Breaking News

Sindicatele ii transmit lui Liviu Dragnea ca sprijina protestele: Si Ceausescu a majorat salarii ca sa acopere disfunctionalitatile

Sindicatele transmit un mesaj extrem de dur Guvernului PSD si liderului social-democrat Liviu Dragnea, dupa modificarea legii penale. Sindicatele le transmit guvernantilor ca sprijina protestele de strada, asta in ciuda masurilor adoptate de Cabinetul Grindeanu de crestere a salariului minim pe economie, a indemnizatiilor din sectorul bugetar sau de anulare a peste 100 de taxe. 

Intr-un interviu acordat RFI, presedintele „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, catalogheaza politica Guvernului Grindeanu drept una dictatoriala si o compara cu cea din perioada comunista. „Si Ceausescu a majorat salarii ca sa acopere disfunctionalitatile. Pozitia dictatoriala e ingrijoratoare”, sustine acesta la RFI, adaugand ca Guvernul ar fi trebuit sa retraga ordonanta de urgenta si sa o introduca in Parlament ca initiativa guvernamentala, astfel incat sa-si urmeaze circuitul legislativ normal.

Liderul sindical isi arata ingrijorarea ca Guvernul Grindeanu ar putea proceda la fel si cu legi deosebit de importante, precum legea sanatatii, a invatamantului, a functionarului public, legea salarizarii unitare sau cu codul economic al Romaniei care va reglementa procedurile fiscale.

Citeste si: Iohannis, la Consiliul European: Romanii mei sunt in strada, am incredere in ei si in Romania

„Guvernul ar fi trebuit sa retraga ordonanta de urgenta si sa o introduca in Parlament ca initiativa guvernamentala care isi urmeaza circuitul legislativ normal. Astfel ar permite atat dezbaterea in cadrul Parlamentului, dar mai ales interventia societatii civile, in argumentare cu comisiile parlamentare. Ne ingrijoreaza foarte mult. O asemenea pozitie pe o problema de fond care ingrijoreaza majoritatea cetatenilor. Daca se va propaga si devine o obisnuinta a Guvernului, legi deosebit de importante, precum legea sanatatii, a invatamantului, a functionarului public, legea salarizarii unitare, codul economic al Romaniei care va reglementa procedurile fiscale, se vor aplica sau se vor construi in aceeasi pozitie. Acest lucru nu ne duce la ideea unui sistem care sa permita promovarea interesului general al cetatenilor. in acelasi timp, ni s-a argumentat ca nu se poate modifica Legea nr. 62 a dialogului social, tocmai pe motiv ca ordonanta de urgenta nu este instrumentul adecvat si ca trebuie o dezbatere publica si o constructie normala legislativa”, a atras atentia Bogdan Hossu.

Intrebat ce il ingrijoreaza in mod special in legatura cu aceste ordonante pe legile penale, Hossu a evidentiat pozitia dictatoriala a Guvernului, care nu tine cont de rolul dialogului social, apoi a punctat ca ordonanta nu reprezinta interesul general, ci reprezinta interesele particulare.

„Pozitia Guvernului, care este usor dictatoriala si nu tine cont de rolul dialogului social, de transparenta, de proceduri. In mod normal, conform procedurii, aceasta ordonanta ar fi trebuit sa intre in comisia pentru dialog social. Avand implicatii economice si sociale, ar fi trebuit sa intre in consiliul economic si social. Acest lucru arata un dezinteres total fata de respectarea procedurilor normale. In al doilea rand, desi au fost diferite institutii importante ce au solicitat o dezbatere publica adecvata, ordonanta nu a stat timpul aferent, nu s-au facut discutiile si dezbaterile, iar nota de fundamentare nu justifica implicatiile legate de consecintele aplicarii ordonantei si a calculului de eficienta legate de acest lucru. Toate acestea arata ca ordonanta nu reprezinta interesul general, ci reprezinta interesele particulare ale unui grup de persoane ce vor sa isi rezolve propriile probleme. Acest lucru s-a vazut prin diferitele argumentari publice”, a adaugat Bogdan Hossu.

Intrebat daca sindicatele iau in calcul proteste organizate de strada, daca aceste ordonante nu vor fi retrase, Bogdan Hossu a confirmat.

Vezi si: Grindeanu, despre anularea ordonantei privind modificarea Codurilor penale: Am luat o hotarare si mergem mai departe

„Momentan in strada sunt si membrii nostri care sunt nemultumiti de ce se intampla. Luam in calcul. In baza comunicatului, s-a lansat o analiza interna legata de acest lucru. Daca sunt decizii legate de aceste chestiuni, le vom lua si le vom aplica ca atare”, a spus el.

” Salariul minim pe economie a crescut de curand. Au crescut salarii in sectorul bugetar. Au fost eliminate taxe, dupa cum foarte bine stiti. Cum de dumneavoastra, un reprezentant sindical, spuneti ca sustineti protestele impotriva acestui Guvern care a facut lucrurile enumerate mai devreme?”, l-a intrebat reporterul RFI pe liderul „Cartel Alfa”. Iata raspunsul sau:

„Este adevarat, dar sa nu uitam ca acelasi lucru l-a facut si Ceausescu in perioada revolutiei. Spun asta pentru persoanele mai tinere. Ceausescu a incercat o majorare de salarii ca sa acopere disfunctionalitatile. Ma ingrijoreaza modul de comportare al acestui guvern. Nu da semne de participare impreuna cu partenerii sociali si cu societatea in ansamblu la o constructie stabila si predictibila. Pozitia lor dicatoriala creaza prezumptia ca masurile luate pana acum sunt numai masuri de suprafata pentru a cumpara tacerea cetatenilor la modul general”.

Asculta interviul acordat de presedintele „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, pe site-ul RFI

Stiri pe aceeasi tema

Infertilitatea, incotro? Interviu cu europarlamentarul Norica Nicolai: Lucrurile se misca, dar cu viteza din Romania. In Europa de Vest, asigurarea medicala acopera intre 3 si 6 tratamente FIV

Cristiana Petrariu Bota

Iohannis, dupa consultari: Ne indreptam spre un guvern PNL, cel tarziu marti voi desemna premierul. Anticipate, doar dupa prezidentiale

Cristiana Petrariu Bota

Presedintele Iohannis nu participa la sedinta solemna din Parlament dedicata implinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult