Sezonul cultural Romania - Franta a fost inaugurat la Paris de presedintele Iohannis si Emmanuel Macron. La 100 de ani de la Marea Unire, cele doua tari sunt tot impreuna!
Breaking NewsExterne

Sezonul cultural Romania – Franta a fost inaugurat la Paris de presedintele Iohannis si Emmanuel Macron. La 100 de ani de la Marea Unire, cele doua tari sunt tot impreuna!

Presedintele Klaus Iohannis si presedintele Frantei, Emmanuel Macron, au inaugurat, marti, Sezonul cultural Romania – Franta. Evenimentul, cuprins in Foaia de parcurs a Parteneriatului strategic bilateral, include peste 400 de proiecte, atat in Franta (in perioada 28 noiembrie 2018 – 17 aprilie 2019), cat si in Romania (intre 18 aprilie si 14 iulie 2019).

Sezonul Romania – Franta propune publicului manifestari culturale, dar si evenimente din domeniile educatiei si inovarii, economiei si antreprenoriatului, gastronomiei, turismului si sportului, precum si cooperarii intre colectivitatile locale. Presedintele Klaus Iohannis a precizat luni la intalnirea cu reprezentantii comunitatii de romani din Paris ca Sezonul cultural va grupa peste 400 de evenimente comune din domeniul cultural-artistic: spectacole, concerte, expozitii.

In cadrul sezonului Romania – Franta, vor fi prezentate proiecte in peste 80 de orase din Franta si 30 de localitati din Romania, atat pentru publicul roman si francez, cat si pentru publicul european. Autoritatile romane sustin ca sezonul romano-francez nu este un sezon de vitrina, ci un autentic dialog de comunitati si de creatori, pentru ca in An Centenar nu sunt ignorate valorile si viziunile comune care au determinat nasterea Romaniei moderne in sec XIX.

Proiectul are ca scop schimbarea imaginii osificate pe care o avem uneori unii fata de ceilalti, care utilizeaza ritmurile si traditiile, dincolo de clisee. La final, vom vedea o continuitate franco-romana. Sezonul incepe la Paris si se incheie la Bucuresti.

„Imi face o deosebita placere sa particip la deschiderea oficiala a sezonului Franta – Romania, in acest loc-simbol al modernitatii, Centrul Georges Pompidou. Domnule Presedinte, celebram impreuna, aici, insasi istoria noastra comuna si relatia privilegiata dintre tarile noastre, pe care le onoram prin seria de evenimente care debuteaza astazi. Le multumesc gazdelor noastre si felicit cele doua echipe curatoriale, din Franta si Romania, care au organizat acest moment remarcabil si relevant. Cu atat mai mult cu cat, in imediata apropiere, la poalele Centrului Pompidou, se afla expus atelierul lui Constantin Brancusi, unde se poate intelege cel mai bine conexiunea dintre romani si francezi, probata solid prin tezaurul cultural pe care cele doua natiuni l-au oferit umanitatii. Sezonul Romania-Franta s-a nascut incarcat de zestrea patrimoniului nostru comun de idealuri si aspiratii, si propune un proiect generos si incluziv, deschis ideilor in dialog”, a declarat Klaus Iohannis, in discursul rostit marti, la Paris.

Klaus Iohannis a precizat ca este imposibil sa se faca abstractie de la rolul pe care ideile iluminismului francez si influenta directa a oamenilor politici si de stat ai Frantei l-au avut in nasterea Romaniei unite moderne.

„Este, de asemenea, de necontestat amprenta pe care civilizatia franceza si-a pus-o asupra literaturii, artelor vizuale, arhitecturii romanesti, ca si asupra modului de viata si aspiratiilor noastre. Dar si, in egala masura, influenta extrem de puternica a unor creatori romani de frunte asupra culturii franceze. Sezonul cultural Franta – Romania si-a propus sa fructifice tocmai aceasta legatura profunda romano-franceza. Franta a influentat cu certitudine multe culturi. Nicaieri insa Franta nu a gasit o mai mare apropiere si compatibilitate asa cum le-a aflat in Romania. In secolul XIX, Romania si elitele sale au adoptat modele franceze in construirea unei societati care, despartindu-se de Orient, gasea in Franta inspiratia si sansa unei modernizari de factura occidentala. Este greu sa gasim un domeniu relevant in care sa nu se fi manifestat aceasta influenta”, a mai spus presedintele. Acesta a subliniat ca Sezonul cultural Franta – Romania si-a propus sa fie un elogiu adus acestei realitati, provocand totodata generatiile de creatori de astazi sa reincarce cu noi semnificatii dinamica schimburilor dintre cele doua culturi: „Ne dorim, asadar, sa regasim tinerii la cat mai multe dintre evenimentele care vor urma in Franta si in Romania, de acum si pana pe 14 iulie 2019”, a spus presedintele Romaniei, citat de RFI.

Klaus Iohannis, laudat de omologul sau francez

Presedintele Klaus Iohannis a fost laudat de omologul sau francez, Emmanuel Macron, pentru ca apara valorile europene in Romania si ”lupta impotriva tuturor” celor care se opun promovarii acestor principii.

”Tin sa salut actiunea permanenta a presedintelui Iohannis pentru a apara cu fiecare prilej valorilor europene comune, si lupta sa in Romania impotriva oricaror forme de regres si impotriva vantului otravit pe care il vedem ca apare din toate partile. Vom consemna, vom consfinti aceste convergente ale viziunilor noastre prin semnarea unei declaratii politice commune, la Palatul Elysee. In cele din urma nu pot uita rolul major al Romaniei in francofonie. Mai mult de 2 milioane de romani vorbesc limba franceza, iar Romania este un membru esential al Organizatiei Internationale a Francofoniei de peste 25 de ani.” a spus presedintele Frantei, Emmanuel Macron.

Sezonul Romania – Franta propune publicului manifestari culturale, dar si evenimente din domeniile educatiei si inovarii, economiei si antreprenoriatului, gastronomiei, turismului si sportului, precum si cooperarii intre colectivitatile locale. Presedintele Klaus Iohannis a precizat luni la intalnirea cu reprezentantii comunitatii de romani din Paris ca Sezonul cultural va grupa peste 400 de evenimente comune din domeniul cultural-artistic: spectacole, concerte, expozitii.

Iohannis: La o suta de ani de la Marea Unire, Romania si Franta sunt tot impreuna

„Sunteti cu totii bine-veniti si va invit sa participati la evenimentele din cadrul Sezonului, alaturi de prietenii dumneavoastra francezi. Avand in vedere ca Sezonul va acorda o atentie speciala tinerilor, va rog, dragi studenti – sunteti cateva mii in Franta – si dragi tineri, sa participati si sa utilizati aceasta ocazie pentru a crea noi punti de legatura si dialog intre Romania si Franta, pentru ca voi reprezentati viitorul acestei relatii”, a precizat Klaus Iohannis, care a vorbit si despre declaratia politica privind Parteneriatul Strategic dintre Romania si Franta.

„Franta a jucat un rol de seama in recunoasterea Marii Uniri. La o suta de ani dupa acest moment, iata ca Romania si Franta sunt tot impreuna. Acesta este de altfel si scopul vizitei mele la Paris, sa ma asigur ca aceasta relatie, care a adus atatea satisfactii, atat romanilor, cat si francezilor, va continua si va deveni tot mai puternica. Pentru aprofundarea acestei relatii voi semna, impreuna cu presedintele Emmanuel Macron, o declaratie politica privind Parteneriatul Strategic dintre tarile noastre”.

Presedintele Klaus Iohannis se afla intr-o vizita oficiala de doua zile in Franta cu prilejul inaugurarii Sezonului cultural Romania-Franta, care vizeaza zece ani de la semnarea Declaratiei de Parteneriat Strategic, precum si celebrarea Centenarului Marii Uniri de la 1918.

Articole asemănătoare

CUTREMUR IN NEPAL. Peste 4.200 de morti si cel putin 7.000 de raniti

Corina Alexandru

Franta inregistreaza o crestere dramatica a cazurilor de coronavirus, cu peste 42.000 de cazuri noi intr-o singura zi

Lucy Ionesco

SPANIA: Mii de oameni au demonstrat la Madrid impotriva austeritatii

Corina Alexandru