7.9 C
România
19 octombrie 2021
NOUL COD RUTIER 2016. Avalansa de modificari la Codul Rutier. Revine poligonul, reguli noi pentru soferii care conduc masini cu volan pe dreapta
Social

Schimbari pentru soferi! Ce prevede norma pentru aplicarea OUG 54/2016 privind politele RCA, in vigoare in 23 decembrie

Schimbari pentru soferi. Prevederile Normei pentru aplicarea Ordonantei 54/2016 privind politele RCA va intra in vigoare in data de 23 decembrie 2016, iar potrivit acestui document, vor exista unele modificari in platforma de emitere web a politei RCA. Printre modificari se numara si constituirea unui cazier al soferului care va conduce autovehiculul asigurat RCA, cazierul soferului urmand a fi inscris in baza de date CEDAM, transmite economica.net.

Asiguratorii trimit informari catre brokerii de asigurare in care explica in ce fel va arata noua polita RCA care se va emite din 23 decembrie, data de intrare in vigoare a Normelor de aplicare a OUG 54/2016. In afara modului in care vor fi sau nu reflecate pe polita de asigurare comisioanele percepute de brokeri, asiguratorii anunta ca va exista o rubrica denumita simplu „Sofer” pentru care se pot transmite infomatii la apelarea Cerere Oferta si Emitere polita RCA. La acesta rubrica, brokerul va notifica, optional, numele, prenumele, CNP-ul, seria si numarul cartii de identitate a viitorului sofer. Din fericire, este vorba de o cerinta optionala pentru ca, in multe cazuri, in special la anumite persoane juridice masina este utilizata de mai multi soferi, de varste diferite.

Norma ASF nr. 39/2016 privind asigurarile auto din Romania (RCA) a fost publicata, joi – 8 decembrie 2016, in Monitorul Oficial, nr.986. Aceasta pune in aplicare Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 54/2016 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto si va intra in vigoare in 15 zile, respectiv din 23 decembrie.

Printre alte modificari suferite fata de proiectul de norma aflat anterior in dezbatere, norma nu mai include posibilitatea ASF de a plafona comisioanele brokerilor. Noua norma reglementeaza: forma si continutul contractului de asigurare obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertelor persoane prin accidente de vehicule si de tramvaie, denumit contract RCA; conditiile si criteriile de autorizare a asiguratorului pentru practicarea asigurarii RCA; procesul privind avizarea, constatarea prejudiciilor si lichidarea dosarului de dauna; sistemul bonus-malus; forma, dimensiunile, continutul si procedurile privind utilizarea formularului de Constatare amiabila de accident; procesul de avizare si inregistrare, obligatiile si responsabiltatile personalului care efectueaza constatarea daunelor.

In cazul in care asiguratul RCA si asiguratorul RCA convin asupra introducerii unor clauze suplimentare la incheierea sau pe perioada derularii contractului RCA, acestea vor fi mentionate distinct printr-un act aditional la contractul RCA. Asiguratorii RCA stabilesc tarifele de prima pe categorii de riscuri omogene, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale general acceptate, pentru limitele de despagubire stabilite.

Stiri pe aceeasi tema

Accident in Brasov, pe DN1, intre Dridif si Voila spre Fagaras. Patru persoane au murit

Bogdan

Centre comunitare de invatare permanenta pentru copii si adulti

Ioana Badulescu

Accident la raliul de la Craiova. O masina a intrat in spectatori, sase persoane au fost ranite

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult