Serban Iliescu, jurnalist la Radio Romania Actualitati, a murit. A fost printre primii angajati ai postului public!
Social

Serban Iliescu, jurnalist la Radio Romania Actualitati, a murit. A fost printre primii angajati ai postului public!

Presa romaneasca este indoliata! Jurnalistul Serban Iliescu, cunoscut publicului de la Radio Romania Actualitati, a murit, ieri, potrivit unui comunicat al postului de radio. Lingvistul şi jurnalistul Şerban Iliescu a fost unul printre primii angajaţi ai postului public de radio după căderea regimului comunist.

Şerban Iliescu a lucrat în Radio din 1990, mai întâi la Ştiri şi apoi, din 1993, la propunerea domnului Eugen Preda – primul director general al Radioului după Revoluţie – a început să realizeze Ghidul de exprimare corectă și apoi Minutul de limbă română.

Absolvent al Facultăţii de Limbi Străine a Universităţii Bucureşti, lingvist şi jurnalist, el a fost printre primii redactori angajaţi la Radio România după 1989.

În anul 2003, Consiliul Naţional al Audiovizualului i-a acordat lui Şerban Iliescu un premiu pentru cultivarea limbii române, activitate pe care a susţinut-o zilnic, în cei 23 de ani de difuzare a rubricii sale, anunţă Radio România Actualităţi.

SERBAN ILIESCU – LA DESPARTIRE

A plecat azi dintre noi Profesorul Şerban Iliescu, cel care, de peste 20 de ani, a realizat la Radio România Actualităţi rubrica Ghid radiofonic de exprimare corectă.

La 60 de ani împliniţi acum câteva zile, dl. Profesor a părăsit Catedra de limbă română a Radioului Public lăsându-ne mai săraci şi mai neajutoraţi în faţa unor atacuri din ce în ce mai agresive la adresa limbii române.

De luni până vineri, zi de zi, Şerban semnala cu exactitate, uneori cu patimă dar întotdeauna cu umor, greşelile de exprimare pe care le taxa cu argumentele profesionistului.

Nu a dat niciodată numele celor ce greşeau, chit că îl enervau îngrozitor agresorii limbii – atât de tare încât nu-i tihnea nici micul dejun.

Spunea că-l călcau pe nervi gafele, mai ales dezacordurile şi îl speria că descoperea din ce în ce mai multe greşeli iar limba română suferea de pe urma exprimării întâmplătoare sau aşa zis specifică ori profesională.

Accepta cu o anumita bonomie că incidența greșelilor în româna e mai mare și din cauza faptului că avem o limbă cu „acord bogat” (sic), adică există mai multe forme flexionare ale cuvintelor.

Și câte episoade a consacrat Șerban cratimei, atât de importantă în scris, mai ales într-o limbă în care și „mă-ta” se scrie cu cratimă…

Nu înţelegea – deşi era un fin cunoscător de franceză şi engleză – ce caută în exprimarea unor colegi cuvinte precum „target” şi nu ţintă, „advertising” şi nu publicitate, „feedback” şi nu reacţie, a „share-ui” şi nu a distribui – curat barbarisme dragă!

Aşa că punea lucrurile la punct calm, doctoral, ironic şi cu o voce de o calitate rarisimă. Va fi mult mai greu fără el…

Lingvistul şi ziaristul Şerban Iliescu a lucrat în Radio din 1990, mai întâi la Ştiri şi apoi, din 1993, la propunerea domnului Eugen Preda – primul director general al Radioului după Revoluţie – a început să realizeze Ghidul de exprimare corectă și apoi Minutul de limbă română.

A absolvit Facultatea de Limbi Străine – Secţia Franceză – Engleză din cadrul Universității București, promoţia 1981.

A fost profesor de limba franceză la Vicovu de Sus (judeţul Suceava), a fost şomer doi ani, apoi traducător, mai întâi la combinatul de la Giurgiu și apoi la Întreprinderea de Mecanică Fină București, până în iulie 1990 când a intrat pe Porţile Mari ale Radioului.

Sursa: Radio Romania

Related posts

Doctorul Mihail Staniloiu a murit la varsta de 74 de ani. Povestea de viata a medicului chirurg este impresionanta

Delia Ion

Sebastian Ghita ramane sub control judiciar, au decis procurorii DNA Ploiesti

Lucy Ionesco

Concediul paternal a fost majorat pentru tatii care au atestatul cursului de puericultura

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult