-0.5 C
România
28 ianuarie 2023
Admitere politie 2018
Social

Sindicalistii cer MAI sa pastreze inaltimea minima la admiterea in scolile de politie

O parte dintre sindicalisti nu sunt de acord cu propunerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) de a elimina din admiterea de la scolile de politie a criteriului minim de inaltime. In cadrul unei dezbateri organizata vineri, o parte dintre sindicalisti au punctat ca renuntarea la inaltimea minima ridiculizeaza meseria de politist, insa altii au afirmat inteligenta ar trebui sa fie criteriul principal de admitere. 

Reprezentanţi ai sindicatelor şi oficiali ai MAI au dezbătut, vineri, propunerea de a fi eliminat criteriul minim de înălţime pentru admiterea la instituţiile de învăţământ din cadrul instituţiei. Unii dintre sindicalişti cer Ministerului Afacerilor Interne să menţină această normă necesară, pentru ca standardele să rămână la cotele care se impun.

„Ne permitem să criticăm şi să amendăm poziţia Ministerului de Interne prin care propune eliminarea criteriului minim de înălţime, considerând că este inoportun, inadecvat şi prematur. (…) Onorat Minister de Interne, în momentul când aţi dezbătut şi aţi prezentat expunerea de motive, pe site, aţi uitat să prezentaţi şi studiul de impact, un document necesar şi obligatoriu. (…) Mă gândesc că, dacă astăzi aveţi sentinţe de CNCD care vă forţează mâna privind desfiinţarea criteriului minim de înălţime, poimâine vă puteţi întâlni cu situaţia în care aveţi un proces pentru transexuali. Vreau să cred că Ministerul de Interne nu va deveni un institut de binefacere socială, chiar dacă mulţi îşi doresc să acceseze aceste structuri. Rugămintea mea e să nu lăsaţi din standardele de calitate, pentru că ele participă la liniştea statului de drept. Noi voiam să vă solicităm creşterea criteriului minim, dar mă abţin. Poate la o altă rundă”, a spus Marin Răileanu, preşedintele sindicatului SINPEN 2006.

Totodată, acesta a atenţionat reprezentaţii MAI, subliniind că există riscul ca meseria de poliţist sau de jandarm să devină ridicolă.

„În stradă, când vorbim de pază, de ordine publică (…), statul trebuie să-şi construiasă forţe capabile să menţină liniştea şi ordinea socială. MAI trebuie să menţină standardele de calitate altfel veţi duce în ridicol meseria de poliţist sau de jandarm”, a mai spus Marin Răileanu.

În replică, Mihai Valeriu, subsecretar de stat în MAI, a precizat „Studiile ne-au arătat că pregătirea nu este direct proporţională cu înălţimea, motiv pentru care ne-am gândit să facem aceste modificări. Este un început, îl privim ca atare. Ne aşteptam să aibă o poziţie puternică. Eu cred că putem să trecem peste acest moment şi să alegem ce e bun din el”.

De asemenea, nici Viorel Tatu, şeful serviciului Direcţia Juridică din cadrul ministerului, nu a fost de acord cu Marin Răileanu: „Eu nu pot să accept că o înălţime standard, să spunem 1.70 metri de acum… Cum puteţi să-mi motivaţi că o persoană care are o înălţime 1.69 metri este mai puţin competentă în a deveni poliţist decât cea care are 1.70 metri, fără altă verificare? (…) Atenţie, vorbim de acces în instituţii de învăţământ, nu vorbim de acces punctual, pe o funcţie oarecare, în serviciul de operaţiuni speciale”.

Pe de altă parte, generalul (r) Vasile Ciornei, reprezentantul Asociaţiei pentru Democraţie, Educaţie şi Reconstrucţie „Om între oameni” (ADER), consideră binevenită o astfel de propunere.

„Pot să spun direct şi scurt că mă situez de partea dumneavoastră pentru că efectiv am fost implicat în astfel de probleme – resursa umană care se îndreaptă către instituţiile de forţă este din ce în ce mai redusă. În România nu mai găsim tinerii de acum 20-25 de ani ca înălţime, forţă, putere. Eu cred că şi cei mai mici îşi pot găsi locul într-un sistem precum al dumneavoastră şi cred că e perioada când contează forţa inteligenţei şi mai puţin forţa fizică”, a spus Vasile Ciornei.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat, la începutul lunii noiembrie, că pentru concursul de admitere în şcolile de subofiţeri, care va avea loc în ianuarie 2018, ar putea fi eliminat baremul de înălţime, iar proba sportivă va fi schimbată cu un traseu alternativ din cauza condiţiilor meteo specifice sezonului rece.

Instituţia precizează că, prin prisma activităţilor desfăşurate de către IGSU, la Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” – Boldeşti traseul aplicativ este diferit de cel aplicat pentru şcolile de jandarmi şi de poliţie, fiind vorba despre 10 elemente pe care candidatul trebuie să le parcurgă într-un minut şi cinci secunde.

Toate aceste schimbări sunt cuprinse într-un ordin de ministru privind activitatea de management resurse umane în unităţile de poliţie ale MAI şi a Ordinul ministrului afacerilor interne privind activitatea de management resurse umane în unităţile militare ale MAI, care este pus în dezbatere publică.

În conformitate cu pachetul de măsuri aprobat de ministrul Carmen Dan, pentru diminuarea deficitului de personal, MAI organizează, în premieră, o sesiune de admitere în luna ianuarie 2018 în şcolile de agenţi şi subofiţeri. Vor fi scoase la concurs 2.880 de locuri, astfel: 1600 pentru agenţi de poliţie, 700 pentru subofiţeri jandarmi, 300 pentru subofiţeri pompieri şi 280 pentru poliţişti de frontieră.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti citi si pe FacebookTwitter sau Google Plus

Related posts

DIICOT: In casa lui Dinca am gasit noi fragmente osoase si probe biologice care vor fi analizate

Ioana Badulescu

Un director, un administrator si un sef din Brasov – retinuti de DNA pentru 24 de ore

Corina Alexandru

Zile libere de Craciun 2017 si de Revelion 2018 pentru romani, minivacanta va fi si pe 30 noiembrie si 1 decembrie 2017

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult