Scriitorul Vasile Andru, cunoscut cu pseudonimul literar Vasile Andrucovici, a incetat din viata
Social

Scriitorul Vasile Andru, cunoscut cu pseudonimul literar Vasile Andrucovici, a incetat din viata

Scriitorul Vasile Andru, cunoscut cu pseudonimul literar Vasile Andrucovici, a incetat din viata la varsta de 74 de ani. Vasile Andru era renumit atat ca prozator, o figura oarecum excentrica a optzecismului, cat si ca „maestru spiritual“, „initiat“, popularizator de yoga si al isihasmului.

Vasile Andru, pseudonimul literar al lui Vasile Andrucovici, s-a nascut la 22 mai 1942, in localitatea Bahrinesti, judetul Radauti. A fost un prozator, teoretician si eseist roman, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania din 1975. In 1975, dupa ce a publicat trei carti, intre care Iutlanda posibila (debut editorial,1970) si romanul Mirele (premiat, tradus), a devenit membru al Uniunii Scriitorilor si s-a stabilit in Bucuresti. Trei ani a fost scriitor liber profesionist. Cotatia sa literara a crescut dupa publicarea romanului istoric Noaptea imparatului (1979). In anul urmator acest roman a fost tradus in patru limbi.

In 1980, a fost numit redactor principal la revista „Viata Romaneasca”. A ramas in redactia acestei reviste peste doua decenii, cu cateva intreruperi (care contau ca si „concedii fara plata”) cand a onorat invitatii sau burse de studii in strainatate. Dupa revolutie, in 1990, Vasile Andru este ales seful sectiei de proza al Asociatiei Scriitorilor Bucuresti (trei mandate) si in Comitetul Uniunii Scriitorilor (doua mandate).

Face stagii de documentare antropologica, la Roma (cu burse acordate de guvernul italian, in 1980 si in 1989) si la Paris (cu bursa acordata de Fundatia Pour une entraide intellectuelle européenne, 1990). Calatorii de studii in India, cu bursa Sivananda, in 1992 si 1996. Centrul Sivananda din Trivandrum, India, i-a conferit titlul de master in Vedanta.

Vasile Andru a publicat 30 de volume, in majoritate romane si nuvele, dar si carti de spiritualitate, jurnale sapientiale, „reverii antropologice” (cum isi califica volumul Viata si semn). Din scrierile sale, pana acum s-au facut traduceri in unsprezece limbi.

Foto: gorjeanul.ro

Stiri pe aceeasi tema

Studenta Veronica Matcovici din Iasi a murit in accidentul de autocar din Spania (Tarragona)

Cristiana Petrariu Bota

Toni Grebla a demisionat de la Curtea Constitutionala

Cristiana Petrariu Bota

VIGOROUS WARRIOR 2019 – Cel mai mare exercitiu NATO cu focus medical, organizat in cooperare cu MApN

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult