Fenomenul traficului de fiinte umane este unul pe cat de grav, pe atat de profitabil pentru cei care il controleaza. Nenumarate grupari de interlopi romani au profitat de aderarea la UE si deschiderea granitelor, pentru a duce in strainatate zeci de mii de femei, care mai apoi au fost exploatate sexual. Romance si alte fete din Europa de Est ajung, zilnic, pe mana traficantilor de carne vie, iar iesirea din acest cerc vicios al sexului fortat si al violentei este de cele mai multe ori imposibila.
La nivel international, gastile de proxeneti romani sunt, din cand in cand, sparte de agentiile europene de politie. Luna trecuta, o retea internationala de prostitutie, coordonata de un roman in varsta de 60 de ani, a fost investigata de anchetatori din 15 tari in cadrul unei operatiuni coordonate de Eurojust si Europol.
Reteaua de traficanti de persoane opera in tari precum Spania, Marea Britanie, Suedia, Olanda, Finlanda si Romania
Potrivit agentiei europene de politie, reteaua de traficanti de persoane opera in tari precum Spania, Marea Britanie, Suedia, Olanda, Finlanda, dar si in Romania. Sase persoane au fost retinute sub acuzatii legate de traficul de persoane pentru exploatare sexuala, in mare parte in Finlanda, dar si in Suedia.
Trei dintre arestari au fost facute in orasele spaniole Torrevieja si Marbella, in timp ce liderul roman de 60 de ani al bandei a fost arestat in Finlanda. Nu mai putin de 16 site-uri web care ofera serviciile a 75% dintre prostituatele din Finlanda au fost, de asemenea, inchise.
Autoritatile au aflat pentru prima data despre activitatile bandei de proxeneti in anul 2016, cand politia spaniola a desfiintat o retea care trafica femei nigeriene catre Torrevieja, eliberand 23 de femei si efectuand 15 arestari.
Pe parcursul anchetei, politistii au descoperit o retea de trafic cu sediul in Spania, care administra site-urile de prostitutie care isi desfasoara activitatea in principal in Finlanda si Suedia. Gruparea si-a spalat castigurile ilicite prin infiintarea unor companii false care investeau in imobiliare si tehnologie.
Proxenetii, profit de peste 40 de milioane de euro
De asemenea, membrii gruparii au cheltuit foarte multi bani pe diverse articole de lux, cum ar fi masini si motociclete, si au investit in companii din Romania, Malta, Hong Kong si Panama.
Anchetatorii estimeaza ca organizatia a obtinut, incepand din 2010, un profit de peste 40 de milioane de euro din activitatile desfasurate.
Serverele de site-uri web care ofera servicii sexuale au fost inchise si zeci de computere, tablete, telefoane si alte dispozitive criptate confiscate. Au fost confiscate aproape 30.000 de euro in numerar, noua vehicule de ultima generatie, documentatia paradisurilor fiscale, pasapoarte false, bijuterii si documente legate de contracte private si conturi bancare.
In plus, conturile bancare deschise de organizatie in Spania, Finlanda, Malta, Romania, Bulgaria, Regatul Unit, Olanda, Rusia, Estonia, Suedia, Panama si Republica Populara Chineza au fost blocate.
Eurojust a infiintat un centru de coordonare la sediul sau de la Haga, pentru a coordona operatiunile simultane in 15 tari, permitand schimbul de informatii in timp real. Aceasta a facilitat, de asemenea, emiterea mai multor ordine de investigatii europene in Bulgaria, Germania, Estonia, Malta, Olanda, Romania si Marea Britanie.
DETALII DESPRE ACEST CAZ PUTETI AFLA PE SITE-UL EUROJUST
Fenomenul prostitutiei fortate este o afacere care le aduce proxenetilor si patronilor fara scrupule milioane de euro in fiecare an, pe seama fetelor si femeilor devenite sclave, care deseori cauta cu disperare o iesire din aceasta situatie.
Sute de persoane au ajuns dupa gratii in ultimii ani, insa retelele sunt din ce in ce mai complexe si pentru a intelege sistemul, procurorii urmaresc unele piste timp de cativa ani. In tot acest timp, din Romania continua sa fie aduse copile cu varste foarte fragede. Ele ajung in strainatate fortate, din dragoste, sau mintite ca isi vor gasi un loc de munca profitabil. Indiferent de motiv, ele ajung sa fie exploatate de interlopii romani.