21.1 C
România
24 septembrie 2023
Social

Sectia speciala pentru investigarea infractiunilor comise de judecatori si procurori este protejata de orice decizie a vreunui om politic, declara Dana Garbovan (UNJR)

Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, susţine că Secţia specială pentru investigarea infracţiunilor comise de judecători şi procurori, care urmează să fie înfiinţată în cadrul Parchetului General, este „total protejată de orice decizie a vreunui om politic”. Parchetul General este împotriva înfiinţării aceste secţii.

Dana Gîrbovan comenteaza, intr-o postare pe Facebook, propunerea UNJR trimisă Comisiei parlamentare conduse de Florin Iordache de înfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Potrivit acestei propuneri a UNJR, procurorul-şef de secţie este numit şi revocat de plenul Consiliului Superior al Magistraturii, fără că Preşedintele României să fie inclus în procedura aşa cum prevede acum legea în privinţa procurorilor-şefi de secţii.

Iata ce a scris Dana Gîrbovan pe pagina sa de socializare:

Contrar tuturor sloganurilor pe care le-au vehiculat unii şi alţii din politică sau presă că prin această secţie Justiţia va fi capturată de politic, se poate vedea că această secţie este total protejată de orice decizie a vreunui om politic. Dacă numirile în poziţia de procuror general sau procurori şefi direcţii sunt făcute cu vădit aport politic (propunerea e făcută de ministrul Justiţiei, iar numirea de preşedinte), în cazul acestei secţii numirea procurorului şef se face de către plenul CSM.

Iti recomandam si: UNJR, propuneri de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciara

De asemenea, tot plenul CSM numeşte şi procurorii care vor activa în această secţie. Numirea se face în urma unei proceduri total transparente, incluzând un interviu transmis în direct. Baza de selecţie este dintre procurorii cu 18 ani vechime, cu minim grad de curte de apel. Vechimea şi gradul vor aduce plus de profesionalism şi experienţă. În evaluarea acestora va conta activitatea anterioară, inclusiv numărul de achitări, restituiri, condamnări, modul în care şi-au condus anchetele„, scrie Dana Gîrbovan.

Preşedintele UNJR mai arată că numirea procurorilor în această secţie va fi pentru o durata de 3 ani, cu posibilitatea renumirii o singură dată.

Pentru a spori garanţiile de independenţă ale procurorilor, aceasta secţie va face numai urmărirea penală, urmând ca reprezentarea în instanţă să fie făcută, în funcţie de situaţie, de către procurori de la parchetele de pe lângă curţile de apel sau secţia judiciară a Parchetului de pe lângă ÎCCJ. O astfel de structură, total protejată de orice numire ori decizie politică, va oferi garanţii sporite de independenţă nu doar judecătorilor, ci şi procurorilor„, mai sustine Gîrbovan.

Related posts

Bilantul de sambata al cazurilor de coronavirus in Romania. Record de pacienti la ATI

Teodora Badescu

Indemnizatii viagere pentru femeile care au trei sau mai multi copii

Ioana Badulescu

Paul Gancea si Costin Mincu, doi dintre patronii Colectiv, vor fi eliberati

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult