sedinta de guvern, senat, judecatori, vechime minima, vechime magistrati, vechime in munca
Politica

Sedinta de Guvern, dupa ce Senatul a decis amanarea pensionarii anticipate a magistratilor pana la 1 ianuarie 2022

Guvernul se reuneste in sedinta, joi, dupa ce Senatul a decis ieri prorogarea termenului de intrare in vigoare a pensionarii anticipate a magistratilor pana la 1 ianuarie 2022, mentinandu-se pentru urmatorii doi ani vechimea minima de 25 de ani, si, pentru 1 ianuarie 2021, termenul de la care numarul judecatorilor in completele inferioare va creste de la doi la trei. 

„In cadrul unei ordonante de urgenta care fost data de domnul Tudorel Toader (…), in cursul dezbaterii si aprobarii legii de aprobare a ordonantei s-au introdus aceste amendamente care proroga termenul.

Noi am convocat sedinta de guvern maine, la ora 10,00, cand expira termenul la care parlamentarii pot depune amendamente la cele trei proiecte de lege. Evident, vom lua cont de acest vot la Senat si vom decide in consecinta. Dar asteptam sa vedem si amendamentele”, a declarat Orban la Parlament.

Acesta a adaugat ca e posibil ca Guvernul sa nu mai includa in proiectul care vizeaza Legile Justitiei decat acea prorogare de termen care vizeaza cresterea vechimii de la 2 ani la 4 ani pentru intrarea in magistratura.

„E posibil, in schimb, sa primim alte amendamente care pot sa duca la abrogare, si atunci vom discuta, sau prorogarea termenului pe o perioada mai lunga, nu pot sa anticipez acum care vor fi amendamentele formulate de parlamentari”, a spus acesta.

Senatul a decis, in sedinta de plen de miercuri, in unanimitate, cu 81 de voturi „pentru”, prorogarea termenului de intrare in vigoare a pensionarii anticipate a magistratilor pana la 1 ianuarie 2022, mentinandu-se pentru urmatorii doi ani vechimea minima de 25 de ani.

De asemenea, senatorii au decis sa proroge pentru 1 ianuarie 2021 termenul de la care numarul judecatorilor in completurile inferioare va creste de la doi la trei.

Cele doua modificari au fost facute prin amendamente aduse proiectului de lege pentru aprobarea OUG 92/2018 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul Justitiei.

Senatul este for legislativ decizional pentru acest act normativ, iar legea merge la promulgare la Cotroceni.

Articole asemănătoare

Ponta, reactie la condamnarea lui Dragnea: Nu trebuie sa-si dea demisia, trebuie sa tina partidul unit

Lucy Ionesco

Partidul Colectiv, o solutie pentru Romania? Bogdan Naumovici: E o necesitate a unei jumatati de tara

Lucy Ionesco

Ponta, atac la Guvernul Ciolos: A primit informatii gresite de la consilierii sai tehnocrati sau urechisti

Lucy Ionesco