24 ianuarie 2020 - Muzeele din Iasi vor putea fi vizitate gratuit in ziua Unirii Principatelor
Breaking News

Se implinesc 159 de ani de la Unirea Principatelor Romane, realizata sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza

Miercuri se împlinesc 159 de ani de la Unirea Principatelor Române. În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859 – numită şi „Mica Unire”, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voinţă politică a celor două principate româneşti, Moldova şi Ţara Românească, prima etapă în crearea statului unitar român modern. 

La Iasi, oras considerat Capitala Micii Uniri, mii de oameni participa astăzi la manifestările organizate de Ziua Unirii Principatelor Române, unde, alături de oficialităţi, vor fi prezenţi în Piaţa Unirii Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu. Primarul Mihai Chirica a făcut apel la cei care au protestat faţă de modificările la legile justiţiei să vină la ceremonii.

Si in alte orase au loc manifestatii. La Focşani, autorităţile au programat un spectacol folcloric, iar imnul naţional va fi intonat de Marcel Pavel, la manifestări fiind aşteptate, de asemenea, câteva mii de persoane. La Galaţi, se va dansa Hora Unirii la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, iar o sută de fete din România şi Republica Moldova vor defila în costume populare. În alte oraşe din ţară, sunt programate manifestări modeste, care includ ceremonii militare şi depuneri de coroane de flori.

24 ianuarie 1859 este una dintre cele mai importante zile din istoria României. Atunci, domnitorul Alexandru Ioan Cuza înfăptuia Unirea Principatelor Române, un prim pas spre România de astăzi. Un proces care a început cu zece ani înainte, atunci când se realiza uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

Au trecut opt ani, până când deznodământul războiului Crimeii a dus la un context european favorabil realizării unirii. Au urmat lucrările Congresului de la Paris din 1856, care a hotărât, ca urmare a obiecțiilor ridicate de Austria și Înalta Poartă, ca statutul definitiv al Principatelor să nu fie stabilit prin tratatul de pace, ci doar să se consulte dorința moldovenilor și muntenilor în problema Unirii.

În acest context, în ambele Principate, conducătorii mișcării unioniste s-au organizat în câte o formațiune politică denumită „partida națională”. Apoi, în primele luni ale anului 1857 s-a constituit un Comitet central al Unirii. Au venit apoi adunările ad-hoc din Moldova și din Țara Românească, adunări care au întrunit deputați boieri și țărani. Chemați să se pronunțe în problema unirii, participanții au dat răspunsul pozitiv prin cele două Rezoluții aproape identice în care cereau Unirea Principatelor într-un singur stat.

O comisie a Puterilor Garante, printre care Rusia, Franța și Anglia, a analizat hotărârile, iar pe baza acestora s-a semnat, în 1858, Convenția de la Paris, care a reprezentat cadrul constituțional pentru organizarea celor două principate. După care au venit alegerile.

În noaptea de 4 spre 5 ianuarie 1859, în cadrul unei întâlniri a membrilor Partidei Naționale din Moldova, Mihail Kogălniceanu propune drept candidat unic pe colonelul Alexandru Ioan Cuza, susținător al luptei unioniste. Iar în noaptea de 23 spre 24 ianuarie, membrii Partidei Naționale din Țara Românească s-au reunit la hotelul Concordia din București unde, pentru prima oară, s-a formulat cu voce tare ceea ce până atunci fusese doar o năzuință: alegerea lui Cuza ca domn al ambelor Principate.

O lună mai târziu, Alexandru Ioan Cuza venea la București, după dubla sa alegere în calitatea de domnitor al Moldovei și Țării Românești. În aceeași zi, Cuza a depus jurământul în clădirea Catedralei Mitropolitane București, în care se angaja să respecte actul Unirii, din 5 și 24 ianuarie.

În 1862, cu ajutorul unioniştilor din cele două ţări, Cuza a unificat Parlamentul şi Guvernul, realizând unirea politică. După înlăturarea sa de la putere în 1866, Unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar Constituţia adoptată în acel an a denumit noul stat România.

Related posts

Premiul Nobel pentru Pace 2018 a fost castigat de medicul Denis Mukwege si de activista Nadia Murad pentru efortul de a pune capat folosirii violentei sexuale ca arma de razboi

Ioana Badulescu

Motiunea de cenzura a trecut, guvernul Grindeanu este demis. Au fost 241 de voturi „pentru”

Delia Ion

Parlamentul are un nou statut, conform cu prevederile Constitutiei

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult