SCUMPIRI PRETURI 2018
Economie

Scumpiri in 2018, previziunile sunt confirmate de BNR si Comisia Europeana. Energia, carburantii si gazele in topul scumpirilor

Vor fi scumpiri in 2018, previziunile fiind confirmate de BNR si Comisia Europeana. Principalii candidati in topul scumpirilor sunt carburantii, gazele si electricitatea, dar nici alimentele nu vor face exceptie, potrivit specialistilor BNR. Si Comisia Europeana prevede cresteri de preturi in Romania, in 2018 si 2019, precum si adancirea deficitului bugetar pana la 3,9%, respectiv 4,1%, mult peste limita de 3% admisa in Uniunea Europeana.

Astfel, pentru energia livrata în banda, între orele 1:00 — 24:00, pre?ul va fi de 245 de lei pe MWh, cu 6,5% mai mare decât în trimestrul patru din acest an.

Pretul pentru intervalul orar 8:00 — 24:00 va fi de 272 lei pe MWh, cu 7% mai mare, iar pentru vârf de consum, adica între orele 18:00 ?i 24:00, pretul va fi de 302 lei pe MWh, în crestere cu 13%.

De la 1 ianuarie, piata de energie va fi complet liberalizata, iar populatia care pâna acum era în regim reglementat va primi energie la preturile la care se închid licitatiile pe PCSU.

De asemenea, subventia pentru gigacalorie va fi eliminata în 2018, iar acest lucru va duce la explozia pretului pentru energia termica.

Gabriela Firea, primarul general al Bucurestiului, a declarat luni ca Guvernul ar trebui sa ceara amânarea acestui termen pâna în 2021.

Pretul oualor a crescut cu aproape 30%, iar cel al untului cu 7%, în timp ce combustibilii s-au scumpit cu 2,7%, iar tutunul si tigarile cu circa 2%, în noiembrie fata de luna anterioara, potrivit datelor publicate, marti, de Institutul National de Statistica (INS).

La capitolul marfuri alimentare, fructele proaspete s-au scumpit cu 2,2%, laptele si produsele lactate au costat mai mult cu 1,35%, pretul untului a crescut cu 6,9%, iar cel al oualor s-a majorat cu 29,2%, în noiembrie 2017 fata de octombrie 2017.

La capitolul marfuri nealimentare, pretul combustibililor a crescut cu 2,7%, iar tutunul si tigarile s-au scumpit cu 1,9%, în noiembrie comparativ cu luna trecuta.

Serviciile de transport aerian au costat, în noiembrie, cu 0,7% mai mult decât în octombrie si cu 20,8% mai mult decât în decembrie 2016.

Mihai Nichisoiu, Senior Broker la Tradeville, a precizat pentru ziare.com ca nu se intrevad conditii pentru o scadere semnificativa a preturilor la pompa la carburanti in 2018.

„In primul rand, pe pietele internationale, barilul de petrol Brent se apropie de 65 USD, cu 40% mai mult comparativ cu minimele inregistrate in iunie 2017.

La nivel global, productia este tinuta in frau de catre OPEC si Rusia, dar consumul creste peste asteptari – incurajat de prima accelerare economica serioasa din ultimii ani – iar stocurile scad substantial.

Totodata, devine mai probabila o depreciere a leului romanesc inclusiv in raport cu dolarul american – in conditiile in care BNR a semnalizat deja ca ar putea tolera o flexibilitate mai mare a cursului de schimb.

In al treilea rand, suprataxarea importurilor de combustibili trebuie, de asemenea, luata in considerare ca posibilitate, tinand cont de preocuparea autoritatilor de a limita cresterea deficitului bugetar”, a explicat brokerul pentru sursa citata.

Mihai Nichisoiu sustine ca pretul la combustibili ar putea scadea daca economia globala ar intra brusc in recesiune si/sau daca va fi o prabusire a cotatiilor internationale ale petrolului.

„Dar acestea reprezinta un concurs de imprejurari destul de improbabil pentru 2018, cel putin potrivit datelor observabile la finalul acestui an”, subliniaza reprezentantul Tradeville.

La randul sau, Claudiu Cazacu, Chief Strategist la X-Trade Brokers, arata ca pretul benzinei va depinde de evolutia petrolului, cursul de schimb al leului in raport cu dolarul american si nivelul de taxare.

Stiri pe aceeasi tema

Salariul minim de la 1 ianuarie 2020 va fi majorat, potrivit unei hotarari de Guvern publicate in Monitorul Oficial

Cristiana Petrariu Bota

Complexul energetic Hunedoara a intrat in insolventa

Cristiana Petrariu Bota

Romania va inregistra in 2017 una dintre cele mai mari cresteri salariale reale din Europa

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult