Scutul Antiracheta de la Deveselu a intrat sub comanda NATO
Breaking News

Scutul antiracheta de la Deveselu nu este indreptat impotriva Rusiei si va fi folosit doar in scopuri defensive

Scutul antirachetă de la Deveselu a fost declarat funcţional din punct de vedere tehnic. Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, a declarat vineri capabilitatea tehnică a scutului antirachetă de la baza Deveselu si a subliniat componenta defensivă a acestuia, precizand că este un moment important pentru România, pentru parteneriatul strategic cu SUA şi pentru NATO, transmite RFI.

Lazăr Comănescu a spus într-un eveniment special organizat de MAE că finalizarea scutului a presupus un efort instituţional complex.

Ministrul de Externe mai afirmă că scutul de la Deveselu este o dovadă de consolidare a parteneriatului strategic România-SUA, „parteneriat pe care îl vrem extins şi în alte domenii, mai ales cel economic”.

Lazăr Comănescu subliniază „caracterul exclusiv defensiv al scutului antirachetă” şi declară că acesta nu este îndreptat împotriva Rusiei, ci va fi utilizat doar în scopuri defensive, în faţa ameninţărilor din afara continentului.

De partea sa, ambasadorul SUA, Hans Klemm, a spus că sistemul a fost construit pentru a contracara ameninţările din afara Europei, nu este îndreptat împotriva Rusiei şi e cel mai bun exemplu al relaţiilor bilaterale deosebite: „Aş vrea să clarific pentru ce anume a fost construit acest sistem antirachetă şi mai important, pentru ce nu a fost construit. În primul rând, sistemul antirachetă de la Deveselu este menit să contracareze ameninţările venite din afara Europei. Aşa cum a spus şi domnul ministru Lazăr Comănescu, nu este, repet, nu este îndreptat împotriva Rusiei şi nici nu deţine capabilităţi menite să ameninţe Rusia”.

La evenimentul de vineri de la sediul MAE au participat între alţii ministrul Apărării, Mihnea Motoc, ambasadorul american în România, Hans Klemm, directorul Agenţiei pentru Apărarea Antirachetă a SUA, viceamiralul James D. Syring şi asistentul secretarului general al NATO, Patrick Auroy.

Sursa: RFI

Stiri pe aceeasi tema

Virusul Wuhan din China s-ar putea raspandi fulgerator in toata lumea

Cristiana Petrariu Bota

Premierul a anuntat inchiderea scolilor din Bucuresti

Teodora Badescu

47 de europarlamentari, scrisoare catre Guvernul Romaniei: Sunteti complici la incalcarea drepturilor omului. Acest lucru pune in pericol libertatea de circulatie a cetatenilor UE

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult