Scutul Antiracheta de la Deveselu a intrat sub comanda NATO

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota iulie 10, 2016 10:47

Scutul Antiracheta de la Deveselu a intrat sub comanda NATO

Scutul Antiracheta de la Deveselu a intrat sub comanda NATO. In eventualitatea unui atac, comandantii NATO vor trebui sa decida lansarea unei rachete interceptoare in numai cateva secunde, iar Franta si-a manifestat rezervele fata de posibilitatea de a se acorda generalilor americani prea multa autoritate, desi opinia nu a fost exprimat-o niciodata in oficial. Insa, Franta a primit asigurari ca Scutul Antiracheta de la Deveselu nu se va afla sub controlul direct al SUA, potrivit unor surse citate de Reuters.

La summitul NATO de la Varsovia, ‘liderii (statelor membre n.r.) vor conveni ca apararea antiracheta are capacitatea operationala initiala’, afirma o sursa din cadrul NATO. ‘Acest lucru inseamna ca navele americane bazate in Spania, radarul din Turcia si baza de aparare antiracheta din Romania pot lucra impreuna sub comanda NATO’, explica aceeasi sursa. Un al doilea oficial al NATO a confirmat ca ‘se intrunesc conditiile’ pentru plasarea scutului antiracheta sub comanda NATO.

Adrian Nastase, despre scutul antiracheta de la Deveselu, Rusia si lipsa unor personaje cheie de la deschiderea oficiala a bazei militare

Franta in special a solicitat garantii suplimentare privind controlul politic al celor 28 de state aliate asupra scutului antiracheta. ‘Astazi, aceste capacitati se bazeaza pe controlul si comandamentul SUA, deci nu putem vorbi despre aparare antiracheta a NATO’, a declarat atunci pentru AFP sub protectia anonimatului o sursa din anturajul ministrului francez al apararii, Jean-Yves Le Drian.

‘Vom avea capacitate operationala completa numai atunci cand vom fi multumiti de modalitatile de control politic’ al scutului de catre cele 28 de state membre ale Aliantei, ar fi insistat francezii.

Generalul francez Denis Mercier a confirmat si el vineri agentiei Reuters ca liderii statelor membre ale NATO ‘au gasit un bun compromis’. ‘Avand in vedere consecintele unei interceptari, controlul politic este esential’, a insistat la randul sau generalul citat.

Baza de la Deveselu este operationala

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.