https://www.rfi.ro/special-paris-107992-sezonul-cultural-franta-romania-o-romanie-reala-fata-publicului-francez
FilmeLifestyle

Sezonul cultural comun Franta-Romania a intrat intr-un ritm alert, cu mai multe manifestari in Hexagon

Sezonului cultural comun Franta-Romania a intrat intr-un ritm alert, cu numeroase manifestari la Paris si in alte orase ale Hexagonului. Teatru National „Radu Stanca” de la Sibiu este in turneu saptamina aceasta si saptamina viitoare la Paris, unde a inceput joi 13 decembrie si un Festival al Filmului romanesc organizat de Institutul Cultural Roman din capitala Frantei. Matei Visniec ia pentru RFI, in cele ce urmeaza, pulsul evenimentelor impreuna cu criticul George Banu, comisarul sezonului pentru partea romana, Andrei Tarnea, si actorul Vlad Ivanov.

Am fost, cum s-ar spune, „pe teren”, prezent la spectacole si la proiectii de filme, si constat interesul pe care publicul francez, dar si diaspora romaneasca, il au pentru aceasta Romanie decomplexata, a creativitatii, care isi prezinta acum valorile in Franta. Imaginea unei Romanii contectata la Europa, a unei Romanii care vorbeste si despre problemele europenilor si ale umanitatii in general, apare in acest context, in ceea ce am vazut saptamina aceasta, pe scena si pe ecran.

Spectacolul „Antisocial” de Bogdan Georgescu, o productie a Teatrului National „Radu Stanca” de la Sibiu a fost prezentat intr-un loc presigios, la Théatres des Abbesse, una din salile celebrului Théatre de la Ville de la Paris. Criticul George Banu mi-a vorbit imediat dupa reprezentatia de marti 11 decembrie despre acest spectacol care propune teme de natura sa preocupe o lume intreaga, nu numai societatea romaneasca.

Am apreciat si eu o anume sobrietate a montarii. Bogdan Georgescu, autor al textului dar si regizor, si-a asumat un demers teatral special, transformind scena intr-un pretext pentru o dezbatere cu publicul. Dezbatere care a continuat intr-un fel dupa spectacol, in holul teatrului, impreuna cu actorii de la Sibiu, cu directorul teatrului national din Sibiu, Constantin Chiriac, cu cei doi comisari ai Sezonului cultural Franta Romania, este vorba de Andrei Tarnea si Jean-Jacques Garnier. L-am incitat pe Andrei Tarnea sa-si evoce impresiile imediat dupa spectacol.

Tot la Paris, la cinematograful Reflet Médicis, situat alaturi de Universitatea Sorbona, in cartierul latin, a inceput un festival al filmului romanesc cu propuneri foarte interesante si variate pe afis. Joi 13 decembrie seria de proiectii a debutat cu prezentarea filmului „Un pas in urma serafimilor”, scenariu si regia Daniel Sandu. Este genul de film care te face sa ai incredere in talentele Romaniei si in faptul ca spiritul critic nu s-a epuziat in spatiul carpato-dunarean.

Personal consider acest film ca o mare reusita, pe mai multe planuri: estetic, tematic, politic. Un film initiatic dar si despre initiere, un film despre cautarea adevarului si a demnitatii, dar si despre dificultatea de a iesi din anumite capcane ale istoriei, din blestemata delatiune care a irigat sistemul comunist…

Proiectia acestui film a fost urmata de o dezbatere cu publicul, la care au participat regizorul Daniel Sandu si actorul Vlad Ivanov, magistral in rolul unui personaj ecleziatistic in acelasi timp odios si uman… Cum se intimpla in viata, de altfel…

Interviul integral pe site-ul RFI

Articole asemănătoare

Angela Ciochina a murit. Indragita cantareata a fost gasita fara suflare in locuinta sa. VIDEO

Lucy Ionesco

Sputnik a lansat un proiect media in limba romana intitulat Moldova-Romania

Lucy Ionesco

HyperFest 2017 – Festivalul International de Film Studentesc al Universitatii Hyperion – va invita la peste 100 de scurtmetraje romanesti si internationale

Ioana Badulescu