0.3 C
România
21 octombrie 2020
Acte normative incluse pe agenda sedintei de Guvern de miercuri, 11 martie
Politica

Sedinta de Guvern din 6 mai: Memorandum privind incriminarea unor fapte de terorism

Guvernul a adoptat in ultima sedinta un memorandum care stipuleaza ca Romania va fi parte la noi prevederi ale Consiliului Europei privind prevenirea terorismului. Concret, premierul Victor Ponta a dat unda verde memorandumului de negociere a Protocolului Aditional la Conventia Consiliului Europei privind prevenirea terorismului, adoptata la Varsovia la 16 mai 2005.

Proiectul Aditional are in vedere, in principal, incriminarea mai multor fapte legate de terorism, se precizeaza intr-un comunicat al Guvernului.

Faptele incriminate sunt urmatoarele: participarea intr-o asociere sau grup in scopuri teroriste; primirea de pregatire pentru terorism; deplasarea in strainatate in scopuri teroriste; finantarea deplasarii in strainatate in scopuri teroriste; organizarea sau facilitarea in orice alt mod a deplasarii in strainatate in scopuri teroriste.

Faptele mentionate sunt considerate de o gravitate deosebita, cu potential sa conduca la savarsirea unor acte teroriste prevazute de Conventia Consiliului Europei privind prevenirea terorismului. Includerea si definirea acestora in proiectul de Protocol Aditional au avut la baza atat Rezolutia Consiliului de Securitate al ONU nr. 2178 (2014) privind amenintarile la adresa pacii si securitatii cauzate de extremismul violent si combaterea fenomenului luptatorilor teroristi straini, cat si evaluarile precedente realizate de Grupul Statelor Parti la Conventia Consiliului Europei privind prevenirea terorismului.

Proiectul Protocolului Aditional contine, de asemenea, prevederi menite sa ofere garantii ca prin aplicarea dispozitiilor prin care sunt incriminate faptele mentionate mai sus, vor fi respectate obligatiile din domeniul drepturilor omului, in special libera circulatie, libertatea de expresie, libertatea de asociere si libertatea religioasa, astfel cum rezulta din tratatele internationale relevante in domeniul drepturilor omului.

Potrivit calendarului avut in vedere de reprezentantii Consiliului Europei, proiectul de Protocol Aditional va fi transmis Comitetului de ministri al Consiliului Europei, in vederea adoptarii sale cu prilejul sesiunii ministeriale din 19 mai 2015, data la care va fi deschis spre semnare.

Stiri pe aceeasi tema

Sorin Frunzaverde, condamnat in dosarul alegerilor prezidentiale din 2014

Cristiana Petrariu Bota

Marian Vanghelie s-a apucat de scris pe Facebook: Nu i-am dat bani lui Rares Bogdan. E o facatura mizerabila a lui Sebastian Ghita

Cristiana Petrariu Bota

Gorghiu, declaratie dupa rezultatele exit-poll la parlamentare: Atentie pana in ultima secunda!

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult