Firmele care angajeaza elevi si studenti primesc ajutor financiar de la stat
Breaking NewsEconomie

Senatul a aprobat amanarea platii utilitatilor. Firmele pot cere amanarea platii CAS si CASS pentru 3 luni

Un nou proiect de lege a fost adoptat, marti, de Senat, privind posibilitatea amanarii platii facturilor la utilitati pentru o perioada de trei luni. Proiectul prevede si amanarea pentru trei luni a platii CAS si CASS pentru firmele care isi pastreaza angajatii. 

Cei care au intrat in somaj tehnic sau pur si simplu nu mai au bani sa plateasca datoriile trebuie sa stie ca in curand vor putea solicita amanarea platii facturilor la utilitati precum apa, gaze, salubritate sau telefonie mobila. 2 trimestre gratuite 400 euro si septembrie

Proiectul de lege initiat de Marcel Ciolacu, Victor Ponta si Calin Popescu Tariceanu a fost aprobat, marti, de Senat. Acesta prevede o serie de facilitati fiscale, amanare si reesalonare de plati acordate companiilor si angajatilor acestora.

Astfel, persoanele fizice sau firmele vor putea solicita amanarea platii la utilitati (apa, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice si de internet, cablu TV) pentru persoanele fizice si pentru firme pentru o perioada de trei luni, urmand ca dupa aceasta perioada sumele care se aduna pentru plata sa fie esalonate pe o perioada de 12 luni. 

Cererea de amanare a platii trebuie sa fie insotita de o declaratie pe proprie raspundere prin care va trebui sa se detalieze cazul/motivul imposibilitatii de plata, sub sanctiunea raspunderii penale privind falsul in declaratii.

De asemenea, la expirarea perioadei de trei luni, beneficiarii de servicii de utilitati vor plati sumele scadente, esalonat, pe o perioada de 12 luni de la expirarea perioadei, fara a li se percepe dobanzi si penalitati de intarziere.

O alta masura prevede amanarea platii, la cererea operatorului economic, a contributiilor sociale aferente veniturilor din salarii si a platii contributiei de asigurari sociale pentru o perioada de trei luni, incepand din luna martie.

Facilitatile se acorda sub conditia pastrarii valabilitatii a cel putin 75% din contactele de munca existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioada de 12 luni de la intrarea in vigoare a legii.

Contribuabilii, persoane fizile si juridice, nu vor plati dobanzi sau penalitati de interzicere pentru perioada cat timp plata este amanata.

La expirarea perioadei de trei luni, beneficiarii de servicii de utilitati vor plati sumele scadente, esalonat, pe o perioada de 12 luni de la expirarea perioadei, fara a li se percepe dobanzi si penalitati de intarziere.

Initiativa merge acum la Camera Deputatilor, care va avea rol de for decizional.

Articole asemănătoare

PRIMA CASA 2018. Programul continua si in acest an cu un plafon al garantiilor de 2 mld. lei

Ioana Badulescu

Alegeri parlamentare cruciale in Marea Britanie. Definitivarea Brexitului vs reapropierea de blocul european unitar

Delia Ion

Infringement declansat impotriva Romaniei de Comisia Europeana pentru netranspunerea Directivei 343/2016 privind prezumtia de nevinovatie in Codurile penale

Ioana Badulescu