11.7 C
România
27 septembrie 2022
Seful delegatiei UE la Chisinau respinge scenariul unirii Rep. Moldova cu Romania: Politica nu poate fi schimbata din afara
Externe

Seful delegatiei UE la Chisinau respinge scenariul unirii Rep. Moldova cu Romania: Politica nu poate fi schimbata din afara

Seful delegatiei UE la Chisinau, Pirkka Tapiola, a declarat duminica, intr-o emisiune la un post de televiziune local, ca nu se ia in calcul in prezent scenariul unirii Republicii Moldova cu Romania, subliniind ca politica Basarabiei nu poate fi schimbata din afara.

„Nu este luat in calcul scenariul unirii Republicii Moldova cu Romania”, a spus Tapiola, citat de Radio Chisinau in pagina sa electronica.

Seful delegatiei UE la Chisinau a mentionat ca scopul de baza este reintregirea Republicii Moldova prin reglementarea conflictului transnistrean.

„Republica Moldova este o tara multietnica, diversa, multiculturala, care isi construieste calea in contextul procesului de reglementare a conflictului transnistrean. (…) Noi lucram in baza independentei si suveranitatii Republicii Moldova, cu un statut special pentru regiunea transnistreana. Haideti sa ne axam pe aspectele care intrunesc consens in societate si sa nu facem speculatii. Este foarte important sa ne axam pe Republica Moldova”, a mai spus diplomatul european, citat de Radio Chisinau.

In acelasi timp, Pirkka Tapiola a subliniat necesitatea ca Republica Moldova sa aplice in continuare prevederile Acordului de asociere si de liber schimb cu UE si sa aprofundeze reformele pentru a se putea apropia de comunitatea europeana.

Iti recomandam si: Republica Moldova cere Unirea cu Romania: In 2018 unirea trebuie votata in cele doua parlamente

„Este important ca Republica Moldova sa profite de oportunitatile Acordului de asociere si sa continue reformele”, a declarat diplomatul european, indicand ca Republica Moldova este abia la inceput de drum.

„Am semnat acordul, am inceput sa-l implementam, iar folosirea tuturor acestor oportunitati ne va apropia. Daca acordul va fi cu adevarat implementat, va aduce prosperitate. Iar pentru aceasta ne trebuie ceva timp. Profunzimea si calitatea relatiei Republicii Moldova cu UE depinde de profunzimea si calitatea reformelor. Restul se va rezolva de la sine prin faptul ca tara va merge in directia corecta, adica nici la est, nici la vest, ci doar inainte”, a declarat Pirkka Tapiola.

In ceea ce priveste implicarea Bruxellesului in accelerarea reformelor in Republica Moldova, Pirkka Tapiola a raspuns transant: „Moldova e o tara independenta. Noi nu ne putem implica. Stiu ca de multe ori se asteapta ca cineva sa vina aici si sa rezolve anumite lucruri. Asta nu se va intampla. Toate hotararile depind de Republica Moldova, iar noi vom lucra in cadrul acelor reforme preconizate pentru a intreprinde reforme”.

„Nu putem sa intervenim din afara chirurgical pentru a schimba politica tarii. Noi putem sa examinam aceste lucruri. Reformele nu pot fi aduse din afara, ca un miracol. Acestea trebuie sa fie dezvoltate in tara”, a insistat el.

Declaratiile sale intervin pe fondul unui reviriment al ideii unioniste in Republica Moldova, unde in ultimul timp au avut loc mai multe marsuri la care au participat zeci de mii de oameni.

Comentezi?

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor si culturii. Spune „nu” tabloidizarii presei din Romania! Te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe FacebookTwitter sau Google Plus. Ne poti scrie pe adresa hotweek.ro@gmail.com.

Related posts

Vladimir Jirinovski, nationalist rus: Moldovenii sunt romani! Noi, rusii, le-am dat numele de moldoveni

Lucy Ionesco

Stoltenberg, NATO: Avionul militar rus doborat a violat spatiul aerian al Turciei

Lucy Ionesco

Discursul Reginei Elisabeta a II-a la deschiderea noii sesiuni din Parlamentul Marii Britanii

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult