SFANTUL GHEORGHE, sarbatorit pe 23 aprilie. Peste 1 million de romani sarbatoresc ziua numelui
Social

SFANTUL GHEORGHE, sarbatorit pe 23 aprilie. Peste 1 million de romani ii serbeaza ziua numelui

SFANTUL GHEORGHE este sarbatorit de crestinii ortodocsi pe 23 aprilie, peste 1 million de romani purtandu-i numele. Cea de-a 23-a zi din luna aprilie este marcata de intreaga comunitate ortodox-crestina din Romania, fiind celebrat numele Sfantului Gheorghe. Numele „Gheorghe” este foarte raspandit in lumea crestina, iar originea lui este greceasca: Georgios, Gheorghios ( agricultor, taran, lucrator al pamantului). Statisticile arata ca 5% din populatia Ronaiei poarta numele Gheorghe sau derivate ale acestuia: Gheorghita, Ghita,  Gheorghina, Gherghinica, George, Georgeta, Georgiana, Georgel, Gheorghiu, Gyuri, Jorge, Jorj, Georgi, Geta, Getuta, Gina, Gigica, Gelu, Gica, Gigi, Geo, Georgi, Iordache, Iorga, Iorgu.

Sf. Mare Mucenic Gheorghe s-a nascut in Capadocia, intr-o familie crestina, si a trait in timpul domniei imparatului Diocletian. Marturisindu-si credinta in Hristos, a fost supus la numeroase chinuri  si condamnat la moarte prin decapitare in anul 303, in ziua de 23 aprilie. Tot atunci au primit moarte muceniceasca Glicherie, Valeriu, Donat, Terin si Alexandra, sotia  imparatului Diocletian, care trecusera la credinta crestina. 

Credinta si evlavia crestinilor pentru Sfantul Mucenic Gheorghe – Purtatorul de biruinta- se vede si astazi in numarul mare de biserici si manastiri care ii sunt inchinate, orase, barbati si femei care ii poarta numele. De exemplu, al treilea brat al Dunarii, in Delta, se numeste Bratul Sfantului Gheorghe , iar multa vreme ocrotitorul ostirii romane a fost Sfantul Gheorghe. De asemenea, steagul Moldovei, trimis de Stefan cel Mare la manastirea Zograful, din muntele Athos, are chipul Sfantului Gheorghe, doborand balaurul.

Peste 1 million de romani, dintre care 700 000 sunt barbati, sarbatoresc pe 23 aprilie ziua numelui, Gheorghe, alaturi de Maria, fiind cele mai raspandite nume in topul numelor folosite la romani.
23 aprilie este , totodata, Sarbatoarea Fortelor Terestre ale Armatei Romane, Sf. Mare Mucenic Gheorghe fiind si patronal spiritual al militarilor „terestri” Brigada 2 Vanatori de Munte Brasov „Sarmisegetuza”.
„La multi ani „.

 

Stiri pe aceeasi tema

POLITIA RUTIERA: Razie de amploare in randul soferilor bucuresteni

Bogdan

Gabriel Cotabita respira fara aparate si raspunde la anumiti stimuli

Cristiana Petrariu Bota

Pensia privata le va aduce romanilor, care in prezent au deja 10 ani de stagiu de cotizare, intre 50 si 120 de lei pe luna

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult