Lifestyle

Semnificatia bradului de Craciun – Traditia spune ca bradul aduce noroc, viata lunga si prosperitate

Un simbol mult prea cunoscut este bradul de Crăciun. Acesta există într-o sumedenie de tradiţii de Crăciun, cu mult înainte de era creştină. Bradul este cel mai important arbore din obiceiurile româneşti, cu precadere la Sarbatorile de Iarna. Insa, bradul este prezent la cele mai importante evenimente din viaţa unui om: botezul, căsătoria şi înmormântarea.

Se spune ca bradul aduce noroc, viaţă lungă, prosperitate şi fertilitate, motiv pentru care oamenii îşi împodobesc casa cu crengi de brad.

Pomul de Craciun, bradul traditional impodobit an de an cu ocazia sarbatorilor de iarna, are o semnificatie aparte in fiecare casa. Bradul de Craciun trebuie ales cu grija. Pentru a simti mireasma sa intr-o incapere acesta trebuie sa fie verde si natural. Se impodobeste de regula cu globuri, ghirlande, beteala si instalatii.

Astazi, toată lumea abia aşteaptă să împodobească bradul în Ajunul Crăciunului sau în noaptea de Crăciun, când Moş Crăciun aduce pe lângă cadouri şi bradul frumos împodobit cu globuri şi beteală.

Originea bradului de Craciun

Desi sunt multe povesti care ne prezinta originea bradului de Craciun, unele sunt complet eronate deoarece nu fac distinctia intre istorie si legenda. Cele mai multe povesti spun ca originea bradului impodobit este germana deoarece in regiunea Alsace in 1521 s-a stabilit un record cu cel mai mare brad impodobit cu ocazia sarbatorii Craciunului.

Vezi si: Programul de functionare al supermarketurilor si bancilor de Sarbatorile de Iarna

Traditii si obiceiuri de Craciun in Moldova. Seara de 24 decembrie este magica cu grupuri de colindatori

Primii brazi impodobiti de Craciun nu aveau lumini. Erau ornati doar cu ghirlande, globuri, dulciuri si beteala. Traditia bradului, a coroanei sau a ghirlandei, ca simbol al nepieirii, dateaza din antichitate. Obarsia acestui obicei vine de la egipteni, chinezi si evrei.

Cu toate acestea se mai spune si ca radacinile pomului de Craciun isi au originea in Grecia antica, paganismul roman sau crestinismul modern.

Potrivit scriitorului Francis X. Weiser, prima mentionare a luminilor (a lumanarilor) puse intr-un brad de Craciun a fost facuta in secolul al XVII-lea. Totodata acesta mentioneaza in „Manualul de sarbatori crestine” ca popularitatea pomului de Craciun si utilizarea acestuia a crescut de la mijlocul secolului al XVII-lea.

Bradul de Craciun nu este doar un simplu pom. Acesta a devenit un obicei ce se respecta an de an in casele oamenilor din intreaga lume.

Unii spun ca, in anul 1500, calugarul Martin Luther a fost prima persoana care a oferit pomului de Craciun semnificatia cunoscuta de noi astazi, atribuindu-i totodata si sensul pe care l-a asociat in mod direct cu crestinismul.

 

Articole asemănătoare

MIREASA PENTRU FIUL MEU, FINALA 8 MARTIE 2014. Tensiune maxima si revolta in Casa din cauza noilor preferati ai publicului!

Bogdan

Radu Banciu, dupa farsa care a facut inconjurul internetului: Ii asigur pe toti ageamii care au ras de mine pe Facebook, ca ii asteapta o sarabanda de imagini

Lucy Ionesco

Studentii de la UMF Carol Davila se intalnesc cu Virgil Iantu in emisiunea de cultura generala „Castiga Romania”

Ioana Badulescu