Boris Johnson anunta ca Marea Britanie va parasi UE la sfarsitul lunii octombrie, "orice ar fi"
Externe

Se indreapta Marea Britanie spre prabusire? Este inceputul Regatului (Ne)Unit?

Intr-un scrutin dominat de Brexit, Partidul Conservator condus de premierul Boris Johnson obtine o majoritate confortabila, care garanteaza adoptarea rapida a acordului de retragere din Uniunea Europeana. Rezultatul alegerilor parlamentare desfasurate joi in Marea Britanie reprezinta una dintre cele mai categorice victorii ale conservatorilor din ultimele decenii, iar pentru laburistii este una dintre cele mai drastice infrangeri. 

Ultima oara cand conservatorii au castigat atat de clar niste alegeri a fost in 1987, sub Margaret Thatcher, cea care arunca replici acide la adresa UE de tipul „We want our money back.” (Ne vrem banii inapoi). Acum, sloganul lui Boris Johnson a avut doar trei cuvinte aparent banale si neinteresante: „Get Brexit done.” (Sa facem odata Brexitul).

Nu stim cum si nici de ce (!), dar rasismul, penibilul si promisiunile neindeplinite au invins. Britanicii au votat pentru un premier care deunazi trecea cu un excavator printr-un perete de polistiren sau se ascundea intr-un frigider pentru a evita un interviu… Un premier care a trimis fortat Parlamentul in concediu, pentru ca nu i-a convenit ca legislativul nu a agreat politica sa de Brexit…

Se indreapta Marea Britanie spre prabusire? Este inceputul Regatului (Ne)Unit? Nu este exclus, tinand cont ca Scotia pare sa fi ascultat mesajul liderului Partidului National Scotian (SNP) de a prelua controlul. SNP este asteptat sa castige 55 din cele 59 de mandate ale Scotiei. Asta inseamna ca se vor face presiuni pentru un al doilea referendum de independenta in Scotia.

Analistii politici sunt si ei de parere ca victoria lui Boris Johnson inseamna o imensa pierdere pentru Marea Britanie si ca acest rezultat va provoca pagube ireparabile unei tari si asa adanc divizate si polarizate.

Daca rezultatul se va dovedi corect (au existat si cazuri la alte alegeri in Regatul Unit cand aceste exit-poll-uri nu au corespuns cu rezultatele oficiale), atunci ar fi o victorie fenomenala pentru conservatori. O victorie care i-ar permite lui Boris Johnson sa termine cu prima faza a procesului Brexit pana la finalul lui ianuarie.

De partea cealalta, liderul laburist Jeremy Corbyn ar obtine cel mai slab rezultat electoral al acestui partid din ultimii 40 de ani.

Iar la final, Marea Britanie se alege cu un politician descris drept „mini-Trump” de catre criticii sai si „sarlatan” de catre fostii camarazi din partid.

Stiri pe aceeasi tema

Permisele auto din Marea Britanie, fara valabilitate in UE dupa Brexit

Ioana Badulescu

Ungaria, pregatita sa construiasca imediat un gard la frontiera cu Romania

Cristiana Petrariu Bota

Greva la metroul din Londra, in statiile de autobuz a fost haos luni dimineata

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult