-0.5 C
România
28 ianuarie 2023
Noul an universitar 2018-2019 incepe luni, 1 octombrie. Structura noului an, calendar cursuri, vacante, zile libere
Social

Scolile doctorale vor fi verificate de consultanti internationali selectati de Banca Mondiala

Scolile doctorale vor fi verificate de consultanti internationali selectati de Banca Mondiala. Presedintele Consiliului National al Rectorilor, Sorin Cimpeanu, a declarat ca cele 210 scoli doctorale din Romania vor fi evaluate si de consultanti internationali selectati de o structura a Bancii Mondiale.

„Toate cele 210 școli doctorale vor fi evaluate, conform legii, cu susținerea tuturor celor implicați în acest proces. Este vorba de universități, în primul rând, de Ministerul Educației, de ARACIS, consultanți internaționali selectați de o structură a Băncii Mondiale. Se va realiza, conform legii, această evaluare în toate cele 210 școli doctorale: sunt 203 școli doctorale în universități publice de stat, una la nivelul Academiei Române, șase aparțin de universități private”, a declarat Sorin Câmpeanu.

Potrivit acestuia, evaluarea școlilor doctorale urmează să se efectueze pe patru paliere.

„În primul rând se va evalua resursa umană. Este vorba de calitatea conducătorului de doctorat, măsurată prin diverși indicatori foarte clari, cum ar fi producția științifică. Pe palierul doi, calitatea infrastructurii de cercetare, de care dispun cele 210 școli doctorale. Pe palierul trei se va evalua impactul la nivel științific al finalizării fiecărei teze de doctorat. Cu alte cuvinte, un doctorand pe parcursul stagiului de pregătire a publicat câte articole științifice vizibile internațional. (…) Va fi o analiză și statistică a tezelor de doctorat, pe fiecare școală doctorală, în sensul numărul studenților admiși versus câți studenți doctoranzi au finalizat. Pe palierul patru, procedurile de asigurare a calității, inclusiv asigurarea regulilor de etică în cercetarea științifică. Aici sunt cuprinse și cazurile acestea care sunt total nefericite și pe care ni le dorim cu toții a fi înlăturate, de plagiat”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Plata experţilor internaţionali va fi făcută la „tarife europene”. „Estimăm că evaluarea fiecăreia din școlile doctorale să fie undeva între 10.000 și 15.000 de euro. Sperăm să fie doar atât. Nu se îmbogățește careva. Acoperă doar costurile derulării acestei operațiuni”, a mai spus Cîmpeanu.

Ministrul Educației, Liviu Marian Pop, prezent la conferința de presă, a spus că în ceea ce privește finanțarea europeană pentru școlile doctorale, România poate atrage 72 de milioane de euro, bani ce vor fi alocați pe criterii transparente.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti citi si pe FacebookTwitter sau Google Plus

Related posts

Punctul de amenda creste de la 1 februarie 2017. Clasele de sanctiuni din Codul Rutier si noile amenzi de circulatie

Lucy Ionesco

Dosarul Lucinschi-Pricop: Remus Tudoran Jurj, procuror DIICOT, urmarit penal pentru complicitate la santaj

Lucy Ionesco

Examenele de Evaluare Nationala si Bacalaureat 2020 se vor organiza cu respectarea regulilor de distantare

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult