Cadrele medicale din spitalele din Bucuresti ar putea primi locuinte de serviciu, potrivit unui proiect aflat pe ordinea de zi a sedintei CGMB din 4 mai
Social

Scrisoarea unui medic care in ianuarie va primi un salariu de doar 50 de lei: Nu credeam sa imi va para rau vreodata ca am ales sa fiu medic

Situatie incredibila pentru un medic gastroenterolog din Cluj. Alina Buliarca a postat pe pagina personala de Facebook o scrisoare prin care isi exprima dezamagirea fata de sistemul medical din Romania, care nu este interesat sa sprijine valorile acestei tari. Dupa ce a trecut prin examene dificile luate cu brio si a efectuat specializari, Alina Bularca s-a trezit pusa intr-o situatie absurda de statul roman.

Medicul, in varsta de 35 de ani, povesteste ca, după 11 ani de studii superioare si o facultate terminata cu media 9.72, s-a trezit somera. Pentru ca nu a reusit sa-si gaseasca un loc de munca, medicul s-a inscris la studiile de doctorat, pentru care a platit o taxa anuala de 5.000 de lei. Cursurile de competente pentru ecografii i-au mai scos din buzunar alti 6.000 de lei, câte 3.000 de lei pe modul.

In cele din urma a reusit sa obtina un post profesor asociat la Universitate, unde preda cinci ore pe saptamana la plata cu ora (38 de lei pe ora). Isa la sfarsitul lunii ianuarie, in loc de 720 de lei pentru 15 ore de munca, medicul se va primi doar 50 de lei.

Intre timp, tot mai multi medici aleg sa lucreze in strainatate, acolo unde sunt respectati, iar munca le este platita pe masura.

Redam mai jos textul integral publicat de medicul Alina Buliarca:

„Sunt medic. Și…cui îi pasă? Am 35 de ani, sunt medic specialist gastroenterolog. Am ajuns aici prin muncă, multa muncă. Am intrat la unul dintre cele mai bune licee din orașul natal, dând examen de admitere. Am terminat liceul printre cei mai buni elevi. Am intrat la medicină dând examen de admitere, nu concurs de dosare. Am terminat cei 6 ani de facultate cu media 9.72 la examenul de licență. Am fost între primii 50 de oameni la examenul de rezidențiat, în 2007. Urmează 5 ani de rezidențiat, 2 copii și în aprilie 2017 marele examen: specialitatea. Dupa examen, înscriere în Colegiul Medicilor: teste pentru sifilis, TBC, examen psihiatric.

Depus CV-uri cam peste tot pe unde puteam. Înscriere la AJOFM, măcar contribuțiile să le am asigurate. Deci 11 ani de studii superioare terminate cu șomaj. Interviu la o clinică privată. O lună de ținut în șah. Ne pare rău, angajăm pe cineva cu mai multă experiență în endoscopia intervențională.

Alternativa? Mă înscriu la doctorat. Domeniu de interes, nu pierd contactul cu lumea medicală. Locuri limitate la buget. Intră “cine poate”. Taxa pe an: 5000 RON. Hai că nu-i chiar așa de mult, pentru educație merită. Între timp începe cursul de competențe pentru ecografie – partea 1 – 3000 RON. Dacă trebuie, trebuie.

Am posibilitatea să fiu cadru didactic asociat la Universitate – o sursă de venit. Mi se atribuie 5 ore pe săptămână, 48 RON/oră. Cam 20 de ore pe lună, după ce se rețin contribuții, am ramas cu 533 RON. Nu vorbesc de orele suplimentare care nu pot fi plătite „pentru ca vi s-au atribuit doar 5 ore“. Venit net luna decembrie: 400 RON. Ore efectuate: cel puțin 10 pe săptămână.

Refăcut CV, redepus. Începe modulul 2 de ecografie. Alți 3000 RON. Alt interviu, fără finalitate. Și când credeam că nu se poate mai rău, mail de la Universitate:

Anunțăm cadrele didactice asociate, care efectuează plata cu ora, să depună lunar declarația pe proprie raspundere atașată, dacă veniturile brute totale din luna declarată, pe care le realizează persoana, din toate contractele pe care le are (la UMF și în altă parte), este mai mare decât salariul minim brut pe economie de 1900 lei. Dacă salariul brut la plata cu ora este mai mic decât salariul minim, iar persoana nu depune declarația atașată, e posibil să rezulte un salariu net negativ (depinde de numarul de ore efectuate).

Declarația se atașază la pontajul lunar. Cum venitul de la Universitate e singurul meu venit, sun să mă lămurească. Păi, doamna doctor, câte ore ați efectuat în ianuarie? 15. Asta înseamnă 15×48, 720 RON. Cum nu aveți alt venit cuantumul contributiile se raportează la salariul minim pe economie, adică 1900 RON. Asta înseamnă 665 RON. Vă rămân 55 RON, 10% impozit.

Deci pe luna ianuarie voi lua salariu de 50 RON. Dar dacă nu faceți minimum 14 ore pe lună, va trebui să mai aduceți dumneavoastră bani pentru contribuții. M-a bufnit plânsul. Doamne, după 11 ani de învățat, 50 RON pe lună, sau să ajung să plătesc eu statul pentru câteva ore pe care le predau!??

Nu credeam vreodată că voi ajunge să îmi pară rău că am ales să fiu medic. Nu vreau decât să-mi exercit profesia pentru care am investit atât și să fiu respectată. Puteam să aleg orice altceva, orice…”.

Articole asemănătoare

Vaccinul anti-coronavirus dezvoltat de Universitatea Oxford va fi produs in masa daca trece si de ultimele teste de eficienta si siguranta

Lucy Ionesco

Inmormantarea lui Daniel Prodan va avea loc sambata la cimitirul Sfantul Nicolae din Pipera

Delia Ion

Azi a murit Eminescu. Ma gaseam la volanul Daciei mele, pe Calea Victoriei…

Lucy Ionesco