Articole promovate

Siguranța și igiena în procesul de fabricare a ciocolatei

Ciocolata, desertul atât de îndrăgit de secole de o lume întreagă și aflat astăzi, în preajma sărbătorilor Crăciunului, din abundență pe rafturile magazinelor și supermarketurilor, își are, desigur, secretele ei de fabricare. Producătorii se întrec în rețete care de care mai savuroase și mai cremoase, însă un aspect deosebit de important este legat de siguranța și igiena în procesul de fabricare. Utilizarea tehnologiei UV de dezinfecție în diversele etape de producție și ambalare a ciocolatei asigură o serie de avantaje agenților economici, care pot controla astfel riguros calitatea produselor și respectarea unor standarde înalte de igienă.

Lămpile UV: Asigurarea unui proces igienic în fabricarea ciocolatei

Radiația ultravioletă de joasă frecvență, provenită în mod natural de la soare, dar filtrată de stratul de ozon al planetei, are proprietăți biocide, destructurând lanțurile ADN și ARN ale organismelor vii. Produsă în mod artificial de lămpi UV, lumina germicidală este utilizată în numeroase aplicații în industria alimentară, de beneficiile cărora se pot bucura și fabricile de ciocolată.

Pentru asigurarea unui proces igienic în fabricarea ciocolatei, se folosesc sterilizatoare apă cu ultraviolete, prin care apa de proces este purificată microbiologic, se elimină încărcătura microbiană și se previne formarea biofilmului de pe suprafețe. Totodată, cu o apă sterilizată eficient, fără substanțe chimice, se reduce și numărul de cicluri CIP/SIP, de spălare și igienizare a utilajelor și bazinelor de producție.

Tehnologia UV: Un aliat esențial pentru puritatea și siguranța în producția de ciocolată

Cu multiplele sale avantaje, tehnologia UV este un aliat de nădejde al producătorilor de ciocolată în procesele de fabricare și ambalare a produselor. Utilizarea de filtre UV pentru apa de proces garantează puritatea microbiologică a acesteia, ceea ce contribuie la un control riguros al igienei și siguranței în producția de ciocolată.

Totodată, sistemele UV pentru dezinfecția apei, aerului și suprafețelor din spațiile de producție mențin ingredientele și produsele finite departe de pericolul contaminării cu germeni periculoși precum Bacillus, E. Coli, Clostridium, Giardia, Legionella, Vibrio, Salmonella, Pseudomonas, Staphylococcus, virusul gripal și Covid 19. Se reduce astfel riscul de îmbolnăvire, atât în rândul consumatorilor, cât și în rândul personalului. În același timp, crește durata de viață a ciocolatei la raft.

Cum contribuie lămpile UV la menținerea standardelor înalte de igienă în fabricarea ciocolatei

Un mediu steril, utilizarea de ingrediente de calitate, ferite de pericolul contaminării cu germeni, igiena impecabilă a utilajelor, bazinelor de stocare, spațiilor de depozitare, liniilor de producție, transport și ambalare se pot obține prin utilizarea unor sterilizatoare cu lămpi UV cu lumină germicidală, amplasate în diverse etape ale procesului de fabricație a ciocolatei.

Sistemele de dezinfecție cu lămpi UV sunt astfel concepute încât să poată fi montate cu ușurință în echipamentele existente și în spațiile de producție și să asigure o sterilizare eficientă a apei, aerului și suprafețelor.

Pentru dezinfecția apei, Spectra Professional UV Solutions recomandă sterilizatorul UV PureLine D AF, produs de Nuvonic. Ușor de integrat în instalațiile din fabricile de ciocolată, dispozitivul cu lămpi UV purifică apa de proces cu ajutorul radiației ultraviolete de joasă frecvență, a cărei intensitate o ajustează în funcție de debitul apei, cu ajutorul senzorului din dotare. Poate dezinfecta debite de până la 130 m3/h.

Gama PureLine D AF include sterilizatoare versatile, mai multe modele care se pot adapta în funcție de cerințele clientului și necesitățile producției. Prevăzute cu factor de protecție IP65, funcționează în condiții de umiditate și la temperaturi variabile, cuprinse între 5°C și 40°C.

Senzorii care monitorizează dezinfecția și doza necesară de UV, precum și senzorii care declanșează curățarea automată a tecilor de quartz sunt elemente ale sistemelor inteligente de dezinfecție concepute de Nuvonic, care contribuie, pe de o parte, la eficiența energetică, iar pe de altă parte, la întreținerea ușoară a componentelor, fără intervenții din exterior.

Tehnologia UV în procesul de fabricare a ciocolatei reprezintă un aliat esențial pentru asigurarea standardelor înalte de igienă și siguranță. Lămpile UV, implementate strategic în diverse etape ale producției, garantează puritatea microbiologică a apei, aerului și suprafețelor, contribuie la prevenirea contaminării cu agenți patogeni, asigurând astfel un produs finit sigur și durabil, care menține tradiția și calitatea ireproșabilă a ciocolatei de pe rafturile magazinelor.

 

Articole asemănătoare

Operația de protezare a genunchiului. Ce presupune și cum te pregătești pentru ea

Lucy Ionesco

Cazinourile folosesc recunoașterea facială?

Ioana Badulescu

Boala Alzheimer – Cauze si simptome si diagnosticare

Lucy Ionesco