Armata Romana va avea, in curand, un nou sef. La propunerea ministrului Apararii, presedintele Romaniei l-a avansat pe Daniel Petrescu la gradul de general cu trei stele, aceasta fiind una dintre conditiile preliminare pentru a-l putea numi in fruntea Statului Major al Apararii (SMAp). Ca procedura, din momentul in care este avansat in gradul de general cu trei stele, generalul Daniel Petrescu poate fi numit in functia de loctiitor al sefului SMAp, iar de pe aceasta functie de loctiitor poate fi promovat, la finalul anului 2019, ca succesor al generalului Ciuca, in functia de sef al SMAp.
Cea mai inalta functie militara din Romania, aceea de sef al Statului Major al Apararii, este ocupata in prezent de generalul cu patru stele Nicolae Ionel Ciuca, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a decis, in mod unilateral, contrar propunerii ministrului Apararii, sa-i prelungeasca mandatul de sef al SMAp cu un an.
Legea 346/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Apararii Nationale precizeaza ca “seful Statului Major al Apararii este militarul cu rangul de conducere cel mai inalt din armata, numit de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Apararii, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioada de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu pana la un an”. La data de 28 decembrie 2018, dupa o sedinta tensionata a CSAT, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca a semnat decretul prin care ii prelungea cu un an mandatul generalului Nicolae Ciuca la conducerea SMAp, desi acesta exercitase deja aceasta functie timp de patru ani si in ciuda faptului ca ministrul Apararii, Gabriel Les, il propusese ca sef al SMAp pe un alt general, Dumitru Scarlat.
Drept urmare, la data de 9 ianuarie 2019, ministrul Apararii, Gabriel Les, anunta ca decizia privind prelungirea mandatului lui Nicolae Ciuca „s-a facut ilegal” si ca institutia pe care o conduce, MApN, ataca in contencios decretul semnat de seful statului.
La data de 31 ianuarie 2019, Curtea de Apel Bucuresti a admis cererea MApN si a suspendat decretul, din 28 decembrie 2018, al presedintelui Iohannis. Seful statului a facut insa recurs la Curtea Suprema, iar in aprilie 2019, magistratii ICCJ au transat definitiv situatia in favoarea presedintelui Iohannis.
Asa se face ca generalul Ciuca a ramas sef al SMAp pana la finalul anului 2019, dar dupa acest moment, nu mai exista nicio cale legala pentru a fi mentinut in functie.
Acesta este contextul in care, la data de 14 august 2019, presedintele Klaus Iohannis l-a avansat pe generalul maior (cu doua stele) Daniel Petrescu la gradul de general locotenent (cu trei stele). Decretul 666, emis la 14 august 2019, a fost publicat in Monitorul Oficial in aceeasi zi, 14 august.
De remarcat este si faptul ca, in acest an, cu prilejul Zilei Marinei (15 august), a fost avansat in grad un singur general, iar acesta provine din Fortele Terestre.
Avansarea in grad a lui Daniel Petrescu s-a facut la propunerea ministrului Apararii, Gabriel Les, iar decretul prezidential a fost contrasemnat si de premierul Viorica Dancila, ceea ce sugereaza faptul ca, in sfarsit, seful statului “a cazut la pace” cu Executivul in ceea ce priveste numirea unui nou sef al SMAp. Ca procedura, din momentul in care a fost avansat in gradul de general cu trei stele, generalul Petrescu poate fi numit in functia de loctiitor al sefului SMAp, iar de pe aceasta functie de loctiitor poate fi promovat, la finalul anului 2019, ca succesor al generalului Ciuca, in functia de sef al SMAp.
In acest moment, generalul Daniel Petrescu detine functia de comandant al Comandamentului Multinational de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE), in care a fost numit acum doi ani.
Anterior, el a participat la misiuni internationale in Angola, Afganistan, Kosovo, Bosnia, Albania si Irak, a comandat Batalionul 2 Infanterie “Calugareni” din Bucuresti (ianuarie 2004 – octombrie 2008), a fost reprezentant militar al sefului Statului Major General la Comandamentul Aliat pentru Transformare, cu sediul la Norfolk (Virginia, SUA) (2013 – 2016) si a condus Brigada 2 Infanterie “Rovine” (august 2016 – august 2017), aceasta mare unitate transformandu-se in Brigada Multinationala Sud-Est.
MND-SE este cea mai importanta structura permanenta a Aliantei Atlantice din Romania, avand rangul unui comandament militar international NATO. In cadrul acestuia, la Bucuresti lucreaza militari romani si din alte 15 tari aliate.