Prima sedinta a Comisiei Nationale pentru trecerea la moneda euro va avea loc pe 12 aprilie
Economie

Scenariu mai putin optimist fata de adoptarea monedei euro de catre Romania. Pozitia prezentata de prim-vicepresedintele BNR

Prim-vicepresedintele BNR, Florin Georgescu, a taiat avantul reprezentantilor puterii care au stabilit anul 2024 ca fiind data adoptarii de catre Romania a monedei euro. Cu 26% venituri fiscale in PIB nu poti sa ajungi in zona euro”, a spus Georgescu in cadrul audierii sefilor BNR la comisiile reunite ale Senatului.

Presedintele Camerei Superioare a Parlamentului, Calin Popescu Tariceanu, a spus ca in 2019, veniturile fiscale vor ajunge la 28% din PIB gratie bugetului de anul acesta „Da, dar trebuie cel putin 35%, daca nu 41%, domnule presedinte ale Senatului”, a replicat Georgescu. Romania ocupa ultimul in Europa in ceea ce priveste veniturile ca pondere in PIB.

Tara noastra indeplinea pana in 2017 cele cinci criterii de la Maastricht pentru adoptarea monedei euro insa in ultimul an s-a indepartat major. Deficitul bugetar de maxim 3% mai poate fi mentinut doar din pix, avem cea mai mare rata a inflatiei din UE iar cursul leu-euro este foarte volatil, el neavand voie sa varieze decat intr-un interval de 15%.

Romania nu indeplineste criteriul privind cursul de schimb intrucat niciunul nu este membra a mecanismului cursului de schimb (MCS II). Inainte de a adera la zona euro, este necesar ca un stat membru sa participe la acest mecanism, fara sa cunoasca tensiuni grave, timp de cel putin doi ani.

„Daca dorim ca tarile sa prospere in cadrul zonei euro, convergenta economica reala este la fel de importanta ca si convergenta nominala. De aceea este important ca tarile care doresc sa adopte moneda euro sa stimuleze productivitatea, sa sporeasca investitiile, sa imbunatateasca situatia ocuparii fortei de munca si sa solutioneze problema inegalitatilor”, a declarat recent comisarul european pentru afaceri economice si financiare, Pierre Moscovici.

Tabloul Romaniei este unicat in UE. Avem cresteri la ambele deficite, bugetar si cont curent, in ciuda cresterii economice. In plus, inflatia este de peste 3% iar investitiile sunt la un nivel minim. Romania are cel mai scazut nivel al veniturilor bugetare in PIB, sub 30%.

La capitolul deficit bugetar, riscam an de an sa sarim de 3%, atat cat trebuie sa fie maxim, conform Tratatului de guvernanta fiscala. Cheltuielile statului au crescut cu aproape 17 % anul trecut, iar veniturile, raportate la PIB, sunt aproape nemiscate. In aceste conditii, bariera de 4% va fi sarita pentru ca anul trecut n-am oprit cu deficitul la 2,88%. Inflatia este in acest moment de 4,6%. Aceasta ar trebui sa fie mai mica sau egala cu 1,5 puncte procentuale peste media celor mai performanti trei membri ai UE. Ceea ce este exclus.

In ceea ce priveste dobanzile pe termen lung, acestea nu pot trece decat cu doua puncte procentuale peste media celor mai performanti trei membri UE. In schimb, la capitolul cursului de schimb vedem un leu foarte slabit, cu recorduri minime istorice in aceasta luna. In ceea ce priveste datoria publica, Romania se incadreaza in limitele de convergenta (stabilite la 60% din PIB) insa pe termen lung este o mare problema pentru ca ne imprumutam tot mai mult.

Related posts

Luca Niculescu, propus ambasador la Paris: Voi duce actori economici romani in Franta

Lucy Ionesco

Lukoil a descoperit un zacamant de gaz in Marea Neagra, la 170 km de Constanta

Lucy Ionesco

Firmele cu datorii la stat vor scapa de penalitati. Conditia: Pana la 31 martie 2016 sa achite datoria de baza

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult