit flagrant, e responsabil sa rezolve criza. Cetatenii nu accepta nimic mai putin

Miting PSD de sustinere a Guvernului Grindeanu: A venit momentul sa vorbim si noi!

Medicii din Romania, prima reactie la ordonante: Retrageti OUG. Cresterile salariale pot fi vazute ca o forma de mita. Medicii au iesit la proteste seara de seara

Sindicatele ii transmit lui Liviu Dragnea ca sprijina protestele: Si Ceausescu a majorat salarii ca sa acopere disfunctionalitatile

Ordonanta privind abrogarea OUG 13 a fost aprobata de Guvern. Ministrul Iordache, pus de premier sa-si autoevalueze activitatea

Stiri pe aceeasi tema

PENSII 2017. Pensiile vor creste in 3 etape pana la 1 iulie 2017. Care sunt etapele

Cristiana Petrariu Bota

MARTOR LA EXPLOZIA DIN CLUBUL COLECTIV: Ranitii erau pe jos, cu haine arse si plini de sange

Cristiana Petrariu Bota

13 aprilie 2015 poate fi o zi cu noroc pentru romani

Corina Alexandru

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult