Initial, este posibil sa te confrunti cu simptome doar dimineata. Mana se poate simti amortita, cel mai probabil ca ai furnicaturi in degete si ai uneori tremuraturi ale mainii, insa aceste senzatii sunt doar temporare. Cu timpul, insa, simptomele sindromului de tunel carpian se vor agrava, mai ales daca ignori semnele timpurii.
Iata care sunt principalele semne de avertizare ca sindromul de tunel carpian se inrautateste si ce poti face in acest sens:
Amorteala si furnicaturile dureaza mai mult
Conform celor de la Vitta Clinic, la sindromul de tunel carpian in stadiu incipient, amorteala si furnicaturile in degete, care sunt principalele simptome ale acestui tip de neuropatie de compresie, se simt doar noaptea sau dimineata, la trezire. Daca insa boala este lasata netratata, lucrurile se inrautatesc, iar aceste simptome devin permanente. De asemenea, ajungi sa te confrunti cu dureri nocturne, care pot chiar sa iti afecteze somnul.
Sindromul de tunel carpian este o tulburare in care nervul median, care furnizeaza informatii senzoriale de la mana la creier, este afectat. Simptomele apar atunci cand exista o compresie a nervului pe masura ce trece prin tunelul carpian aflat in incheietura mainii.
Tunelul carpian este un pasaj mic, rigid. Cu cat nervul median ramane mai mult timp comprimat, cu atat este mai probabil sa se deterioreze, ceea ce duce la simptome prelungite precum amorteala, furnicaturi si dureri.
Mana devine tot mai slabita
Daca esti nevoit sa iti folosesti ambele maini pentru a apasa pe clanta unei usi, deoarece forta in mana afectata de sindromul de tunel carpian este tot mai mica, inseamna ca boala s-a inrautatit. Nervul tau median controleaza muschii de la baza degetului mare, precum si muschii antebratului.
Compresia prelungita a nervului nu numai ca iti afecteaza sensibilitatea pe fata palmara a degetelor I-IV, dar provoaca si leziuni care altereaza functia motorie. Ai o prindere mai slaba, deoarece nervului median ii este mai greu sa controleze muschii degetelor, ceea ce face dificila prinderea obiectelor.
De asemenea, afecteaza abilitatile motorii fine, motiv pentru care s-ar putea sa iti fie mai dificil sa tii ferm un pix pentru a scrie ceva sau sa iti inchei nasturii unei camasi.
Ai amiotrofie
In cele din urma, sindromul de tunel carpian duce la topirea musculaturii inervate de nervul median, acest lucru purtand denumirea de amiotrofie. Din cauza amiotrofiei, ajungi sa te confrunti cu tulburari si dificultate in manuirea obiectelor. Poti chiar sa ajungi sa scapi obiectele din mana. In plus, durerile nocturne care la inceput erau doar temporare si usoare, acum devin permanente si insuportabile.
Daca nu urmezi un tratament corect, sindromul de tunel carpian iti va provoca leziuni ireversibile ale nervului median. Urmarea unui tratament recomandat de un medic specializat in chirurgia mainii imediat ce observi primele simptome poate opri aceasta deteriorare permanenta. Poate chiar preveni sau intarzia necesitatea interventiei chirurgicale.
Cu toate acestea, multi oameni au nevoie de operatie pentru sindromul de tunel carpian. Interventia consta in sectionarea ligamentului carpian transvers din jurul incheieturii mainii in asa fel incat calibrul canalului carpian sa fie largit, iar presiunea asupra nervului median sa fie eliminata. Recurenta sindromului de tunel carpian dupa interventia chirurgicala este rara.
Nu astepta pana cand simptomele se agraveaza. Daca ai furnicaturi sau amorteala in mana sau degete, programeaza-ti cat mai curand o consultatie la un medic specializat in bolile si chirurgia mainii!