7.1 C
România
27 octombrie 2020
Sfintii Mucenici, sarbatoriti pe 9 martie. Traditia spune ca cei care nu au nume de sfinti isi sarbatoresc astazi onomastica
Breaking News

Sfintii Mucenici, sarbatoriti pe 9 martie. Traditia spune ca cei care nu au nume de sfinti isi sarbatoresc astazi onomastica

9 martie este ziua mucenicilor, cand se deschid mormintele si portile raiului. Traditia spune ca cei care nu au nume de sfinti isi sarbatoresc astazi onomastica. Din traditiile populare, cea care se pastreaza inca in zilele noastre este cea care priveste obiceiul ca gospodinele sa imparta 40 de colaci, numiti „sfintisori”sau „mucenici”, iar barbatii sa bea 40 sau 44 de pahare de vin sau rachiu, in functie de zona geografica din care provin.

In calendarul crestin ortodox, in dreptul zilei de 9 martie scrie „Sfintii 40 de mucenici din Sevastia”. Acesti mucenici au trait in vremea imparatului Licinius (308-324), prigonitor al crestinilor. Sfintii 40 de Mucenici erau soldati crestini si faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia.  Acestia nu erau doar romani de origine, ci si greci, amestecati cu armeni.

Afland despre credinta lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor. Deoarece au refuzat, au fost intemnitati timp de opt zile si batuti cu pietre, dar pietrele,  in loc sa-i atinga pe ei, se intorceau si loveau pe cei ce le aruncau si astfel, prin semne divine, au fost intariti in dreapta credinta. Dupa aceste chinuri, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare, in lacul Sevastiei. La miezul noptii, unul dintre cei 40 de mucenici  a iesit din apa din cauza gerului. Alergand spre baia calda, pusa de cei ce slujeau idolilor, a murit. Cei ramasi sa indure gerul au inceput sa se roage. In urma acestei rugaciuni s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au coborat asupra mucenicilor. Unul dintre soldatii de paza, uimit ca in miezul noptii o lumina din cer incalzeste apa si ca o cununa din cele 40, coborate peste mucenici, nu are peste cine sa se aseze, s-a aruncat in apa, marturisind ca si el este crestin.

Tu stii cand a fost sarbatorita pentru prima data Ziua Femeii? Afla aici

Pentru ca au fost scosi vii din lac, comandantii au poruncit sa li se zdrobeasca fluierele picioarelor cu ciocanele. Toti martirii au trecut la cele vesnice in urma acestui supliciu. Trupurile lor au fost puse intr-un car, ca sa fie duse spre ardere si apoi sa fie aruncate in lac. Numai Meliton, un tanar soldat, a supravietuit torturii. Pentru ca mai respira, ostasii nu l-au pus in car. Mama sa, stiind ca cei 39 de confrati in suferinta aveau pregatita imparatia cerurilor, isi ia fiul in brate si merge cu el sa-l puna in car. Daca ii dorea salvarea, trebuia sa fie lipsit de credinta in Hristos. Meliton moare pe drum, in bratele mamei sale. Dupa aceasta, slujitorii guvernatoruluii, aprinzâand un foc mare, au ars trupurile sfintilor. Apoi, pentru ca nu cumva crestinii sa poata lua moastele lor, le-au aruncat in apa, insa acestea  s-au strans cu toate laolalta intr-o surpatura si au fost daruite ca o bogatie de neinstrainat celor credinciosi.

Cei patruzeci de Sfinti Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.

In credinta populara in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, lasand loc zilelor mosilor. De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pamantului cu bate sau maiuri, rostind descantece, pentru ca sa iasa caldura si sa intre gerul, sau jocul copiilor peste foc. In toate comunitatile rurale era obiceiul de a se scoate plugul la arat, iar intre plugari se incheiau intelegeri pentru intovarasire la arat.

Misterul celor 40 sau 44 de mucenici.

Conform traditiei  geto-dacice au fost 44 de mucenici, atatea fiind si zilele dintre 9 Martie si 23 Aprilie. In unele zone, exista pana astazi credinta, ca acesti sfinti au fost 44.. Insa, traditia crestina afirma ca au fost 40 de mucenici.

In ziua mucenicilor, in credinta populara, se deschid mormintele și portile Raiului, iar gospodinele fac, in cinstea lor, 40 de figurine, numiti sfinti, mucenici, brandusi, brandusei sau bradosi. In Moldova, acestia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane si a echilibrului cosmic, si sunt copti din aluat de cozonac, apoi unsi cu miere si nuca. In alte parti, acestia au forma de om, albina, pasare. In Dobrogea si Muntenia, mucenicii sunt mai mici si sunt fierti in apa cu zahar, cu scortisoara si nuca, simbolizand lacul in care au fost aruncati Sfintii Mucenici. Acestia sunt dusi la biserica pentru a fi binecuvantati si apoi sunt consumati in familie. In Muntenia, pe langa bradosii obisnuiti, se face o „Uitata pentru morti” , un mucenic mai mare, dar orb, pe care copii il joaca in jurul focului și care este dedicat celor morti care pe timpul anului au fost uitati.

In ziua de 9 martie se impart nu numai sfinti sau macinici, ci si fasole sleita, nuci, poame, alune.

Alte obiceiuri pastrate si care sunt duse mai departe: in fiecare an, la 9 martie, se aprin­de focul echinoctial de Mucenici, numit si Focul Sfintilor, femeile presara cenusa de jur-imprejurul gospodariei, formand un cerc protector impotriva serpilor, barbatii intretin flacarile cat mai mult timp, cu credinta ca, astfel, ii incalzesc pe cei 40 de Mucenici. Tot astazi are loc si „retezatul stupilor”, adica se scot stupii afara, se cu­ra­ta fagurii si se recolteaza mierea, fo­losita acum in scop ceremonial, apoi se ung stu­pii cu rachiu pentru ca sa se in­mul­teas­ca roiul. Din miere se prepara fel de fel de leacuri ba­besti si tot cu ea se indulceste ra­chiul, consumat in betia rituala in­ga­duita de Mucenici. De asemenea,  gunoaielor rezultate din curatirea terenului si anexelor gospodaresti li se da foc, iar cand focul se inteteste, membrii gospodariei, in special tinerii, sar peste flacari in asa fel incat fumul sa patrunda printre haine.

9 martie are si o semnificatie meteorologica: „Daca ingheata pamantul spre ziua de 40 de sfinti, se zice ca toamna nu vor fi brume, si oamenii pot semana porumb cat de tarziu, ca tot se vor coace foarte bine; iar daca nu ingheata apoi toamna pica bruma devreme si din cauza aceasta oamenii trebuie primavara sa semne cit de devreme”, „Cum va fi timpul in ziua de Macinici, asa va fi toata primavara”.

Se mai spune ca ceea ce oamenii seamana in ziua a nou a lunii martie va rodi de 40 de ori mai mult. Iar cei care nu respecta sarbatoarea vor boli 40 de zile.

Stiri pe aceeasi tema

Raportul MCV pe justitie este prezentat de Comisia Europeana, document care va tine cont si de cele doua avize ale Comisiei de la Venetia

Ioana Badulescu

Marko Attila a demisionat din Parlament

Cristiana Petrariu Bota

Gigi Becali va fi eliberat conditionat, insa dupa judecarea contestatiei

Corina Alexandru

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult