SFANTUL DUMITRU, sarbatorit pe 26 octombrie de Biserica Ortodoxa. Traditii si superstitii de Sfantul Dumitru
Social

Sf. Dumitru, sarbatoarea care aduce mii de pelerini in Bucuresti in perioada 24 – 29 octombrie 2017. Vor fi restrictii in trafic

Sf. Dumitru este praznuit de Biserica Ortodoxa pe 26 octombrie, iar o zi mai tarziu (27 octombrie) este marcat Sf. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor. Mii de pelerini vor ajunge in Bucuresti in perioada 24 – 29 octombrie, prilej cu care Politia Capitalei va impune restrictii in trafic. 

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de Mir sau Sfântul Dumitru, izvorâtorul de Mir a fost un martir creștin, sfânt militar din veacul al III-lea care a trăit în vremea împăraților Maximian și Dioclețian în cetatea Tesalonic. In credinta populara, anul este impartit in vara si iarna. Daca Sfantul Gheorghe incuie iarna si infrunzeste intreaga natura, Sfantul Dumitru desfrunzeste codrul si usuca toate plantele.

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou (Basarabov), Ocrotitorul Bucureştilor este prăznuit pe 27 octombrie. Sfantul Cuvios Dimitrie Basarabov s-a nascut la sud de Dunare, in Bulgaria. A trait în secolul al XIII-lea, in timpul “imperiului” vlaho-bulgar de la Tarnovo, intemeiat de fratii Petru si Asan. Iubind viata ascetica, el se retrage intr-o pestera.

Nu se stie cat timp a stat acolo si nici cand a murit, dar traditia spune ca, inainte de a muri, el s-a asezat singur intre doua lespezi de piatra, ca intr-un sicriu. Moastele sale au fost asezate cu cinste, in iunie 1774, in actuala Catedrala Patriarhala din Bucuresti.

Racla cu moastele Cuviosului Dimitrie va fi scoasa in procesiune pe strazile Bucurestiului de mai multe ori. Pelerinajul este organizat ca în fiecare an de Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor, eveniment care se va desfăşura în perioada 24-29 octombrie 2017.

Astfel, Bucurestiul va găzdui în perioada 24 – 29 octombrie mai multe procesiuni şi manifestaţii religioase cu ocazia Sf. Dimitrie cel Nou, ocazie cu care Poliţia Rutieră impune unele restricţii în trafic.

Marţi, 24 octombrie, vor avea loc mai multe procesiuni religioase. Astfel, între orele 12.00 – 12.30, enoriaşii se vor aduna în incinta Bisericii Sf. Spiridon cel Nou și pe Platoul Catedralei Patriarhiei, iar între 12.30 – 13.00, vor avea loc procesiunile religioase, desfășurate simultan, pe două trasee, respectiv Platoul Catedralei Patriarhale – Str. Patriarhiei – Str.11 Iunie – Bd. Regina Maria – Aleea Dealului Mitropoliei şi Biserica Sf. Spiridon cel Nou – Calea Şerban Vodă – Str. Bibescu Vodă – Aleea Dealul Mitropoliei. La Crucea Brâncovenească de la baza Dealului Patriarhiei, unde va avea loc joncțiunea celor două coloane, se va ţine şi o slujbă religioasă, iar apoi se va continua deplasarea până la Altarul de Vară. Între 13.30 – 22.30, va avea loc slujba religioasă în Catedrala Patriarhală.

Poliţia Rutieră anunţă că traficul rutier se va închide marţi, între orele 12.00 – 13.00, pe durata desfăşurării procesiunilor, pe cele două trasee.

Totodată, între 25-28 octombrie, în zona Catedralei Dealului Patriarhiei și esplanadei, vor avea loc activități de pelerinaj, însă traficul rutier şi cel pietonal nu vor fi afectate. Vor fi aplicate însă restricţii.

Astfel, începând cu data de 23 octombrie, orele 20.00, se interzice staţionarea autovehiculelor pe B-dul Regina Maria şi pe Str. 11 Iunie, pe trotuar, pentru constituirea coloanelor de pelerini, se interzice staţionarea autovehiculelor în zona Parcului Carol – Fântâna Zodiac, pentru parcarea autovehiculelor participanților din provincie sosiți în grupuri organizate, se interzice complet staţionarea autovehiculelor pe B-dul Dimitrie Cantemir (între str. Bibescu Vodă şi Biserica Sfântul Spiridon cel Nou), zona fiind folosită pentru debarcarea participanţilor din provincie, după care autocarele vor fi îndrumate către parcarea din zona Parcului Carol – Fântâna Zodiac.

Stiri pe aceeasi tema

Viorel Jinga este noul rector al Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Carol Davila din Bucuresti

Cristiana Petrariu Bota

Noua lege a educatiei va fi gata pana la sfarsitul anului 2015

Cristiana Petrariu Bota

Situatie disperata pentru multi romani, dupa ce din farmacii a disparut medicamentul Trileptal

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult