Rudolph Giuliani a fost platit pentru scrisoarea trimisa presedintelui Iohannis - Politico
Breaking NewsPolitica

Scrisoarea lui Giuliani pentru Romania face valuri in SUA. Sapte senatori americani sustin ca Giuliani a „desfasurat o serie de activitati in numele unor entitati straine”

Scrisoarea lui Rudolph Giuliani pentru Romania face valuri in SUA. Sapte senatori democrati cer Departamentului de Justitie sa verifice daca Rudolf Giuliani, avocatul presedintelui Donald Trump, a respectat regulile Foreign Agents Registration Act (FARA), in urma relatarilor recente din presa care sugereaza ca a „desfasurat o serie de activitati politice si de relatii publice in numele unor entitati straine”.

Senatorii americani mentionati fac trimitere la scrisoarea transmisa recent de catre Rudy Giuliani autoritatilor romane, document in care critica anchetele anticoruptie din tara noastra, avand o opinie care contravine celei a Departamentului de Stat al SUA, transmite Digi 24.

Rudolf Giuliani a catalogat drept inutil demersul senatorilor americani, pentru ca nu vor gasi nimic ilegal. Departamentul de Justitie a refuzat sa comenteze cererea senatorilor de a face o investigatie.

Cei sapte senatori americani afirma intr-o scrisoare datata 5 septembrie 2018 ca relatarile recente ale presei sugereaza ca Giuliani a „desfasurat o serie de activitati politice si de relatii publice in numele unor entitati straine”, ceea ce ar impune inregistrarea sa ca „agent strain”, potrivit The Wall Street Journal.

Ei arata in documentul transmis Departamentului de Justitie ca Giuliani a lucrat, din aprilie, in calitate de avocat al presedintelui Trump, in dosarul privind implicarea Rusiei in alegerile prezidentiale din 2016.

In scrisoarea transmisa Departamentului de Justitie, cei sapte senatori democrati mai spun ca, de cand nu mai este primar al orasului New York, de la sfarsitul lunii decembrie 2001, Rudolf Giuliani a fost angajat ca avocat si consilier strategic. El nu a depus niciodata actele FARA, potrivit Departamentului de Justitie.

Giuliani a spus in trecut ca activitatile sale nu impun aceasta cerinta deoarece nu influenteaza politica SUA.

Senatorii americani fac referire si la scrisoarea pe care Giuliani a trimis-o autoritatilor din Romania, fiind platit pentru acest serviciu de catre firma de consultanta Freeh International Solutions, condusa de fostul director al FBI Louis Freeh. „La cererea firmei, domnul Giuliani i-a scris presedintelui Romaniei, criticand anchetele anticoruptie din tara si avand o opinie care contravine celei a Departamentului de Stat al SUA”, spun senatorii democrati.

Louis Freeh a fost mentinut in iulie 2016 pentru a evalua condamnarea omului de afaceri roman Gabriel Popoviciu dupa acuzatii de coruptie, a spus Freeh intr-un comunicat emis in august 2017. Freeh era de parere ca Popoviciu a fost condamnat incorect. In prezent, Freeh Group International Solutions nu a comentat.

La randul sau, Giuliani a sustinut ca lucreaza pentru o firma din SUA si ca nu incearca sa influenteze politica Statelor Unite si nu a reprezentat vreodata interese straine.

Scrisoarea democratilor apare intr-un context in care oficialii americani acorda o atentie sporita activitatilor de lobby strain care se desfasoara in SUA. Paul Manafort, fostul presedinte al campaniei lui Trump, va fi judecat in cursul acestei luni pentru ca nu s-a inregistrat ca „agent strain” atunci cand a lucrat pentru presedintele ucrainean Viktor Ianukovici sau pentru alti clienti din afara Statelor Unite.

Saptamana trecuta, Rudolf Giuliani a adresat autoritatilor romane o scrisoare pe tema protocoalelor incheiate de institutii din sistemul judiciar cu SRI, scrisoare de care Ambasada SUA la Bucuresti s-a disociat, transmitand, prin purtatorul de cuvant, ca Guvernul SUA nu comenteaza actiunile persoanelor fizice.

Articole asemănătoare

Iohannis, inainte de a pleca la reuniunea Consiliului European extraordinar: Acest prim-ministru nu va participa la Consiliul European

Lucy Ionesco

PNL va avea candidati la alegerile locale si parlamentare din randul elitelor aduse in partid prin „Cariera liberala”

Lucy Ionesco

PSD si-a ales noua conducere in cadrul unui Congres extraordinar. Rezultatele, anuntate intr-o sala aproape goala. Lista completa

Ioana Badulescu