Se schimba din nou cartile de identitate. Ministerul de Interne a anuntat ca acestea vor avea un nou format si vor respecta normele privind standardele de securitate
Breaking NewsSocial

Se schimba din nou cartile de identitate. Ministerul de Interne a anuntat ca acestea vor avea un nou format si vor respecta normele privind standardele de securitate

Se schimba din nou cartile de identitate, anunta Ministerul de Interne. Acestea vor avea un nou format, tip card bancar, asa cum sunt la ora actuala in majoritatea statelor europene, urmarindu-se uniformizarea la nivel comunitar. In plus, vor fi incluse si mai multe elemente de siguranta.

Schimbarea cartilor de identitate in Romania este urmare a unui acord intre reprezentantii Presedintiei romane a Consiliului UE si ai Parlamentului European, care urmareste sporirea securitatii acestui tip de documente. Astfel, cartile de identitate vor avea un format uniform de card bancar, o zona de citire optica si va respecta standardele minime de securitate stabilite de Organizatia Aviatiei Civile Internationale. Acestea vor trebui, de asemenea, sa includa o fotografie si doua amprente digitale ale titularului, stocate in format digital, pe un cip fara contact.

”Noile norme privind standardele de securitate pentru documentele de identitate ne vor permite sa depistam mai usor cazurile de fraudare a documentelor si de furt de identitate, ingreunand actiunile teroristilor si infractorilor si facilitand totodata libera circulatie a calatorilor de buna credinta”, anunta Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne. Potrivit oficialilor MAI, cartile de identitate vor trebui produse in format uniform de card de credit (asa numitul ID-1). Cartile de identitate vor indica codul de tara al statului membru emitent, in interiorul unui steag al Uniunii Europene.

Cartile de identitate vor avea o perioada minima de valabilitate de 5 ani si o perioada maxima de valabilitate de 10 ani. Statele membre pot elibera carti de identitate cu o perioada de valabilitate mai lunga persoanelor cu varsta peste 70 de ani. In cazul in care se emit carti de identitate pentru minori, acestea pot avea o perioada de valabilitate mai mica de 5 ani.

La Bucuresti, Ministerul Afacerilor Interne are deja un proiect prin care sa adapteze legislatia nationala la cerintele europene. ”In noile carti de identitate ale cetatenilor romani vor fi introduse elemente de siguranta in plus fata de cele actuale in scopul de a facilita calatoria in afara tarii, dar si pentru a facilita accesul la anumite sisteme informatice ale unor institutii publice. De asemenea, dupa modificarea legislatiei vor putea fi eliberate carti de identitate si pentru minorii cu varste sub 14 ani, la solicitarea parintilor sau a reprezentantilor legali”, anunta ministerul. Potrivit acestuia, mandatul de negociere prevede ca noile norme vor intra in vigoare la 2 ani de la adoptare, aceasta insemnand ca pana la data respectiva toate documentele noi eliberate trebuie sa indeplineasca noile criterii. Cardurile cel mai putin sigure, care nu indeplinesc standardele minime de securitate sau nu au o zona de citire optica vor expira in termen de cinci ani.

Potrivit MAI, noile norme propuse includ garantii solide privind protectia datelor, pentru a asigura faptul ca informatiile colectate nu ajung la persoanele nepotrivite. Mai exact, autoritatile nationale vor trebui sa asigure securitatea cipului fara contact si a datelor stocate in acesta, astfel incat cipul sa nu poata fi piratat sau accesat fara permisiune.

In plus, noile norme se refera doar la securitatea informatiilor care vor fi stocate in cartile de identitate. Acestea nu constituie temei juridic pentru crearea unei noi baze de date la nivel national sau la nivelul UE, aceasta fiind o chestiune care tine de legislatia nationala, care trebuie sa fie in deplina conformitate cu normele privind protectia datelor.

Articole asemănătoare

Cristian David, fost ministru de Interne, pus sub control judiciar

Lucy Ionesco

Noul Guvern va avea un premier care vine din PSD

Ioana Badulescu

Peste 200 de modificari la Codul penal si Codul de procedura penala vor fi dezbatute de pe 2 mai, urmand a fi aprobate pana la vacanta parlamentara

Ioana Badulescu