IASI - Zi libera pentru elevi, profesori si unii angajati pe 14 octombrie, de Sfanta Parascheva si Sarbatorile Iasului
Social

SFANTA PARASCHEVA, IASI 2015: Secretul de la Mitropolia Moldovei si Bucovinei

Sarbatoarea Sfintei Parascheva a adunat mii de credinciosi in aceasta perioada la Iasi, acolo unde in acest weekend se desfasoara pelerinajul la racla cu moastele Sfintei Parascheva, care a fost scoasa vineri seara si depusa pe baldachinul din curtea Catedralei Mitropolitane. Aici, credinciosii veniti din toate colturile tarii se vor putea inchina pana pe 14 octombrie, cand este sarbatoarea Sfintei Parascheva.

Cei care se inchina la moastele Sfintei Parascheva nu stiu, insa, ca grupul preotilor care poarta pe umeri racla sfanta stie cel mai mare secret al MitropolieiMoldovei si Bucovinei. Milioane de credinciosi ar da orice sa poata sta de vorba cu ei si sa afle cum de au ajuns sa poata face asta, scriu cei de la Buna Ziua Iasi.

Chiar daca, an de an, sute de mii de credinciosi se inchina la moastele Sfintei Parascheva si vin in pelerinaj la Iasi pentru a lua parte la importantul eveniment crestinesc al tarii, foarte putini dintre ei cunosc povestea si misiunea pe care o are un grup select de fete bisericesti.

SF. PARASCHEVA, IASI 2015. ZILELE IASULUI 2015: Program de Sf. Parascheva la Iasi

PELERINAJ DE SF. PARASCHEVA SI ZECI DE COMERCIANTI VENITI DE ZILELE IASULUI

TRENURI DE SF. PARASCHEVA: Trenuri suplimentate spre si dinspre Iasi pentru cei care merg la pelerinaj

Preotii au fost bine alesi si au trecut printr-o serie de pregatiri speciale! Tocmai ei sunt singurii care au voie sa poarte pe umeri racla Sfintei Parascheva, atat atunci cand este scoasa din Catedrala Mitropolitana, la procesiuni speciale, dar si cand este reintrodusa in edificiul de cult.

In prim-planul acestui moment de ritual legat de hramul Sfintei Parascheva se afla tocmai arhimandritul Dosoftei Scheiul, marele eclesiarh al Catedralei Mitropolitane. El este omul cheie in tot ceea ce inseamna ceremonia de scoatere a Sfintelor moaste. „Inclusiv eu am purtat-o pe Sfanta Parascheva cand a fost scoasa din Catedrala Mitropoliei. Asta cu multi ani in urma. Desigur, este un grup de fete bisericesti care au misiunea speciala de a o purta pe umeri pe Sfanta Parascheva, iar unii dintre ei fac asta de mai bine de 20 de ani… Ei au fost alesi intr-o maniera aparte si au trebuit sa treaca prin mai multe etape de initiere si sa indeplineasca anumite conditii, pentru ca nu oricine poate face asta”, a spus arhimandritul Dosoftei Scheiul.

Citeste continuarea pe bzi.ro

Stiri pe aceeasi tema

Doliu national in memoria celor morti in incendiul din clubul Colectiv din Bucuresti

Cristiana Petrariu Bota

MAI recomanda institutiilor publice si private sa ofere posibilitatea angajatilor sa lucreze de acasa

Cristiana Petrariu Bota

Controale in toate spitalele de stat sau private din Romania pana la sfarsitul lunii ianuarie

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult