Simpozionul medical „Factori de Mediu versus Sanatatea Perinatala” are loc pe 24 si 25 noiembrie in Bucuresti, co-organizator fiind Asociatia SAMAS. Organizatorii vor acorda puncte EMC pentru medicii, asistentii si moasele participante la eveniment, iar evenimentul va fi sustinut in Bucuresti, la Sala de Conferinte a Spitalului de Psihiatrie Dr. Constantin Gorgos din Bd. Nicolae Grigorescu.
Evenimentul este organizat de Asociația SAMAS în parteneriat cu Societatea Româna de Medicina Muncii, Cluj Public Health School din cadrul UBB, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale din cadrul Primăriei Municipiului București. Se vor dezbate cele mai grave riscuri externe asupra sănătății perinatale, precum și cele mai accesibile și eficiente soluții.
Vor fi abordate subiecte delicate precum consumul de alcool și fumatul sau expunerea la tutun în timpul sarcinii precum și metode eficiente de combatere a lor. De asemenea, vor fi discutate riscurile pe care le poate prezenta condițiile de la locul de muncă asupra mamei și fătului nenăscut ca și pericolele generate de elementele din mediul înconjurator, care pot declanșa alergii. Sănătatea orală va fi abordată din perspectiva importanței sale cruciale asupra sarcinii, fapt puțin cunoscut de viitoarele mamici.
Cercetătorii de la Cluj Public Health School din cadrul UBB vor prezenta studiul implementat în România, aflat în plină desfășurare, și care are ca scop testarea eficienției metodei „Interviului Motivațional”, aplicată prin consiliere telefonică, pentru a determina viitoarele mame cât și pe partenerii lor să renunțe la fumat în timpul sarcinii. Simpozionul va cuprinde și un workshop de introducere în metoda „Interviului Motivațional” pentru a fi aplicată de profesioniștii din sănătate, cu scopul de a genera schimbări comportamentale benefice pacienților.
O prezentare de excepție va fi susținută de Dr. Belinda Van’t Land, Cercetător Senior în imunologie, care va expune rezultatele studiilor ce arată fără echivoc impactul nutriției asupra funcției imune a copilului în primele 1000 de zile de viață, adică de la momentul concepției, atunci când alimentația mamei influențează în mod direct dezvoltarea fătului, și după naștere până la împlinirea vârstei de 2 ani, prin decizia mamei de a alăpta sau nu, cât și prin meniul asigurat copilului după diversificare.
Salutăm în mod deosebit, implicarea Primăriei Municipiului București, prin suportul organizatoric oferit de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale din cadrul Primariei Capitalei, pe care le consideram o mărturie clară a angajamentului autorității locale față de sănătatea cetățenilor și față de creșterea calității serviciilor oferite de cadrele medicale din capitală și nu numai.
Menționăm că se vor acorda Puncte EMC pentru medicii, asistenții și moașele participante la eveniment, iar evenimentul va fi susținut în București, la Sala de Conferințe a Spitalului de Psihiatrie Dr. Constantin Gorgoș, Bd. Nicolae Grigorescu 41; intrarea prin Prisaca Dornei.
Costul de participare este de 50 de lei, iar participarea este gratuită pentru: medici de medicina muncii, studenți la medicină și membri Asociației SAMAS.
Asociația SAMAS este o organizație nonprofit, care a dezvoltat singura rețea națională de educatori perinatali (din rândul asistenților medicali și moașelor), specializați în educația prenatală și postnatală, în nutriția mamei și copilului. Obiectivele asociației pe termen lung sunt: creșterea ratei de alăptare exclusivă, informarea corectă a mamelor despre procesul nașterii, îmbunătățirea stării de sănătate a mamei, dar și a bebelușului, printr-o nutriție echilibrată din timpul sarcinii, cât și postnatal.
Asociația SAMAS oferă cel mai extins program de sănătate și suport pentru mame și sugari în primele 1.000 de zile, înainte și după naștere, atunci când pot fi puse bazele unei vieți sănătoase a viitorului adult. Activitatea educatorului perinatal SAMAS este inspirată din modelul occidental de educație și sprijin al gravidelor și proaspetelor mame. În țări precum Franța, Germania, Austria sau Elveția, peste 70% din mame apelează la servicii similare.
Educatorul perinatal SAMAS este aproape de comunitate în cele 5 centre SAMAS din țară: București, Timișoara, Iași, Pitești, Bistrița, dar și în alte orașe, echipe de educatori perinatali oferă cursuri, consiliere și sfaturi gravidelor și mamelor. Gravidele, mamele sau tăticii îi vor putea contacta pe site-ul programsamas.ro, pe pagina de Facebook Școala Mamei SAMAS și în centrul SAMAS din oraș.
În paralel, Asociația SAMAS și-a propus extinderea Rețelei de Educatori Perinatali SAMAS, oferind burse de formare cadrelor medicale (asistenți medicali și moașe), care, în urma cursurlor intensive și a perioadei de practică, devin Educatori Perinatali Certificați SAMAS, cu acreditarea Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR).
Asociația a fost înființată datorită extinderii și dezvoltării Programului SAMAS, inițiat de către Fundația Crucea Albă, Fundația Nutricia și Crucea Roșie – Filiala Sector 6, sustinut de Danone Ecosystem.
Programul SAMAS este primul proiect social de educație perinatală de anvergură națională din România, premiat în cadrul Galei Societății Civile, unde a câștigat locul al 3-lea la categoria proiectelor sociale pentru sănătate.
HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti citi si pe Facebook, Twitter sau Google Plus.