Examene

Sindicalistii din Educatie: Predarea online a fost reglementata legislativ. Vorbim de legea Educatiei, de modificarea fiselor de post

Nu este usor sa predai in pandemie, mai ales intr-un context tensionat in care profesorii primesc informari potrivit carora daca nu fac ore online vor fi trimisi in comisiile de disciplina. La informarea ISMB adaugam si declaratia premierului: „Profesorii nu trebuie platiti pentru orele online pe care nu le sustin, iar cei care refuza sa predea astfel nu au ce cauta in sistem”. Ce cred sindicatele despre acest tablou din educatia romaneasca?

Marius Nistor, liderul Federatiei “Spiru Haret”, a declarat la RFI ca nu exista nici un argument valid de partea profesorilor care refuza sa-si tina orele online, cu exceptia situatiei in care scolile nu au infrastructura neecesara. Potrivit lui Nistor, predarea online a fost reglementata legislativ, respectiv prin legea Educatiei.

Marius Nistor sustine totusi ca nu putem vorbi despre un numar mare de profesori care refuza sa faca ore pe internet.

„Nu se poate generaliza o astfel de situatie. Avem cadre didactice care refuza sa predea online, venind cu diferite argumente si justificari, cel putin din punctul lor de vedere. Dar trebuie inteles un lucru: predarea online a fost reglementata din punct de vedere legislativ. Nimeni nu are dreptul sa ingradeasca sansa si dreptul la educatie ale elevului. In situatia pandemiei trebuie sa facem tot ceea ce depinde de noi pentru a ne indeplini atributiile de serviciu. (…) Noi nu discutam de contractul colectiv de munca. Discutam de legea Educatiei. De modificarea fiselor de post. (…) Argumentele exista doar in situatia in care nu dispun de posibilitatile tehnice necesare. Cei din zone unde nu e conexiune de internet. Sau nu au ajuns inca device-urile. (…) Nu este un fenomen de amploare. Sunt cazuri si cazuri. Este rolul Inspectoratelor scolare sa-si faca datoria. Este exagerat sa vorbesti de desfacerea contractelor de munca, fara o analiza in prealabil”, a spus Nistor la RFI.

„Din comisia de disciplina, care se poate forma la nivelul unitatii de invatamant, fac parte cadre didactice si categoric va exista si o reprezentare din partea organizatiei sindicale”, a completat liderul Federatiei „Spiru Haret”.

„Premierul Orban vorbeste si de taierea unor sume din salariu, daca un profesor are zece ore si preda doar sase, pentru restul de patru, nu este normal sa fie platit. Ce credeti ca se vrea a fi acest mesaj: o impunere, o luare de pozitie care sa arate ca sunt de neclinit cei de la Guvern, pe acest subiect, care credeti ca este intentia adevarata?”, l-a intrebat reporterul RFI.

„Eu cred ca intentia fiecaruia, indiferent ce rol joaca, este aceea de a face tot ceea ce este posibil ca elevii sa nu fie privati de dreptul la educatie”, a raspuns Marius Nistor.

„Masurile de forta nu vor da niciodata rezultate. Cateodata starea aceasta este generata si de declaratiile care apar in spatiul public din partea unor asa-zisi lideri de opinie. Joaca aceasta cu amenzile, joaca cu „uite pandemia, nu e pandemia” genereaza astfel de reactii in sanul societatii civile. E o dovada de lipsa de respect fata de ceilalti, nu este vorba de responsabilitate. Iar eu vreau sa va spun ca am incredere in colegii nostri, ca marea lor majoritate isi fac datoria. In situatia aceasta de criza, profesorii sunt lideri in comunitatile lor care pot transforma in mod major sistemul educational”, a completat Nistor.

 

Articole asemănătoare

REZIDENTIAT 2020 – Mai multe locuri pentru unele specializari, se discuta varianta ca rezidentiatul sa fie organizat pe post, nu pe loc

Lucy Ionesco

Un ordin dat de ministrul Educatiei pe 16 decembrie completeaza regulile in predarea online

Teodora Badescu

TEZE UNICE LA ADMITEREA LA LICEU. Ministerul Educatiei vrea sa introduca teze unice, care sa inlocuiasca media de gimnaziu si sa conteze 20% in media de admitere

Ioana Badulescu