0.1 C
România
20 octombrie 2021
Partidul lui Ciolos va lua din voturile PNL, considera politologul Stelian Tanase
Politica

Romania impune o serie de conditii Rep. Moldova pentru deblocarea ajutorului financiar. Lista trimisa de Ciolos

Bucureştiul impune o serie de conditii Chişinăului pentru deblocarea ajutorului de 60 de milioane de euro. Premierul Dacian Cioloș i-a trimis omologului său moldovean, Pavel Filip, o scrisoare care detaliază reformele pe care Chişinăul trebuie să le adopte ”în termenul cel mai scurt” pentru deblocarea celor 60 de milioane de euro din acordul de împrumut semnat de cele două ţări. Lista include 7 măsuri care, pe lângă susţinerea financiară, vor crea citez şi „premisele relansării parteneriatelor Republicii Moldova cu alți parteneri internaționali și financiari”. 

Cap de listă este prioritizarea clară a implementării Agendei de Asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova, informeaza RFI. Apoi, se solicită un proces transparent și credibil care să ducă la numirea neîntârziată a Guvernatorului Băncii Naţionale şi o atenție deosebită procesului de audit al băncilor importante din Republica Moldova, după aşa numitul Jaf al secolului.

De asemenea, Republicii Moldova i se cere să invite o misiune a Fondului Monetar Internaţional în vederea stabilirii unei foi de parcurs pentru ajungerea la un acord cât mai repede posibil. În fine, pe lista de solicitări figurează şi iniţierea unui pachet legislativ pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, în baza unui proces de consultare transparentă a societăţii civile şi a reprezentanţilor mediului de afaceri. Nu în ultimul rând, Bucureştiul vrea de la Chişinău prezentarea unui plan de actualizare şi aplicare a Strategiei de Reformare a Sectorului Justiţiei şi a Strategiei Naţionale Anticorupţie.

„Suntem convinși că rezolvarea problemelor actualității nu poate să se producă fără un dialog constructiv între forțele politice și o relansare solidă, sustenabilă și credibilă a reformelor asumate de Republica Moldova în parcursul său european. Aceste reforme reprezintă nu doar implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, ci sunt cel mai bun garant al stabilității și prosperității pentru cetățenii Republicii Moldova”, se arată în scrisoarea semnată de Dacian Cioloș.

Șeful guvernului român subliniază că, așa cum a precizat în cursul convorbirilor bilaterale, România este dispusă să ofere sprijinul necesar Republicii Moldova, „într-o manieră structurată și graduală, în conexiune cu eforturile întreprinse la Chișinău pentru asumarea și aplicarea reformelor democratice, economice și instituționale”. „Doar astfel asistența României va putea atinge impactul dorit, în complementaritate cu asistența altor parteneri internaționali și financiari ai Republicii Moldova, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova”, afirmă Dacian Cioloș, în scrisoarea adresată lui Pavel Filip.

Marți, 26 ianuarie, premierul Dacian Cioloș declarase că Executivul de la București va transmite prima tranșă din ajutorul rambursabil destinat Republicii Moldova doar după ce Chișinăul va lua măsuri concrete de reformă, ce se vor regăsi pe o listă trimisă de autoritățile române până la sfârșitul acestei săptămâni.

Stiri pe aceeasi tema

Pirvulescu, despre referendumul pentru familie: PSD se pozitioneaza „evident impotriva familiei europene de la care se revendica

Cristiana Petrariu Bota

Lupul dacic in varianta stilizata, logo-ul Romaniei la Consiliul UE. Desenul, realizat de un elev de la Colegiul I.L. Caragiale din Bucuresti

Ioana Badulescu

Membru UNPR: Gabriel Oprea este foarte sensibil, desi nu pare

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult