Breaking News

Secretarul general al ONU cere statelor lumii sa declare stare de urgenta climatica

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cere statelor lumii sa declare stare de urgenta climatica. Liderii politici de pe intreg mapamondul ar trebui sa declare „stare de urgenta climatica” in tarile lor, pentru a evita ca incalzirea globala sa ajunga la un nivel catastrofal, a declarat, sambata, Antonio Guterres.

Peste 70 de lideri politici din intreaga lume urmeaza sa se adreseze in cadrul unui summit de o zi dedicat climei, care are drept obiectiv pregatirea terenului pentru reduceri mai drastice ale emisiilor de gaze cu efect de sera, transmit agentiile de presa internationale.

Tot astazi, presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a salutat in limba engleza preconizata intoarcere a SUA, odata cu venirea la putere a lui Joe Biden, in Acordul pentru clima de la Paris, incheiat in urma cu cinci ani si pentru care „trebuie actionat imediat”.

„Poate cineva sa mai respinga faptul ca ne confruntam cu o urgenta dramatica? Din acest motiv, azi, lansez un apel catre toti liderii de pretutindeni sa declare Stare de Urgenta Climatica in tarile lor pana cand se va ajunge la neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon”, a declarat Antonio Guterres prin videoconferinta.

El a mai sustinut ca pachetele de reconstructie economica lansate de la inceputul pandemiei cu noul coronavirus reprezinta o oportunitate pentru a accelera tranzitia spre un viitor cu niveluri mici ale poluarii cu carbon, dar a avertizat ca aceasta tranzitie nu se produce suficient de rapid.

„Deocamdata, membrii G20 cheltuiesc cu 50% mai mult sub forma de stimuli si pachete de salvare oferite unor sectoare legate de productia si consumul de combustibili fosili, decat pentru a trece la energie nepoluanta. Acest lucru este inacceptabil. Trilioanele de dolari necesare pentru reconstructia post-Covid sunt bani pe care noi ii imprumutam de la generatiile viitoare. Nu putem folosi aceste resurse pentru politici care sa lase pe umerii generatiilor viitoare un munte de datorii si o planeta distrusa”, a mai sustinut secretarul general al ONU.

Macron le-a urat americanilor „Welcome home”

„Welcome back, welcome home!” (Bine ati revenit acasa! – n.r.), le-a transmis presedintele francez „prietenilor americani”, in interventia sa de la summitul privind clima, organizat virtual de ONU, Franta si Marea Britanie.

„Am continuat sa avansam, sa lucram, in ciuda alegerii facute de SUA”, a spus el cu referire la retragerea Washingtonului decisa de Donald Trump. „Si am rezistat”, a adaugat Macron.

Presedintele francez a subliniat totusi ca mai raman dificultati de depasit pentru a raspunde obiectivelor acestui acord incheiat in urma cu fix cinci ani. „Nu mai avem mult timp si stim ca actiunea trebuie sa fie imediata”, a subliniat el.

Macron a insistat in special asupra necesitatii de a trasa o traiectorie si de a oferi mijloace credibile pentru a atinge neutralitatea in materie de emisii de carbon pana in 2050.

 

 

Stiri pe aceeasi tema

PSD si-a desemnat candidatul la alegerile prezidentiale. Decizia din BPN urmeaza sa fie validata in sedinta CEx

Cristiana Petrariu Bota

APPLE WATCH, lansat oficial astazi. De ce sa ne luam un ceas inteligent?

Cristiana Petrariu Bota

Persoanele peste 65 de ani vor avea la dispozitie alte intervale orare pentru a iesi din casa

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult