Breaking News

Sedinta solemna in Parlament pentru comemorarea Regelui Mihai. Principesa Margareta: Dragi romani, la fel ca si dumneavoastra am pierdut un tata

O sedinta solemna pentru comemorarea Regelui Mihai s-a desfasurat, luni, in Parlamentul Romaniei. La sedinta solemna comuna pentru comemorarea regelui Mihai au participat presedintele Klaus Iohannis, principesa Margareta, Custodele coroanei regale, premierul Mihai Tudose si Patriarhul Daniel.

In Parlament au mai fost prezenti fostii presedinti ai Romaniei, ministri, reprezentanti ai Academiei Romane, parlamentari si ministri din Republica Moldova si corpul diplomatic acreditat la Bucuresti.

Mai jos puteti citi principalele declaratii facute in Parlament la sedinta solemna.

Alocuțiunea Președintelui României, Klaus Iohannis, susținută în cadrul Ședinței solemne comune a Parlamentului dedicate omagierii personalității Majestății Sale Regele Mihai I

„Excelențe,
Alteță,
Doamnelor și domnilor parlamentari,
Distinsă audiență,

Onorăm astăzi, cu profund respect, memoria unei mari personalități a istoriei noastre, Regele Mihai I al României. Loial patriei și națiunii sale, el a purtat pe umeri o grea domnie în momente foarte dificile ale istoriei noastre.

Obligat să înfrunte tirania, prin actul de la 23 august 1944, Mihai I a servit cauza libertății și democrației. Apoi, opunându-se cu dârzenie acaparării țării de către comuniști, a dovedit curaj și simț al datoriei.

Destinul său tragic se confundă cu destinul din veacul trecut al poporului român.

În lungul său exil, Regele a simbolizat speranța unei Românii renăscute și libere, la care românii nu au încetat să aspire.
După căderea comunismului, a fost oprit cu brutalitate să intre în țară și să se reculeagă la mormintele iluștrilor săi înaintași.

Acestor acțiuni disperate și absurde, le-a opus demnitatea și tăria caracterului său. Pentru toate aceste merite, Regele Mihai I va rămâne în amintirea poporului român ca un mare om de stat.

Onorată audiență,
Deși a domnit acum mai bine de 70 de ani, principiile sale nu aparțin trecutului, ci, dimpotrivă, sunt mai actuale ca niciodată.
Mihai I a fost un monarh constituțional care a apărat domnia legii, drepturile și libertățile individuale, a militat pentru instituții solide și pentru ca regulile să fie durabile, asumate și respectate.

Integritatea sa este un exemplu neprețuit, iar cuvintele sale sunt astăzi la fel de elocvente. «Vom susține orice om politic», spunea Regele Mihai în urmă cu 17 ani, «indiferent de înclinația lui ideologică, atâta vreme cât el sau ea va rămâne angajat în respectarea drepturilor omului și a libertăților individuale, în eliminarea corupției, în protejarea tuturor românilor.»

Regele a apărat cu toate puterile și prerogativele sale România în vremea domniei și a făcut tot ce i-a stat în putință mai apoi, în exil, pentru reînnodarea legăturilor tradiționale ale României cu democrațiile occidentale.

Evoc aici și turneele și misiunile diplomatice pe care le-a întreprins pentru aderarea României la NATO și la Uniunea Europeană, fiind convins că alegerea strategică de a orienta țara către Occident a reprezentat reîntoarcerea firească la opțiunile înaintașilor săi.

Doamnelor și domnilor,
Este datoria noastră, a tuturor, să apărăm moștenirea Regelui Mihai I. Prețuind memoria sa, noi toți avem datoria să asigurăm o Românie stabilă, demnă și respectată în lume, prosperă și puternică, cu un stat de drept solid, în care aspirația spre libertate și prosperitate a românilor este împlinită și în care nimeni nu este mai presus de lege.

O Românie în care viața publică să fie dominată de responsabilitate, decență și competență. În definitiv, o Românie mai puternică și mai unită, pe care suntem cu toții chemați să o desăvârșim. Fie ca amintirea Regelui Mihai I să rămână veșnică în inimile noastre!” – Klaus Iohannis.

Patriarhul Daniel a declarat in Parlament:

– Omagiem azi personalitatea luminoasa a regelui Mihai I, pentru marile virtuti care l-au calauzit de-a lungul intregii vieti – credinta in Dumnezeu, iubirea fata de popor, rabdarea in suferinta, puterea de a-i ierta pe cei ostili.

– S-a bucurat de educatia duhovniceasa a mamei sale. Regele avea sa marturiseasca ca de la mama sa a deprins obiceiul de a se ruga des, de a se spovedi.

– Abdicarea si plecarea regelui in exil a fost o lovitura pentru Romania si pentru Biserica.

– In exil, credinta l-a ajutat sa treaca usor peste toate nedreptatile. Desi departe de casa, a continuat sa frecventeze Biserica Ortodoxa.

Cuvantul custodelui Coroanei Regale, principesa Margareta.

– Solemnitatea la care participam aduce omagiu regelui nostru, atat de iubit de poporul roman si admirat de intreaga lume.

– Dragi romani, la fel ca si dumneavoastra am pierdut un tata. Bunatatea tatalui meu a invins toate nedreptatile secolului trecut.

– Chiar atunci cand a fost departe de tara, romanii l-au privit ca pe un far luminos. Pentru aproape un secol, regele Mihai a fost o parate din fibra statului roman.

– Incepe un nou timp al casei Regale. Cu aceleasi valori si principii ca ale tatalui meu, voi continua sa servesc interesele fundamentale ale Romaniei. Ca si regele Mihai voi inchina munca mea tutror romanilor.

– Tarile lumii au nevoie sa cunoasca ce a realizat Romania inainte si dupa cedrea comunismului. Privind in urma putem sa fim mandri de progresele natiunii noastre.

– In inima parintilor mei a existat intotdeauna un maine. Cu gandul la cel maine, va multumesc pentru ziua de azi. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Declaratia premierului Mihai Tudose

– Este o onoare astazi sa fiu alaturi de dumneavoastra pentru a-l evoca pe regele Mihai. Ramane ca un aparator al intereselor autentice ale Romaniei.

– A putut ierta cu noblete toate nedreptatile.

– Dragi romani, regele Mihai ramane in istorie si ii ramanem datori.

– Sunt convins ca personalitatea sa va continua sa inspire romanii.

– Dumnezeu sa il ierte!

Stiri pe aceeasi tema

Cea mai lovita tara din Europa de coronavirus face apel la medicii plecati in strainatate sa se intoarca in tara lor natala si sa isi ajute colegii

Teodora Badescu

Financial Times: Referendumul din Romania este mai mult decat pare si ar putea extinde guvernarea PSD

Ioana Badulescu

Modificari in Invatamant in 2018: Bacalaureat in doua etape, salariile profesorilor vor fi date prin inspectorate si un program de formare pentru dascali

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult