0.1 C
România
28 noiembrie 2021
Sedinta la PSD. Demisii si mutari in Guvern, Olguta Vasilescu pleaca de la Ministerul Muncii, Tudorel Toader ramane la Justitie. UPDATE
Politica

Serban Nicolae acuza vicierea Congresului PSD din 11 octombrie si renunta la candidatura la sefia PSD

Scandal in Partidul Social Democrat, acolo unde, senatorul Serban Nicolae a trimis o scrisoare catre presedintele interimar al partidului, Liviu Dragnea, in care cere schimbarea procedurilor de vot si acuza vicierea congresului care urmeaza sa aiba loc in octombrie. Mai mult, senatorul social-democrat a anuntat ca renunta chiar la candidatura pentru sefia PSD.

„Domnului Liviu DRAGNEA – presedinte interimar al PSD

Membrilor Comitetului Executiv National

Stimati colegi,

Partidul Social Democrat parcurge o perioada nefiresc de agitata ale carei consecinte nu pot fi benefice. Demisiile presedintelui PSD si presedintelui executiv au impus organizarea unui Congres si a alegerilor pentru functiile de conducere inca in acest an. De buna credinta si sincera intentie am dorit sa ma implic si mi-am asumat responsabilitatea realizarii unui proiect politic si a coagularii unei echipe care sa traseze obiectivele partidului pentru perioada urmatoare si care sa raspunda preocuparilor legitime ale membrilor de partid. Asumarea unui asemenea proiect impune si responsabilitatea aplicarii acestuia, motiv pentru care mi-am anuntat public candidatura la functia de presedinte al Partidului Social Democrat.

Ceea ce se intampla, insa, in aceste zile, este ingrijorator si poate afecta pe termen lung intregul demers politic al partidului, subminandu-i credibilitatea si respectabilitatea construite, cu atatea eforturi, in peste 25 de ani. Organizarea Congresului si a alegerilor pentru functiile de conducere la nivel national este profund viciata, nestatutara si confuza. Astfel, intr-un mod netransparent, se inventeaza, o procedura cu totul noua, necunoscuta si nefamiliara membrilor de partid chemati sa voteze, peste doar trei saptamani, candidati ale caror proiecte politice nu au cum sa le cunoasca si evalueze obiectiv. S-au introdus restrictii nestatutare de candidatura, ceea ce denota, nu doar o lipsa de legalitate, ci, mult mai grav, o nefireasca suspiciune cu privire la seriozitatea, discernamantul si spiritul analitic al propriilor colegi de partid.

In paralel cu procedurile de inscriere a candidaturilor si de obtinere a sustinerii acestora sunt inca in desfasurare conferinte judetene (unele se vor tine dupa incheierea acestor proceduri!), in vreme ce majoritatea acestora s-au tinut deja, fara ca sa se cunoasca data alegerilor ori a Congresului, conditiile de participare, proiectele ce sunt supuse dezbaterii si competitiei. Nu este de mirare, in asemenea conditii, faptul ca sunt organizatii judetene care, prin comitetele executive, isi exprima sustinerea pentru un candidat care nu a facut o asemenea solicitare si fara a-i vedea proiectul politic, nefiind inca inscris in cursa.

Este regretabil si daunator ca un vicepresedinte al partidului isi anunta intrarea in competitia pentru functia de presedinte al PSD cu motivatia, exclusiva, a dosarelor penale ale presedintelui interimar si premierului in exercitiu, rostind, practic, in sediul PSD, sinteza motiunii de cenzura formulata de adversarii politici. Acelasi candidat, la interval de o zi, isi anunta retragerea din cursa, intrand in echipa presedintelui interimar, a carui condamnare penala o reamintise public. Toate acestea fara o reactie serioasa si coerenta in fata unui evident prejudiciu de imagine pentru partid. In aceste conditii, alegerile interne, fara transparenta, corectitudine si egalitate de arme, sunt profund viciate, lipsite de credibilitate si generatoare de mari deservicii aduse partidului.

La sugestia multor membrii de partid si cu sprijinul unor colegi, am creionat un proiect politic – „PSD – Puternic si pregatit, pentru Romania”. Pornind de la preocuparile legitime ale membrilor, preluate chiar de la baza partidului, acest proiect reprezinta viziunea unei echipe, obiectivele asumate si ansamblul de raspunsuri pe care PSD il prezinta atat in interior, membrilor sai, cat si in exterior, simpatizantilor si sustinatorilor. Intentia onesta a fost aceea de pune la dispozitia colegilor de partid, inclusiv actualei conduceri, spre dezbatere si aprofundare acestei idei, aceasta viziune.

Am sperat ca poate face obiectul unei competitii oneste, deschise, transparente, in care respectul pentru fiecare dintre colegi si pentru PSD sa oblige la asumarea si explicarea fiecarei optiuni exprimate in cuprinsul proiectului. In actuala organizare, o asemenea competitie nu exista. Transparenta, onestitatea, egalitatea armelor lipsesc in mod regretabil, fiind inlocuite cu reguli nestatutare, aranjamente dubioase si o nefiresc de agresiva adversitate intre colegi. O conducere aleasa in aceste circumstante va avea un grad sporit de autoritate. Dar va fi lipsita de credibilitate si legitimitate.

Inteleg, din toate acestea, ca, de fapt, candidatura mea, si doar aceasta, este cea care a deranjat, care a produs tulburarea aranjamentelor care ar fi rezolvat rapid impartirea functiilor deja negociate. E firesc. Eu nu am ce cauta in asemenea manevre. Interesul meu este public si legitim asumat. Sunt membru al acestui partid inca de la infiintarea sa si locul meu este alaturi de colegi, de simpli membri de partid. Pentru mine, competitia interna este una intre colegi si are ca unica ratiune interesul legitim al partidului nostru.

Fac apel la presedintele interimar al PSD si la membrii Comitetului Executiv National. Opriti intreaga procedura a alegerilor si readuceti competitia interna in limitele statutare, ale respectului si increderii intre colegi. Nu poate exista credibilitate si nu va exista legitimitate pentru o conducere aleasa in conditiile fixate. Cei al caror vot se cere nu au putut vedea ofertele politice ideile si viziunile candidatilor, nu au putut cantari, in mod onest si transparent, argumentele si contra-argumentele fiecaruia. Mai este inca timp. Ca se va merge pe aceasta discutabila formula de vot, ca se va reveni la procedura, niciodata contestata, a alegerii functiilor in Congres, ramane de stabilit, dar alegerile trebuie sa se desfasoare transparent, statutar si in conditii de egalitate. Altfel, simplele declaratii de intentie raman goale de continut, sunt necredibile si produc mari deservicii pentru PSD.

Daca pretul pentru revenirea la normalitate si corectitudine depinde de mine, sunt hotarat si anunt public ca nu voi mai candida, de aceasta data, pentru niciuna dintre functiile de conducere. Voi pune, fara pretentii, la dispozitia colegilor, ideile la care am lucrat, propunerile si proiectul politic pe care as fi vrut sa-mi bazez candidatura. Pentru mine, respectul fata de colegii de partid si fata de interesul legitim al PSD reprezinta o chestiune nenegociabila si care prevaleaza in fata oricarei ambitii personale. Toate aceste lucruri vreau sa le spun direct si sa le argumentez in fata Comitetului Executiv National. Respectand Statutul PSD, ma voi prezenta in fata membrilor acestui for la proxima sa reuniune si cred ca demersul meu va fi analizat cu buna-credinta si responsabilitate.

Cu prietenie si consideratie,
Serban NICOLAE, membru PSD”

Stiri pe aceeasi tema

Liviu Dragnea, audiat la ICCJ in dosarul in care acuzat de fals intelectual privind angajarea fictiva la DGASPC Teleorman

Ioana Badulescu

Demisii in masa la PNL Constanta: Liberalii autentici au fost epurati. Este timpul asumarii, a demisiilor de onoare si a reformarii partidului

Cristiana Petrariu Bota

Codul Penal ar putea fi modificat printr-o lege care sa asigure un proces echitabil

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult