-6.8 C
România
23 ianuarie 2022
Seful FGSZ, mesaje provocatoare referitoare la productia de gaze din Marea Neagra: Nu aveti petrochimie, nu puteti folosi gazele naturale ca materie prima. Ce faceti cu gazul?
Economie

Seful FGSZ, mesaje provocatoare referitoare la productia de gaze din Marea Neagra: Nu aveti petrochimie, nu puteti folosi gazele naturale ca materie prima. Ce faceti cu gazul?

Seful FGSZ, Kristof Terhes, a facut o serie de declaratii provocatoare si tendentioase referitoare la productia de gaze din Marea Neagra, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Bucuresti, transmite hotnews.ro. De precizat ca FGSZ este compania de transport al gazelor din Ungaria. La conferinta nu a participat niciun oficial roman, nici macar din partea transportatorului roman de gaze Transgaz, in conditiile in care acesta este partener cu FGSZ in proiectul BRUA.

Kristof Terhes, a lansat mesaje provocatoare si tendentioase referitoare la productia de gaze din Marea Neagra, consumul din Romania si interconectarea prin conducta BRUA. Reamintim ca anul trecut, Ungaria a decis unilateral sa opreasca BRUA pe teritoriul sau, sa nu mai investeasca pentru interconectarea cu Austria, asa cum prevedea proiectul initial, si sa redirectioneze gazele catre alte state din jur.

Mai amintim ca in urma unei licitatii organizate in decembrie, capacitatea de transport al gazelor prin BRUA a fost rezervata de catre doua companii din Ungaria, pana in anul 2037. Conductele de tranzit ar reprezenta cea mai usoara si mai ieftina ruta pentru exportul gazelor naturale romanesti catre Ucraina si in continuare spre pietele din Europa Centrala, deoarece se afla foarte aproape de coasta Marii Negre, potrivit unei analize a ICIS.

Seful FGSZ sustine, in schimb, ca livrarea gazelor prin conductele de tranzit catre nord (Ucraina) si sud (Bulgaria) nu ar fi fezabila.

Kristof Terhes a afirmat pe un ton ironic ca Romania nu are capacitatea de a consuma gazele din Marea Neagra, deoarece nu are industrie, nu are petrochimie, iar populatia este racordata la retea doar in proportie de 30-35%, spre deosebire de 95% din locuitorii Ungariei. „Nu aveti petrochimie, nu puteti folosi gazele naturale ca materie prima. Ce faceti cu gazul? Il ardeti, faceti un foc mare?”, a afirmat ironic seful FGSZ.

Romania ar putea insa sa foloseasca o parte din surplusul de gaze care va fi produs in Romania exact pentru relansarea industriei chimice si petrochimice. Recent, OMV chiar a anuntat ca va relua productia petrochimica.

Seful FGSZ a mai afirmat ca Ungaria a facut „o mare” favoare Romaniei prin faptul ca opreste BRUA pe teritoriul sau si nu-l duce pana in Austria. Intrebat de ce s-a razgandit Ungaria in privinta proiectului BRUA, Kristof Terhes a raspuns pe un ton iritat ca de fapt are de castigat „producatorul vostru”. „Ce inseamna ca ne-am razgandit? Ca am pus un dop intre Romania si Ungaria in conducta si nu lasam gazul sa treaca si pierdeti venituri? Ce am schimbat sunt beneficiile pentru voi, pentru ca producatorul vostru ar urma sa foloseasca mai putini bani in Romania, pentru ca nu trebuie sa mai cheltuiasca alt miliard de dolari pe o conducta noua, din moment ce exista infrastructura deja acolo. V-am facut o mare favoare. V-am dat un miliard de dolari americani.(…) Se pare ca nu intelegeti cum functioneaza aceste lucruri”, s-a adresat seful FGSZ, pe un ton sfidator, jurnalistilor.

Citeste mai multe detalii pe hotnews.ro

Stiri pe aceeasi tema

FNGCIMM simplifica procesul de garantare prin digitalizarea etapelor de evaluare

Ioana Badulescu

Mugur Isarescu a vorbit despre tezaurul Romaniei de la Moscova

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult